Berta Sándor

Vissza kell fizetni az előre telepített szoftverek árát

Franciaország után ezúttal Olaszországban született precedens értékű ítélet az előre installált Microsoft-programok ügyében.

Egy olasz számítógép-vásárló joggal követelte a Hewlett-Packardtól, hogy fizesse vissza neki a notebookjára előre telepített Microsoft szoftverek árát - állapította meg egy firenzei bíróság. Az illető arra hivatkozott, hogy ő soha nem használta ezeket a programokat, akkor miért kellett értük fizetnie? A döntést nyilvánosságra hozták az Associazione Diritti Utenti e Consumatori (ADUC) olasz fogyasztóvédelmi szervezet honlapján is.

A Microsofttal kötött végfelhasználói licencmegállapodás (EULA) értelmében az, aki nem ért egyet ezzel a szerződéssel a számítógép gyártójához fordulhat. A felperes ezután kereste meg a HP-t. A firenzei bíróság ítéletének értelmében a HP a Windows XP-ért 90, míg a Windows Works 8-ért 50 eurót köteles az illetőnek visszafizetni. A férfi még 2005-ben vásárolta meg a notebookot, amelyekre a gyártó már előre feltelepítette az operációs rendszert és a szövegszerkesztőt. Mivel ezek egyikét sem akarta használni, a pénzének visszatérítését kérte a Hewlett-Packardtól. A HP arra hivatkozott, hogy a hardver kizárólag az alkalmazásokkal együtt volt eladó.

A Süddeutsche Zeitung arról számolt be, hogy márciusban a Dell Németországnak kellett 78 eurót visszafizetnie egy vásárlónak. Néhány hete pedig Puteaux francia város bírósága döntött úgy, hogy az Acer köteles visszafizetni egy vevőnek az előre feltelepített, de az illető által nem igényelt programok árát. Az ítélet szerint a szoftverek között volt a Windows XP, valamint a Microsoft Works is. A bíróság kötelezte a céget, hogy ne csak vegye vissza az alkalmazásokat, de fizesse is ki azok árát.

A pert megnyerő személy az ítélet után arra szólította fel az embereket, hogy csatlakozzanak az Association Francophone des Utilisateurs de Linux et des Logiciels Libres (AFUL) által életre hívott Non aux racketiciels című petícióhoz. Az AFUL azt követeli, hogy a számítógépgyártókat kötelezzék arra, hogy ne szállítsák a PC-ket és a notebookokat előretelepített operációs rendszerekkel és programokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flexike #57
    Magyarországon fel sem merül a cikkben szereplő probléma.
    Nálunk ha nem kérsz win-t, vehetsz ingyenes freedos-os gépet, olcsóbban, mert ugye a törvény kötelezi az eladót...
    De ez csak nálunk ilyen pofon egyszerű?
  • asdasdasd #56
    Nem értem miért sírnak az emberek. Ez egy ilyen árú. Vistával 100 Ft, Vista nélkül 100 Ft (vagy 110 Ft).
    Igen az MS a pénzedet akarja. (Én is, de nekem nem fogod ideadni.)
    Igen a HP is kap pénzt az MS-től, hogy az ő szarját nyomatja. És nem tiltakozik ellene.
    Ilyen az élet.

    Ezen csak a kereslet-kínálat tud változtatni. Majd ha sok cég lesz akik OP nélkül adja a vasat, és mindenki tőlük fog vásárolni, akkor mások is fognak OP nélkül árulni. Addíg meg nem. Mert kell nekik az MS pénze.

    Szóval vagy veszel olyan vasat amit szeretsz, és kapsz hozzá OS-t, vagy olyant veszel amit esetleg nem vennél.

    Vagy másra költöd a pénzed...
  • wanek #55
    Magyarországon vettem a laptopomat, és koppra nem volt rajta semmilyen oprendszer. Persze direkt ilyet néztem ki magamnak :)
  • Dzson #54
    "Magyarországon konfigurációt csak oprendszerrel lehet forgalomba hozni."

    Mégis a legnagyobb részükre Windows XP vagy Vista kerül.
  • Radar #53
    A PcWorld-ben olvastam, hogy Magyarországon konfigurációt csak oprendszerrel lehet forgalomba hozni. (persze van ahol nem tartják be)
  • Epikurosz #52
    melyik ez a hálózat? Hadd tudja a nép, hogy ki kereskedik okésan.
  • csuszi #51
    na erről van szó
  • csuszi #50
    tévedsz. ugyanis ha nincs csak piros gatyó, akkor ugyan ha gatyát akarsz, megveszed a pirosat, pedig te rühelled azt a színt...;)
  • ujfalu #49
    Életemben egyszer vettem notebook-ot. Idén januárban. Bementem a boltba, kinéztem a nekem megfelelő típust (okos kis HP), amit előre telepített XP-vel forgalmaztak. Mondtam, hogy nekem van jogtiszta XP-m, ez nem kell köszönöm. Erre az eladó lekaparta a Microsoft-os matricát a gép aljáról (ami a kódot tartalmazza) és máris 20ezerrel olcsóbb volt a gép... Én külön nem is kértem, hogy olcsóbb legyen, az eladónak és nekem is így volt ez evidens. Mellesleg egy országos notebook-os hálózat egyik boltjáról van szó.
  • floatr #48
    Nekem spec nem volt ennyi pénzem sulira ígyhát inkább a támogatott képzésre jártam. Mellesleg az oktatás még a mai napig sem nyereséges, ezért gondolom azt, hogy a normál képzés fejkvótáinak kifizetése mellett az állam ebbe az egyéb témába is pumpálja a pénzt. Nem az általad tandíjra fordított összegből, mert az valószínűleg el sem jut arra a szintre, ahol a MS-nak tejelnek, hanem nyilván a költségvetési bevételekből.
    Az általad fizetett tandíj az iskola költségvetésének eleme, amiből max a helyi igényeket tudják kiszolgálni iskolai géppark bővítéssel, azokon használatos alkalmazások liceszeivel.