Berta Sándor

Különleges egér könnyíti meg a sok kattintgatást

A Hippus holland vállalat olyan számítógépes egeret fejlesztett ki, amely a felhasználóknál képes lehet megakadályozni az úgynevezett kéztőcsatorna vagy más néven egérkar (RSI) szindróma kialakulását.

Sokan szembesülnek azzal, hogy az éveken át tartó billentyűzet- és egérhasználat akár komoly egészségügyi károkat is okozhat. Egy idő után a kéz megmozdítása is komoly fájdalommal járhat és szinte lehetetlenné teszik a legegyszerűbb kézmozdulatokat. Világszerte több millióan szenvednek az RSI-szindrómában (Repetitive strain injury), amelynek tünete lehet a gyakori hát- vagy karizom-fájás, zsibbadás, bizsergés, izomgörcs, csukló- és ujjfájás, illetve a kar és a csukló erőtlensége. Éppen ezért a Handshoe Mouse kialakításakor igyekeztek arra figyelni a Hippus szakemberei, hogy egy ergonómiai szempontból tökéletes egeret hozzanak létre.

A fejlesztésekkor figyelembe vették a rotterdami és a maastrichti egyetemen elvégzett legújabb tudományos vizsgálatok eredményeit. A kutatók négy év alatt kiderítették, hogy az emberek kéz- és csuklóizmai még akkor is indokolatlanul erős igénybevételnek vannak kitéve, amikor nem használják az egeret. A Handshoe Mouse erre a problémára is megoldást nyújt, ugyanis lehetővé teszi, hogy a felhasználó az ujjait és a csuklóját egy laza, az izmok számára pihentető és megnyugtató pozícióban helyezhesse el. Mindez azzal jár, hogy az egér használatakor nagyobb szerepet kap az alkar és így a terhelés megoszlik az izmok között.

"A kéztartás szöge és az ujjak helyzete egyaránt nagyon fontos. A legnagyobb modellen három, a közepes és a kis méretűn kég gombot helyeztünk el.< Ugyanakkor ellenezzük a kifejezetten játékosoknak készült funkciókat, mivel azok használata rendkívüli módon igénybe veszi az izmokat" - hangsúlyozta Paul Helder, a Hippus ügyvezető igazgatója. Az egeret különböző méretekben kínálják, így a legkülönfélébb kézméretű emberek is megvásárolhatják, igaz az ára meglehetősen borsos, 120 euró.

Az RSI-szindróma kialakulása némi odafigyeléssel, ergonómiai billentyűzetek és egerek használatával, valamint a kéz, a csukló, az alkar és a hát ellazításával, átmozgatásával megelőzhető. Ezenkívül nem árt szüneteket tartani, az izmokat pihentetni, hiszen a gépelés vagy az SMS-írás egyaránt fárasztó a szervezetünk számára, még ha mi ezt nem is érzékeljük. A tünetekre nem árt odafigyelni, ugyanis amennyiben az RSI-szindróma már kialakult, gyakran csak a sebészeti beavatkozás segít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #23
    Hat nemtom h megoldja-e az izmfeszulos promlemat.. ugyanis az a szar minden egerben, h alapbol is feszul a csuklod meg az ujjaid, ugyanis 1iket sem teheted le teljesen.
    Ha lerakom a csuklomat kb 1 ora altt elkopna a "teflon"lab, meg recseg ropog ami muanyag; ha az ujjamat, hamar tonkremenne a mikrokapcsolo, raadasul folyamatosan be lenne nyomva..
    Szal, ez az eger biztos szenszalas es az ujjforma belso felulete a nyomaserzekeny, ha megoldottak a fennt emlitett problemat. :P
  • kvp #22
    "Én valami olyan egeret tudnék elképzelni, amelyik a kézfejhez csatlakozna (mondjuk egy állítható tépőzáras textilövvel). Akkor a hüvelyk és a kisujj felszabadul, mind az 5 ujjnak lehetne gombot kialakítani ( gyakorlatilag egy szétterpesztett tenyér negatívja)"

    Jopar egeren van oldalgomb, amit a ket szelso ujjal lehet lenyomni. Nemelyiken oldalt ket-ket programozhato gomb is van.

