MTI

Kóka várja az olcsóbb mobiltarifákat

Továbbra is azt várom a magyarországi mobilszolgáltatóktól, hogy ne húzzák az időt és az ügyfelek érdekében haladéktalanul térjenek át az új, olcsóbb EU-tarifákra - jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

"Felkértem a hírközlési hatóságot, hogy ellenőrizze, hogy a szolgáltatók az olcsóbb külföldi telefonálásból fakadó esetleges profitkiesésüket ne építsék be a belföldi percdíjak költségeibe" - mondta Kóka János hozzátéve: "bízom abban, hogy az egyik mobilszolgáltató bejelentése is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar mobilos ügyfelek minél előbb élvezhessék a jelenleginél 50-60 százalékkal olcsóbb külföldi barangolás percdíjait".

Kóka János véleménye szerint hamarosan a külföldi mobiltelefonálás piacán is beindulhat a verseny, akár úgy, hogy a társaságok különböző roaming csomagokat alakítanak ki. A gazdasági miniszter ismét arra hívta fel a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökét, hogy folyamatosan ellenőrizze a cégek tarifaképzését és ha szükséges, szigorúan szankcionáljon.

A gazdasági miniszter június elején jelentette be, hogy az Európai Unión belül a mobiltelefonok külföldi használata után (barangolás vagy roaming) legkorábban augusztus elején csökkenek a díjak a jelenlegi ár felére-harmadára az EU illetékes miniszteri tanácsának csütörtöki döntése alapján. Kóka János akkor úgy fogalmazott, hogy az uniós roaming-rendelet az uniós országokból kezdeményezett hazatelefonálás 250-650 forintos percdíjait 147 forintra, a hívásfogadás 95-220 forintos díjait pedig 72 forintra szorítja le a magyarországi mobilszolgáltatók esetében.

A Pannon GSM és a T-Mobile is augusztus 29-től csökkenti tarifáit az Európai Unión belül a mobiltelefonok külföldi használata után (roaming). A két mobilszolgáltató múlt hét csütörtöki közlése szerint a roaming hívások díjai az Európai Unió tagállamain belül kezdeményezett és az EU tagállamain belül végződő hívások esetén 38-79 százalékkal csökkennek. A Pannonnál és a T-Mobile-nál a kezdeményezett hívások díja bruttó 144 forint, a fogadott hívások díja pedig bruttó 70,80 forint lesz percenként, minden napszakban, időszakban és hálózatban. A Vodafone kedden tart sajtótájékoztatót Budapesten a tarifákról.

Az Európai Unió vonatkozó rendelete értelmében szeptember végétől az EU egész területén egységes roaming díjakat kötelesek bevezetni a mobilszolgáltatók. Az Európai Bizottság hétfőn azt közölte: a hét végén honlapján közzéteszi azoknak a mobiltelefon szolgáltatóknak a listáját, amelyek az előírt határidőig, azaz július 30-áig nem ajánlották fel ügyfeleiknek a választás lehetőségét a mobiltelefonok külföldi használatért járó régi és új roaming tarifák között. Az Európai Unióban július 30-áig minden mobil ügyfélnek fel kellett kínálni az eddiginél olcsóbb úgynevezett eurótarifát. A határidő elmulasztása miatt a nemzeti távközlési felügyelet bírságot is kiszabhat az adott vállalatra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #19
    Pont erről beszéltem( Attól hogy vannak személyi kérdések, attól még nem áll meg az élet. Ha te lennél a tulajdonosa egy cégnek, és két igazgató marakodása miatt megálna a cégben a munka, akkor te mit csinálnál mindkettővel? mégha igaz is amit mondtok attól még dolgozni, gondolkozni kéne és nem más dolgokra terelni a figyelmet. Szomorú hogy átragad az átlagemberekre is ez a hülyeség. Bár valamit akkor tudnak eladni ha van rá vevőkör.
  • Picizöldfül #18
    Én Kóka helyett Koka-t ovlastam hirtelen,bekokainozott mobilosok gyááá:DDDD
  • robertone #17
    Mégis mit vársz egy olyan cikk után, aminek a címe:"Kóka várja az olcsóbb mobiltarifákat"???
    Aztán a cikk fele ennek az alaknak a demagóg kiszólásairól szól, hogy ő mit vár kitől és az milyen jó lesz má a népnek he...

    Minden hónapban kiderül valami mocskos ügye, de még mindig a helyén van a tettestársaival együtt, akkor most ne beszéljünk erről?
    Hanem "húdejó jönnek az olcsóbb roamingtarifák amire csak az ingem megy rá nem a gatyám hurrá Kóka, hurrá Kóka!"
    Ez így megfelelt a kényes ízlésednek?

    Kinek kéne itt felnőni?
  • Komolytalan #16
    Ja persze, keménykedjünk a multikkal - és akkor a következő választási kampánynál ki tol 1-1 húszezrest a cigók zsebébe hogy meglegyen a 4%-os küszöb (lásd Pécs környéki full SZDSZ falu)?
  • Komolytalan #15
    Szerintem hadd válogassam már meg hogy kiben is bízok. Lehet hogy te akkor is megbízol valakiben mikor már 3x átb.szott a palánkon, de én ilyen kis bizalmatlan vagyok hogy nem. Az hogy kettőnk közül melyikünk a naív, és melyikünknek magasabb az értelmi színvonala az megint más lapra tartozik.
  • Ronny #14
    azt hiszem ez egy normális dolog, amikor az ország legfontosabb pozícióiban államférfiak helyett csaló gazemberek ülnek. Mégis milyen konstruktív beszélgetésre gondolsz amikor a polgári kezdeményezésekre amúgy is magasról tesznek?
  • maestro85 #13
    Kicsit érdkes, hogy ebben bízni kell. Valahogy rájuk kell hatni, amihez már van hatalma egy miniszternek, akkor tegye. Nem bízni kell, meg szép szavakkal kérni őket.
  • sathinel #12
    Szép(((( KB ilyen nállunk minden amiről beszélnek. Politika előtérbe kerül, és már nem is a tényekről van beszélgetés, hanem politikai köpködés megy. Így tényleg nehéz bármit is megoldani itthon. A legnagyobb gond hogy fikázás megy személyek mitatt, a tényleges vita pedig a témában már teljesen értelmét veszti mivel a továbbiakban már csak fikázás, személyeskedések jönnek. Vagy nem állunk velük szóba mert nem tetszik.... Egyszer felnövünk még vagy mégjobban továbbsülyed az értelmi szinvonal?
  • braeburn #11
    Ezért aztán, majd amikor eljön az ő ideje, nem is gyilkolják majd meg, hanem kiiktatják. :)
  • selyem #10

    egyébként ő inkább sikkasztott (akkarom mondani sikkaszt) mintsem lop.