Gyurkity Péter

Új otthont keres a brit számítógépes múzeum

A fanatikusok és szakemberek által működtetett első brit múzeum - amelynek gyűjteménye mintegy 5000 érdekességből tevődik össze - kénytelen szüneteltetni a kiállítást, miután az otthont adó létesítmény bezárta kapuit.

A Swindon városában eddig 18 hónapig zavartalanul üzemelő tárlat most ideiglenesen nem elérhető, az üzemeltetők és a fanatikusok nagy bánatára. Az Egyesült Királyság első ilyen jellegű gyűjteménye ugyanis kénytelen szüneteltetni tevékenységét, mivel Bath Egyetem Oakdale kampusza bezárta kapuit. A tulajdonosok most új otthon keresnek az egyedülálló tárlatnak.


A II. világháborús Colossus számítógép 5000
karakter/sec sebességű szalagos beolvasója
Simon Webb, a múzeum kurátora a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a gyűjtemény mintegy 2000 elektronikai eszközből, valamint nagyjából 1500 - olykor ritkaságszámba menő - kézikönyvből, folyóiratból és leírásokból áll. Szinte minden fejlesztés megtalálható itt, a nagy, mechanikus óriásoktól kezdve az első PC-kig, valamint a modern konzolokig. Jellemző részlet a Pongtól a PlayStationig névre keresztelt tárlat, amely nevének megfelelően a játékgépeket hivatott bemutatni.

A problémát az jelenti, hogy eddig nem sikerült új otthont találniuk, márpedig a tulajdonosok nem szívesen hagynák el a várost, tekintettel annak múltjára és jelenlegi kapcsolataira - többek között az Intel és a Motorola is tart fenn irodákat itt. Éppen ezért legszívesebben maradnának helyben, bár már eddig is több ajánlatot kaptak különböző, a városon kívüli létesítményekre. Ezt azonban csak mintegy utolsó lehetőségként veszik számításba, igyekeznek jobb megoldást találni.

A tárlat maga nem nevezhető hihetetlenül népszerűnek, hiszen évente nagyjából 5000 látogatót vonz - mégis fontos azok számára, akik érdeklődnek a szakma iránt, vagy csak egyszerűen kíváncsiak arra, honnan indult a ma már hétköznapinak számító technika.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!