    "Az a balkezes cucc érdekes, de én már csak maradok a jóöreg WASDnél BF2 közben :D :D Van egy "csíter" A4tech X7-es egerem, amiben van egy duplaklick gomb, így a shotgun egyszerre 3-at lő :D :D az elég a boldogsághoz:D"

    Az osszes eger programozhato, csak szoftver kerdese. En anno win3.1 alatt az egerem kozepso gombjat allitottam duplaklikkre. De letezik olyan szoftver is, ami bekapcsolas utan szaggatja a kattintasokat, ami akkor jo, ha az egergomb felengedesere tolt ujra a fegyver, majd ujboli lenyomasara tuzel. (pl. felautomata)

    Balkezre pedig van a microsoft-nak (a hasznalhatatlan billentyuzetei mellett) egy nagyon jo talalmanya. Microsoft sidewinder strategic commander neven fut es egy eger formaju joystick-rol van szo, jo sok gombbal. Wasd helyett sokkal kenyelmesebb es akar a fordulast is ra lehet mappelni, tehat az egerrel csak celozni kell. (alapbol terkepkezelesre es parancsokhoz terveztek, de fps-ekhez is jo) Ha kenyelmesek vagyunk ra lehet fogatni egy karosszek karfaira az egeret es ezt a vezerlot, igy ellazitott karral is lehet jatszani.

    ps: Persze en meg mindig egy regi mikrokapcsolos compaq billentyuzetet es golyos egeret hasznalok, de nam akarnak tonkremenni. (regi logitech gyartmanyok, meg a design idoszak elottrol)
  • dez #21
    Ezt nem egészen értem, de ha már csuklóőv, akkor néhány szenzorral érzékelhető lenne a kézujjakat mozgató inak v. izmok legkisebb mozdítása is... Virtuális egér...
  • HUmanEmber41st #20
    Én valami olyan egeret tudnék elképzelni, amelyik a kézfejhez csatlakozna (mondjuk egy állítható tépőzáras textilövvel). Akkor a hüvelyk és a kisujj felszabadul, mind az 5 ujjnak lehetne gombot kialakítani ( gyakorlatilag egy szétterpesztett tenyér negatívja)
    Az a balkezes cucc érdekes, de én már csak maradok a jóöreg WASDnél BF2 közben :D :D Van egy "csíter" A4tech X7-es egerem, amiben van egy duplaklick gomb, így a shotgun egyszerre 3-at lő :D :D az elég a boldogsághoz:D
  • dronkZero #19
    Ja, meg van a görgő rajta, amit csak tényleg végszükség esetén konfigolok be, nem túl jó használni. Bár arra is lehet külön a lenyomásra, külön a fel-le görgetésre bármit konfigolni...

    Na és nem is 15 gomb, az csak a számozott feketék, azon felül van még a hüvelykujjnál 4(8)+1, tehát összesen 20(vagy 24, az átlókkal, 27 a görgővel együtt)
  • dronkZero #18
    Hát, van benne valami, de azért működik a dolog. Azért persze nem árt, ha az egéren is van egy-két plusz gomb...

    A hüvelykujjnál lévő pad 8 különböző gombnak számít, bár az igaz, hogy az átlós irányokkal nem érdemes szarakodni, azt akció közben lehetetlen pontosan megnyomni.

    Nekem a BF2-t maradéktalanul sikerült rákonfigolnom, pedig ahhoz azért kell néhány funkció...

    Jellemzően a hüvelykujj-padra teszem a sprint-ugrás-guggolás-hasalás funkciókat, egérre a nyilvánvaló lövés és zoom mellett az "alap" fegyverre váltást(3), a tárazást és a gránátot(4), a nagy narancssárga gombra a kést(1), jobbra le a laposra a járműből ki-beszállást. A négy iránygombtól jobbra a maradék felszerelés(2-es 5-ös 6-os gomb, megvan a 6 fegyver, ha egy játékban több kell, akkor egérgörgő), balra a földön lévő fegyverek felvétele, balra fent spawnképernyő, pontlista, irányok alatt meg térkép, parancsok, voip. Az "igazi" billentyűzeten szinte csak az ejtőernyő, a kameraváltás, a járműben pozícióváltások, meg néhány csapatnak adható parancs marad csak...

