Gyurkity Péter

Pioneer: 400 GB-os Blu-ray a menő

A cég japán részlege 16 rétegre épülő optikai koronggal állt elő, amely állításuk szerint a Blu-ray lemezek kapacitását is 400 GB-ra növelheti. A Sharp bevonásával saját Blu-ray íróikat tervezik.

A Pioneer a hagyományos DVD-k esetében kidolgozott technológiára támaszkodva tudta előállítani az érdekes változatot, amelynek 16 rétege összesen 400 GB adatot tárolhat el - 25 GB-ot rétegenként. A mérnököknek különböző megoldásokkal sikerült csökkenteniük az egyes rétegek közötti "zajt", az adatszivárgást, így a rétegek nagy száma immár nem jelent megoldhatatlan problémát. A fejlesztés ráadásul egyéb meglepetéseket is kínál.

A legfontosabb ezek közül, hogy - legalábbis a fejlesztők állítása szerint - egy ehhez nagyon hasonló megoldást a Blu-ray korongok esetében is alkalmazhatnak majd, vagyis a mostani 25 és 50 GB-os kapacitásokat sikerülhet hasonló magasságokba emelni. Most először megfelelő olvasók is rendelkezésre állnak, amelyek kiváló minőségben tudják visszaolvasni a rögzített adatokat - eddig ezt nem sikerült biztosítani, mivel az egymás felett elhelyezkedő rétegek ezt igencsak megnehezítették. A kapacitás növelésével egyben csökkenthető a korongok száma, ezzel együtt pedig - elméletileg - a nyersanyagfelhasználás és -pazarlás.


A cég a július 13-án kezdődő International Symposium on Optical Memory and Optical Data Storage 2008 (ISOM/ODS2008) elnevezésű rendezvényen mutatja majd be megoldását a fontosabb ágazati szereplők előtt. Addigra valószínűleg kiderül, hogy mennyire gondolják komolyan a dolgot és hogy milyen esélyei vannak egy ilyen megoldásnak a most még első korszakét élő HD-szegmensen belül.

A Pioneer ezzel egy időben azt is jelezte, hogy a Sharp segítségével - amely már most is kínálja saját felvevőit - még az év vége előtt piacra dobják Japánban a cég Blu-ray íróit. Ezen a területen nagy növekedésre számítanak a szigetországban, hiszen 2012-re már évente 3,6 millió példány kelhet el, ami 18-szoros ugrást jelentene a mostani adatokhoz képest. A pontos megjelenési időpont és az ár egyelőre még nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #33
    A köv. lépcső éppenséggel az 1TB kürüli holografikus lemez lesz. :)
    (Most csak néhányszáz GB-osak, de mire kommersz cucc lesz, felmegy a kapacitása. Főleg ha ilyen 400GB-os BD-k jönnek.)
  • dez #32
    60fps-est az Xbox360 szerintem sem viszi, jó lesz az 24-nek is (kb. minden mozifilm 24fps-es). A HDTV-s cuccok max. 50i/60i-sek, nem 50p/60p-sek.
  • dez #31
    Ideje elmenned a szemészhez... :)
  • dez #30
    A korábban linkelt Pioneer író netto 50k. Nem olyan rossz, de csak 25 GB-os lemezeket ír (single layer), 4x-esen. 70 körül már kapsz dual-layerest is.
  • vax #29
    hát a nagyobb tárolóhely kapacítás, elérési idő, és talán a biztonság is, egy idő után a 3d-ben való elhelyezésre helyezi a hangúlyt az adatoknál, bár valószínűleg nem ezzel porgó, forgó, korong megoldással.
  • Adamul #28
    Uhh, egy ilyen lemez nagyobb mint a jelenlegi winyóm 2*... Bár annak ellenére, hogy nem fenyeget ez a veszély h mostanában ilyet használnék, az tuti, hogy fontos adataimat se írnám egy ilyenre... 16 réteg, ha ez megsérül, elveszik, tönkremegy... és mégiscsak egy optikai korong! Ráadásul az is tény, h ez a legjobb másolásvédelem... Ha ez ki is lesz használva, nem tudom ki másolgatná 1:1ben, ráadásul mennyi ideig tarta 1 ilyet kiírni... nevetséges, szerintem nem ebbe az irányba kell haladni, a memóriakártyákat fejlesszék tovább!
  • cloud.strife #27
    Nemhinném, hogy magamról beszéltem.... :D Valszeg nem lesz gond a BD írót megvenni, igaz most 50e-ért nem vennék, az elég pocsék lehet... :)
  • zola2000 #26
    Az én pcm egy athlon 1200as, de pl a www.gametrailers.com hd videóit azért el szokta vinni. Ha meg 60 fpses 1080p-s hd filmet szeretnék nézni, ahhoz ott az xbox360om.
  • Molnibalage #25
    Volt már akkor író itthon?? Én '95 táján láttam először itthon aranyában. '93-94-ben még CD OLVASÓT sem nagyon lehetett itthon látni.
  • Sanyix #24
    Akkor vegyél most egyet, írd meg, és csodálkozz, hogy 2-3 év után már erőlködik a meghajtó vele.

    Mellesleg a hülye 41234234p-k helyett inkább 50-60 fps-es filmek kellenének(olyan gáz, hogy a filmek feléről lemaradok), az legalább látszik is, nem úgy mint az 1080p a nem 6méteres kijelzőkön nem 2 centi nézve.