Berta Sándor

Splashtop: bootolás másodpercek alatt

Sok irodában gyakran ugyanúgy indul a reggel: a számítógép bekapcsolása, majd kávé. Ennek oka, hogy számos PC hosszadalmasan bootol, és sok idő telik el, amíg a rendszer használható lesz.

Ugyan ezekben az esetekben gyakran csupán egy fél percről van szó, sokan mégis türelmetlenül csinálják végig naponta ezt a folyamatot. A Device VM nevű cég most egy megoldást fejlesztett ki, amelynek segítségével - különösen a régebbi számítógépeknél - jelentősen felgyorsítja, sőt kiváltja a bootolási folyamatot.

Az új szoftver kis méretű és szinte bármilyen hagyományos PC-környezetbe integrálható. A program lehetőséget ad arra, hogy a felhasználó kiválaszthassa: hagyományos módon akar bootolni vagy egy gyorsabb és nem annyira összetett utat választ a Splashtop nevű kezelőfelület használatával. Számítógépenként és beállításonként eltérően az utóbbi lehetőséget választók kevesebb, mint 20 másodperc múlva már használhatják is az operációs rendszerüket. Sőt, a rendszer felállásának ideje egyes esetekben akár 5 másodpercre is csökkenhet.


A Device VM már számos hardvergyártóval vette fel a kapcsolatot, köztük a legnevesebb az ASUS. "Együttműködésünknek köszönhetően a következő hónapokban már meg is jelenhetnek a piacon a Splashtopot támogató első asztali számítógépek és laptopok" - közölte David Speiser, a Device VM üzletfejlesztési igazgatója. A Windows bootolási folyamat nem véletlenül hosszadalmas. Egyrészt maga az operációs rendszer is elég nagy. Vagyis sok megabájtnyi utasításnak kell megtalálnia a maga útját. Ezenkívül számos program is az operációs rendszerrel együtt indul. Gyakran vannak olyan alkalmazások a PC-n, amikre valójában nincs is szükségünk. Pont ezek miatt töltődik be lassan a Windows.

"Amikor bekapcsoljuk a PC-t, a BIOS töltődik be, amely megvizsgál minden hardvermeghajtót és előkészíti az operációs rendszer működését. A Splashtop előnye, hogy a BIOS részévé válik és még az operációs rendszer előtt elindul. A felhasználók egy egyszerű kezelőfelületet kapnak, amiről elindíthatják a Firefoxot, a beépített médialejátszót, használhatják a Skype-ot vagy az azonnali üzenetküldő programot, de betölthetik a Windwost is. A lényeg, hogy minden alkalmazás gyorsan elérhető, még akkor is, ha a merevlemez elromlik" - ismertette a Splashtop előnyeit David Speiser.

Korábban számos hasonló megoldást fejlesztettek ki, elég például csak a Phoenix Technologies által bejelentett HyperSpace nevű technikára gondolnunk, amely az idei esztendő második felében jelenhet meg a laptopokban. De megemlíthető az Intel által megalkotott Turbo Memory nevű technika, amely képes együttműködni a Windows Vistával és az abban megtalálható ReadyDrive és ReadyBoost funkciókkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macc #47
    Macbook-on ez ugy mukodik (sleep), hogy felnyitom, es mire kinyitottam a gepet, mar minden ugy van ahogy abbahagytam. Sleepelesnel viszon ki is irja vinyora a memoria tartalmat, igy ha akksit cserelnek, vagy lemerulne, akkor is onnan folytathatom ahol abbahagytam (ilyenkor legalabb 10 sec az indulas). Es ez a fogyasztas csokkenese 20%-kal, max 1-2 ocska gepen lehet igaz, ahol meg e ventik is porogve maradnak, mert egy normalis gep (pl laptopnal konnyu ezt merni) tobb mint egy hetig is birja a sleepet fel akksival, mikozben mar csak 2 orat tudnam csak hasznalni rendesen bekapcsolva.
  • Macc #46
    Ennek mi ertelme van? Ha eppen csak netezni akarok, azt is a megszokott kornyezetben szeretnem megtenni. A cikk meg egy ertelmetlen szar, a szerzo vehetne a faradsagot, es atirhatna ugy, hogy legyen igazsagtartalma is...
  • raingun #45
    Sajnos a standby minimálisan csökkenti csak az áramfelvételt, én teszteltem fogyasztásmérővel, kb. 20%-al eszik csak kevesebbet...
    A hibernálás pedig csak a laptopomon működik, asztali gépnél még nem láttam. Valami mindig letiltja ezt a funkciót, foggalmam sincs miért.
  • Epikurosz #44
    SSD, na
  • Epikurosz #43
    Hibernálás tök gyors. Ennél már csak az lesz jobb, ha megjelennek az olcsó SSID vagy miafasznakhívjákőket vinyók, a jelnelegi forgóalkatrészes vinyók helyett.

    Igazából mindig is azt gondoltam, hogy csak az oprendszert külön kell pakolni, egy ilyen flashlemezre, és minden egyebet klasszikus HDD-re. Nem lenne olyan drága.
  • ElfQT #42
    A helyet fenntartja, kellemetlen lenne ha betelne a winyó és akkor nyomnál egy hibernálást. Egyébként nem írja ki a nem használt memória területet.
  • szombi #41
    HIBERNÁLÁS KELL BASSZÁKMEG!!!!!!! NEKEM 15 SEC ALATT BETÖLT!!!

    NAPPAL MEG SUSPEND! AZ MÁR CSAK 3 SEC!!! előbb indul el a winfos, mint a vinnya...

    Ja, és a 2GB memóriaképet 100%-ig akkor is kiírja, ha egyébként nem fut
    a gépen semmilyen memóriaigényesebb program!!!!!

    Nem hiába állandó a HIBERFIL.SYS mérete!!!!
  • Sanyix #40
    Kivéve mikor memóriaigényes programokat futtat az ember, mert akkor sokkal többet kell visszatölteni :)

    Mellesleg nem csak kíndóznál igaz.
  • Mr. Perfect #39
    Ja és le is van írva a lényeg:
    "ASUS Express Gate
    Surf the Internet in 5-second-boot time without entering Windows
    With a fast bootup speed of only 5 seconds, the ASUS Express Gate offers an optional Linux OS bootup that allows you to enjoy instant access to commonly used functions like accessing the Internet, VoIP, and Web emailing without entering the OS."
  • Mr. Perfect #38
    "Együttműködésünknek köszönhetően a következő hónapokban már meg is jelenhetnek a piacon a Splashtopot támogató első asztali számítógépek és laptopok" - közölte David Speiser, a Device VM üzletfejlesztési igazgatója.

    Ez elég érdekes EZ az alapláp mintha már most is tudná ezt. !!!!