    Ez egyébként 15 gomb, plusz 5 az egéren. Nem nagyon van játék, ahol egyszerre több is kellene...

    Egyébként programozható minden gomb, olyan rendszerrel, hogy külön van gomb lenyomása, felengedése, meg a különböző akciók közti időt be lehet állítani, ezredmásodperc pontossággal. Bár ez online elég gebaszos, mert van ping és lag, van, amikor a tizedmásodpercre kicentizett kombinációt végrehajtja, van amikor nem. Olyat próbáltam csinálni, hogy előveszi a gránátot, eldobja, és visszavált alapfegyverre, de inkább letettem róla a bizonytalanság miatt.
    Ellenben AutoCADhez igen jól jön, olyan parancsokat rakni egy-egy gombra, hogy pl "dimlinear[enter]"...

    Belkin örülhet az ingyenreklámnak, amit itt lenyomok, kéne érte pénzt kérnem. De szvsz annyira kurvajó ez a cucc, hogy nem tarthatom magamban az infót... :) Nem húzós az ára egyébként, kb feleannyi, mint egy gamer-egér.

    Két hónap alatt totál függő lettem, ha rajzolok vagy játszok(mondjuk másik gépnél), és nem érzem az ívét a tenyerem alatt (és nem tudom használni a jól megszokott funkcióimat), teljesen rosszul vagyok... :P
  • chuky123 #17
    Szerintem nem az egerekkel van a baj hanem az emberekkel Bár ezt a RSI szindromát nem ismerem. De szerintem vmi izomsorvadás szerü betegség lehet.
    Én csak azt tudom mondani aki sokat használja a billt és az egeret annak nemárt néha csuklóerősitő gyakorlatot végezni.
  • rigidus #16
    Nekem 3 eve mar tonkrementek a kezeim. Azota vastag kotott kesztyukben programozok, vagy ha hosszabb szoveget irok akkor ket ceruzaveggel gepelek. Azota lecsereltem az egeremet meg a billentyuzetet is. (mondjuk nekem mas okbol vannak gondjaim, nem RSI miatt, de hasonloak a tunetek)

    A piacon jelenleg ertekesitett egerek, billentyuzetek 95%-at szivem szerint szejjelvernem a tervezoik/kivitelezoik fejen, vagy legalabbis addig kattintatnek veluk - azokon mikrokapcsolokon amiket belejuk tesznek - mig mozditani birjak az ujjaikat. A masik katasztrofa, hogy en meg nem lattam egyetlen olyan szamitogep boltot sem ahova beteszem a labamat es kiprobalhatok 10-20 fele billentyuzetet/egeret stb. Az ember ha vesz egy autot a minimum, hogy beleulhet es kezebe foghatja azokat a kezeloszerveket amikkel majdan napi szinten kozvetlen kapcsolatba fog kerulni.

    1 ev alatt harom billentyuzetet vettem ugyanahhoz a gephez mert egyszeruen keptelenseg helyben kiprobalni. Egeret is zsakbamacskakent vettem, bar azzal szerencsem volt:



    Puhak a mikrokapcsoloi, nem kell hozza favago kez, hogy lenyomja az ember es kicsi. Konnyen meg tudom fogni kesztyuben is, zsebben is elfer ha arrol va szo, a kabel az elere tekerheto a csatlakozo pedig a talpara felpatentolhato. Ha masik gephez kellene odaulnom csak elorantom a zsebbol, USB be es kesz.
  • KarmaXXL #15
    TrackPoint all the way!
  • Myron #14
    és ez mégis mire jó? mert játékra tuti nem. ahhoz túl kevés a gomb h minden fegyvert külön gombbal vegyek elő