MTI

Augusztustól lehet olcsóbb a roaming

Az Európai Unión belül a mobiltelefonok külföldi használata után (barangolás vagy roaming) legkorábban augusztus elején csökkenek a díjak a jelenlegi ár felére-harmadára az EU illetékes miniszteri tanácsának csütörtöki döntése alapján - mondta Kóka János.

Az Európai Unió illetékes miniszterei ma egyhangúlag jóváhagyták a mobiltelefonok külföldi használatára kiszabható díj, az úgynevezett barangolási díj felső határát. A szabályozott hívásokra tett maximális kiskereskedelmi barangolási díj - áfa nélkül - kezdeményezett hívásokért 49 eurócent (hozzávetőleg 123 forint), fogadott hívásokért 24 eurócent (60 forint) lesz percenként. Ez a jelenleginek körülbelül egynegyede. Az új tarifák várhatóan még ebben a hónapban érvénybe lépnek, majd további csökkentés lesz: a második ében 46, illetve 22 centre, a harmadikban 43 és 19-re mérséklődnek a díjtételek, majd utána megszűnik a felső határ, hacsak azt az egyes országok, illetve az Európai Parlament meg nem hosszabbítja.

Az Európai Parlament május végén szavazta meg azt a rendelettervezetet, amelynek értelmében csökkennek a díjak. Az új rendelet már júniusban életbe léphet, alkalmazása két hónappal később kötelező. Az uniós szervek között kialkudott kompromisszum értelmében az előfizetők maguk dönthetnek arról, hogy az új, olcsóbb tarifát választják, vagy megtartják korábbi előfizetési csomagjukat. Ha a fogyasztó nem jelez más döntést, automatikusan az új tarifa vonatkozik majd rá. Becslések szerint az új tarifarendszer bevezetése Magyarországon 400 millió forintnyi költséget jelent, alkalmazása pedig további évi 8 milliárd forint bevételkiesést eredményez a szolgáltatóknak.


A gazdasági és közlekedési miniszter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az uniós roaming-rendelet az uniós országokból kezdeményezett hazatelefonálás 250-650 forintos percdíjait 147 forintra, a hívásfogadás 95-220 forintos díjait pedig 72 forintra szorítja le a magyarországi mobilszolgáltatók esetében. Kóka János a szolgáltatókkal folytatott csütörtöki megbeszélése után reményét fejezte ki, hogy verseny indul az új tarifák mielőbbi bevezetéséért. A miniszter elvárja a mobilszolgáltatóktól azt is, hogy a roamingdíjak csökkenése miatt kieső nyereségüket nem kompenzálják a belföldi hívások terhére.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke közölte: a jogszabály a három szolgáltatót arra kötelezi, hogy legkésőbb július végéig személyre szabott árajánlatot tegyenek ügyfeleiknek. Ezt követően igény esetén egy hónapon belül az új tarifák szerint lehet telefonálni külföldön, de legkésőbb szeptember végéig mindenkinél érvénybe lépnek az új díjszabások - tette hozzá. Pataky Dániel újságírói kérdésre elmondta, hogy a mobiltávközlési szolgáltatók bevételeinek 2,5 százalékát teszik ki a roaming-bevételek.


Kóka János jelezte, hogy a mobiltelefont használók számítások szerint éves szinten összesen 8-15 milliárd forintot spórolnak meg a díjcsökkenéssel. A szolgáltatók kieső bevételeit kompenzálhatja az, hogy az emberek várhatóan többet telefonálnak majd külföldről - tette hozzá. A miniszter bízik abban, hogy ha a díjcsökkenés nem is vonatkozik a külföldi sms, illetve mms-ekre, továbbá az internetezésre, de hatása idővel némileg begyűrűzik az adatforgalom áraiba is a szolgáltatói verseny eredményeként. Az eddigi verseny jótékony hatásai között említette, hogy az elmúlt négy évben a belföldi mobiltelefonálás percdíjai reálértéken 35 százalékkal csökkentek.

Kóka János beszámolt arról, hogy az uniós roaming-rendelet az elkövetkező évekre további díjcsökkentést tesz kötelezővé. Jövő nyáron a hazatelefonálás jelenlegi euró-árfolyamon 138 forintba, 2009-ben pedig 129 forintba kerül, míg a külföldön történő hívásfogadásért 2008-ben 66 forintot, 2009-ben pedig 57 forintot kell majd fizetni. Az EU-n belüli hívások díja roaming-tarifáák egységesek lesznek. A mobiltelefonról belföldről hívott külföldi számok díjaira az uniós rendelet nem vonatkozik, csak úgy, ahogyan az EU-n kívüli külföldi országokra érvényes roaming díjak sem változnak a rendelet nyomán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #3
    "Pataki Dániel mérgesen néz, mert nem tudták a nevét kétszer egymás után ugyanúgy leírni"
  • petruszvaldesz #2
    jah európai uniós követelmény... és augusztusig kell bevezetni! Mondjuk a magyaroknak mindigis jó volt az üzleti érzékük... a nép elmegy nyaralni kifeizeti a rengeteg pénzt a mobilszámla után aztán mikor vége a szezonnak lecsökkentik a roamingot! Csodálatos...
  • Neerpelt #1
    Végre egy jó hír!