Berta Sándor

Mobilszolgáltatók a roamingdíjak csökkentése ellen

Az osztrák mobilcégek máris ellenzik Viviane Reding távközlési biztos barangolódíjak további mérséklésére vonatkozó terveit. A szolgáltatók úgy vélik, nem szabad alsó árhatárt megszabni, mert már így is túl alacsonyak a díjak.

A mobilkom austria illetékesei közölték, hogy az Európai Unió egy jelenleg jól működő piac folyamataiba akar beleavatkozni, ez pedig ellentmond a szabad piaci versenynek. Ráadásul a legtöbb cég már tavaly ősszel csökkentette az SMS- és a roamingdíjait, így nincs semmi szükség egy újabb ármérséklésre. A helyzetet csak súlyosbítaná, hogy az elérendő árak rossz adatokon alapulnak és még alacsonyabbak is lennének a belföldi roamingdíjaknál. Utóbbit emelte ki a T-Mobile szóvivője is, majd közölte, hogy a tervek megvalósulása esetén kérdésessé válik, hogy meddig beszélhetünk majd szabad piaci versenyről, főleg, hogy ha az Európai Unió mesterségesen igyekszik alacsonyan tartani a barangolási költségeket.

Tom Tesch, a One szóvivője úgy vélte, hogy Ausztria az SMS- és a roamingdíjak tekintetében már most egy "európai eldorádó", hiszen míg az élelmiszer- és az üzemanyagárak robbanásszerűen növekednek, a mobilágazat inflációmérséklő szerepet játszik. "Viviane Reding az olcsó belföldi tarifákkal hasonlította össze a jelenlegi külföldi roaming-díjszabást. Ez nem helyes" - jelentette ki Boris Nemsic, a mobilkom austria ügyvezetője. A cég A. T. Kearney egyik jelentésére hivatkozott, amely szerint Európában az elmúlt egy évben átlagosan 18 százalékkal csökkentek a barangolási díjak.

Viviane Reding távközlési biztos és Pataki Dániel, az NHH és az európai hírközlési szabályozó hatóságok csoportjának (European Regulators Group - ERG) elnöke közös sajtótájékoztatón jelentették be Brüsszelben, hogy várhatóan még az idei évben a felére, vagyis nettó 11-15 eurócentre fog csökkenni az Európai Unióban a roaming környezetben küldött rövid szöveges üzenetek ára. Az Európai Bizottság közleményében jelezte: a cél az SMS-küldés valóban határok nélkülivé tétele, valamint az irreálisan magas roamingdíjak letörése.

Az Európai Parlament tavaly májusban hagyta jóvá a roamingdíjak csökkentését, amit korábban támadott Michael Glos német gazdasági miniszter és a GSM Association nevű, a világ 700 mobilszolgáltatóját tömörítő szakmai szervezet is. A politikus a cégek bevételkiesésére, a szövetség pedig a túlzott mértékű díjmérséklés veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xuldar #3
    Nevetséges indokok. Vodafone-os vagyok, ha kimozdulok Magyarországról, és ha az adott országban van Vodafone hálózat, akkor mindenképpen ahhoz kapcsolódom. Innen kezdve, mivel az infrastruktúra tök ugyanaz, nem értem, milyen többletköltségekről rinyálnak. Ja, hogy elesnének a minimális munka befektetésével elért extraprofittól? Egyetlen pluszköltség létezik, mégpedig ha különböző szolgáltatók állapodnak meg a másik hálózatának használati díjáról. De azt meg ne mondják, hogy az nyomja fel ennyire a roaming-árakat!
  • Riddick #2
    Jól csinálja az EU! Szétkeresik magukat a mobil cégek. Fillérekbe kerüljön a mobilozás akár a teljes Eu ba! Ez a cél! MEg a net árakat is nyomják le,csak így lehet fejlődni!
  • Picizöldfül #1
    fuck you![az értelmes beszólás mintapéldája]