Gyurkity Péter

Csak kisebb kiadás lesz a Windows 7?

A Microsoft megerősítette, hogy a Windows 7 szerverváltozata Windows Server 2008 R2 néven jön, vagyis csak egy kisebb előrelépést jelent. Mindez kérdéseket vet fel a Windows 7 asztali verziójával kapcsolatban.

Mary Jo Foley, a ZDNet munkatársa pénteken még arról értekezett blogjában, hogy a Microsoft dobta útitervéből a Windows Server 2008 R2 változatot, hétfőre viszont kiderült, hogy ez egyáltalán nem így van, a szoftvercég ugyanis továbbra is 2010-re ígéri ezt a verziót. A kisebb újításokat tartalmazó, az eredeti kiadás felülvizsgált verziójaként érkező szoftverről az is kiderült, hogy az a Windows 7 Server lesz, vagyis némi meglepetésre ez jelenti majd a kvázi-szervízcsomagot.

Ezt a cég szóvivője árulta el, megerősítve, hogy a két verzió egy és ugyanaz. Amennyiben azonban ez így van, rögtön több kérdés merülhet fel bennünk a Windows 7 asztali változatával kapcsolatban, amely várhatóan szintén ugyanerre a kódra épül majd. Ennek megjelenése ugyanekkor várható, és nagy valószínűséggel Redmond ugyanazt a taktikát követi, amelyet a Vista SP1 és a Server 2008 esetében egyszer már elkövetett: a két verzió azonos kódon alapul, nagy különbségeket nem fedezhetünk fel közöttük. A hivatalos útitervből még az is kiderült, hogy a Server 2008 R2 nem igényel majd több tesztelést, mint egy hagyományos szervízcsomag - akkor végül is mekkora előrelépést jelent majd a Windows 7?

Abban az esetben, ha az asztali verzió megegyezik a Server 2008 R2 kiadással, nem várhatunk igazán jelentős változásokat a Vistához képest. Márpedig ez szöges ellentétben van azzal, amit korábban itt-ott elejtettek az új operációs rendszerről - vagy lehet hogy csak mi képzeltük hozzá a fontos újításokat, miközben a Microsoft igazából végig egy kisebb frissítésen gondolkodott? E logika szerint a Windows 7 nem egyenlő az NT7-es verzióval, inkább 6.1-nek felel meg (az NT6 a sokat kritizált Vistát takarja), az igazi változások csak a Windows 7 utáni verzióban várhatók, a következő évtized közepe felé haladva.

Ezzel nagy valószínűséggel alaposan elvettük azok kedvét, akik a Vista-utódra vártak egy új, fejlettebb és kiforrottabb szoftver reményében. A hivatalos információkra azonban októberig várnunk kell, ekkor osztják majd meg ugyanis a technikai részleteket a nagyközönséggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Evil Merodak #66
    Próbáltál már MUI-t telepíteni az angol XP-re?
  • Pares #65
    3 évig használtam XP-t, az öreg gépemen még most is az fut, de az ujra már Vistát tettem föl, és eddig SP1-el tökéletesen meg vagyok elégedve!
  • Dark Angel 666 #64
    ja , én ugy vettem ki hogy panaszkodol , mert nincs magyarul 64 bites XP .
  • Szefmester #63
    kicsi gyökim.. olvastál panaszkodást? baromi jól megvagyok az angol nyelvvel.. meglepő lehet ez neked.. és olyan hogy amerikai nyelv nincs.. csak amerikai-angol :) csak hogy én is írjak neked valami okosat.
  • zoliapu #62
    Kérdés ki milyen messiásra vár :) na mindegy.

    Sokan vannak akik kivárják a megjelenését és nem vesznek új gépet. 2009 év eleje körűl már szetintem lesz béta (lehet látni milyen lehetőségek lesznek benne)év végére meg RC verzió is ahól már az új kód is megméretetik.
  • palm pilot #61
    Lehet hogy csak egyszerű ködösítés az MS részéről. Miért? Mert sokan nem vesznek Vistát, és várnak a messiásra. Az MS meg azt akarja hogy vegyék meg ezt, tehát elhiteti hogy felesleges várni. Aztán ha fizettek, akkor "ja bocs, mégis lesz jobb"...
  • Sanyix #60
    Egyébként nem is tennék fel nem hackolt (tehát vlite-on nem beállított) vindózt, mert 10gb partició van vindózra, annyiba be kell férni. És mert alapból annyi tök haszontalan marhaság van benne amire semmi szükség, hogy ki kell pakolni azokat is.
  • Sanyix #59
    ok tehát marad a rendszer bugos, mert két tök különböző verzió... 1 volt ami fent volt, másik amit próbáltam, de ugya a telepítő mikor betöltötte az alap vistát ugyanúgy ugyanazzal elszállt.
  • tomcsa4 #58
    Így látatlanban nem tudok mást mondani. Item említette a rossz törést. Az is nagyon igaz! De ha mégse az a gondja, látni kéne a gépet.
  • item #57
    Akkor meg azzal a winnel van gondja ami nála van! Tapasztaltam már én is olyat hogy az egyik lemezen lévő xy verziós vista nem ment fel,egy másik meg simán. Szal valszeg azzal a "másolt" verzióval van nála a bibi. Nem hiszem hogy magával a vistával lenne gond hanem annak egy másolt hackolt példányával.