Gyurkity Péter

Szalvéta alakú a jövő PC-je?

A Microsoft által meghirdetett és lebonyolított Next-Gen PC Design versenyen a szalvéta formáját utánzó alkotás nyerte el az elsőnek járó díjat, multi-touch technológiára és a többfelhasználós munkára alapozva.

A Next-Gen PC Design Competition díjazottjainak és döntőseinek végleges listáját a verseny hivatalos oldalán találjuk meg. A rendezvény célja azon alkotások összegyűjtése és kiválogatása volt, amelyek megteremthetik a jövő PC-jét, túllépve a jól ismert bézs, szürke és fekete dobozokon. Érdekes pályázatok születtek, ugyanúgy rendhagyónak mondható az első helyezett alkotása is.



A győztes ugyanis Avery Holleman lett, aki maga is ezen a területen (dizájn) végzi tanulmányait. Alkotása leginkább egy szalvétatartóra hasonlít, amelyben egymás mellett sorakoznak a vékony, nem túlságosan nagy kijelzők. Ezek természetesen nem hagyományos kijelzők, hiszen támogatják a multi-touch technológiát és mind a kéz, az ujjak mozdulataira, mind pedig a mellékelt speciális tollal történő kontaktusra reagálnak. Ilyen módon vezérelhetnénk ezen mini-számítógépeket, a több "szalvéta" egyidejű alkalmazásával pedig igencsak leegyszerűsödne a csoportos munka, a közös feladatvégzés.

A győztest a Microsoft 20 ezer dolláros jutalommal díjazta, Holleman azonban ennek dupláját söpörhette be, miután Bill Gates a maga elnöki különdíjával is ugyanezen alkotást ismerte el. A kiválasztásban szerepet játszott a funkcionalitás, de legalább ilyen fontos szerep jutott a kialakításnak, a csábító külsőnek. A listát végignézve többségben vannak a hordozható megoldások, igaz, a valamivel nagyobb változatokban sincs hiány. Szerepel itt napló, tábla, illetve a digitális otthont megteremtő komplex megoldás is.

Az még kérdés, hogy a szoftvercég mely megoldások alkalmazását tervezi. A verseny nyilván ötletbörzeként is jól jöhet számukra, ám részletek erről még nem jelentek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #46
    Szerintem meg zöld alakú a jövő pc-je :D
  • kvp #45
    A kulcs: 'szalveta formatum'

    A vilag sok orszagaban eves kozben szoktak csoportosan otleteket kitalalni. Ha etteremben vannak, akkor ilyenkor tobbnyire szalvetara jegyzetelnek. Ezt tokeletesen kepes kivaltani ez az otlet, de ugyanugy hasznalhato lenne ceges megbeszeleseken is, ahol a postit fecnik helyett lehetne hasznalni. Elonye, hogy nem kell digitalizalni a jegyzeteket, mivel mar elve digitalis formaban jonnek letre. Mint mar korabban emlitettem, ez arra is jo, hogy a falra kivetitett kepre barki tudjon irni, a nelkul, hogy oda kellene allnia a vaszonhoz.

    "Mikor azon gondolkodom, hogy a 19-es monitort le kéne cserélni 24-esre és elkéne már az a 94 centis HDTV is, akkor nem sok realitását látom az ilyen dolgoknak"

    Azert megneznem, hogy egy gyorsetteremben valaki 24 inches pda-ra probal jegyzetelni...
  • hdo #44
    "...designed for creative professionals to collaborate and bring their greatest ideas to life."

    nem pedig "designed for professional gamers and geeks to collaborate and bring their greatest gaming and other visual experiences to life"

    Röviden, ez nem neked való, amúgyse az asztali PC-t mint olyat hivatott lecserélni.
  • Alwares #43
    Mikor azon gondolkodom, hogy a 19-es monitort le kéne cserélni 24-esre és elkéne már az a 94 centis HDTV is, akkor nem sok realitását látom az ilyen dolgoknak
  • Cocogány #42
    Hát én azt nem hinném, hogy van olyan tanár amelyik egyik nap arra ébred, hogy ezt vagy amazt az oprendszert fogom inkább tanítani csak mert arra kapok éppen kedvezményt. Ezt egyáltalán nem a tanárok döntik el, hanem kicsit magasabb poszton ülő emberkék akiket vastagon kennek X és Y szoftvergyártók.
  • valamit #41
    De nincs is ezzel semmi baj. Annyi ideje foglalkozol vele és kész. Nem a papíron múlik, hogy foglalkozol e valamivel, meg nem is a kortól.
  • roliika #40
    De mondom, én is 18 éve foglalkozok vele ennyi erővel. Nem a suliban hallottam először ezekről a dolgokról...10-12 évesen pl Texas Instruments számológépet programoztam(dobókocka, stopper óra...1974-es kis masina. :) ).
  • valamit #39
    Hidd el, azok közül, akik 25 éve foglalkoznak vele, sokan jobban értenek hozzá, mint akik most egyetemet végeztek belőle.
  • cateran #38
    Khmm én pl. 34 éves vagyok és kb.9-10 évesen láttam elöször számítógépet (ZX Spectrum) majd jöttek szépen sorban a többiek (C64,Amiga 500, PC XT,AT 386-C2D) Szóval éppenséggel simán lehet ekkora múlt:) (nem mintha értenék hozzá,utoljára c64-en programoztam:D)
  • roliika #37
    Ja vagy múltkor voltam interjún, és egy 24-25 éves csávó kérdezgetett C# ból..mondom ennek az alapjait ismerem..mondja hogyhogy? Hát mondom úgy, hogy Ansi C-t tanultam.

    Erre ő, hogy az milyen grafikus felület volt? Kicsit furán néztem rá, aztán leesett neki, hogy talán nem is grafikus és kérdezte, hogy akkor ilyen fekete izé fehér szöveggel..mondom hát iegn, nem ilyen kattingatós megoldás amit ma programozásnak neveznek.

    Aztán valami kattingatós rész függvényét nem leltem mert egy objektum változó volt és jól el lettem küldve, merthogy jobban kell értenem a C#-hoz.