Berta Sándor

A percalapú számlázást kritizálja Viviane Reding

Megoszlanak a vélemények a tavaly nyáron végrehajtott roamingdíj-csökkentés sikerességéről. Viviane Reding illetékes európai uniós biztos azonban nem ül a babérjain, hanem ismertette legújabb elképzeléseit.

A vita azután lángolt fel, hogy az Európai Bizottság által létrehozott tanácsadói szervezet, az Európai Szabályozók Csoportja (ERG) nyilvánosságra hozta jelentését, amely a roamingdíj-csökkentés hatásaival foglalkozik. Az ERG jelentéséből az derült ki, hogy tavaly április és szeptember között a mobiltelefonálást érintő barangolási tarifák átlagosan tíz százalékkal csökkentek. Az Európai Szabályozók Csoportja a dokumentum elkészítésekor összesen 150 európai uniós mobil szolgáltató árait vette figyelembe.


A kiugróan magas roamingdíjak látványosan csökkentek

Paul Rübig, az Európai Parlament roamingügyekben megbízott főtárgyalója úgy vélte, a dokumentum összességében pozitívnak minősítette a tavaly nyári változásokat, a mobil szolgáltatókat tömörítő szakmai szervezetek azonban koránt sem ennyire elégedettek. "Alapvetőn üdvözöltük a lépést, azonban a versenyhelyzet és az árak ilyetén módon való szabályozása már majdnem a tervgazdasági gyakorlatnak felel meg" - közölte Wolfgang Heer, a távközlési és többletszolgáltatókat tömörítő VATM szóvivője. Abban mind a két fél egyetért, hogy a roamingdíjak valóban csökkentek, de az, hogy ez milyen mértékben történt meg, arról megoszlanak a vélemények. Ráadásul az SMS-roamingdíjak például még mindig magasak.

Ez utóbbit nem hagyta szó nélkül Viviane Reding európai uniós biztos sem, aki kijelentette, hogy akár még az idei év végén újabb szabályozások várhatók. A politikus szerint a mobilszolgáltatóknak tovább kellene mérsékelniük áraikat és az sem jó, hogy egy 20 másodperces hívásért egy percet számláznak. Az ERG szintén ez utóbbi gyakorlatot kifogásolta. A szervezet szerint azáltal, hogy a díjszámításnál a szolgáltatók továbbra is a percalapú számlázást használnak a felhasználóknak átlagosan 20 százalékos többletköltségük keletkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djw #3
    ha nem csökkennek a roaming díjak rövid időn belül akkor a voip roaming fogja átvenni a helyét, aztán majd a voip szolgáltatóknak lesz jó :)
  • Cat #2
    Tenni fog, nyugi, de előtte vannak kötelező tiszteletkörök, mert a mobilcégek nagy adózók, évente több tiz milliárdot fizetnek be adókra és különféle koncessziós jogokra, szóval az érdekérvényesítő képességük is erős. Kellenek vizsgálatok, kutatások, tanulmányok, és akkor a többi politikus meggyőzhető lesz arról, hogy ugyan adókiesés lesz, de ez a választóinak jobb.
  • Vorpal #1
    Na akkor csinálja ne szájaljon.