Napi Online

Még sok ezerbe kerülhet a külföldi telefonálás

Augusztusig még súlyos ezresekkel nőhet a telefonszámla egy jól sikerült horvátországi nyaralás után, függetlenül attól, hogy melyik mobiltelefon-társaság hálózatát veszi igénybe az előfizető hazatelefonáláskor.

A magyarországi mobiltelefon-szolgáltatók - nyilvánvalóan versenypolitikai okokból - egyelőre titkolják, hogy mikor állnak elő az olcsóbb (a brüsszeli vágás után feleannyiba kerülő) uniós roamingtarifáikkal. Így aztán a magyarok által leginkább kedvelt horvátországi, olaszországi vagy görögországi nyaralásra készülők egy ideig még borsos árat fizethetnek azért, ha felhívják itthon maradt családtagjaikat.

Az összehasonlításba bevett országok a magyar szolgáltatóknál általában a legolcsóbb díjzónába esnek, így az ügyfélnek nem kell különösebben utánajárnia a nyaralás előtt, hogy melyik hálózat lenne számára a leggazdaságosabb. Gyakor­la­ti­lag annak sincs külö­nösebb jelen­tő­sé­ge, hogy a három szolgáltató közül melyiknél fizet elő az ügyfél vagy melyiknek a pre-paid (előre fizetett kártyás) szolgáltatását veszi igénybe, az árak között ugyanis nincs nagy eltérés.

A T-Mobile számlás előfizetői például percenként 252 forintért telefonálhatnak haza mindhárom országból, a Pannon előfizetői pedig percenként 270 forintot kénytelenek kiadni egy-egy hazai hívásért. (A Pannonnál az egész világon mindössze három díjzóna érvényes, amelyeken belül szolgáltatótól függetlenül azonosak az árak.) A Vodafone négy zónába sorolja az országokat, itt az általunk vizsgált háromból csak Horvátország tartozik az első áras kategóriába, ahol a percdíj 259,90-309,90 forint között van (attól függően, hogy a preferált vagy a nem preferált szolgáltatót veszik-e igénybe az ügyfelek).

Görögország és Olaszország a második díjzónába esik, ahonnan 279,90-339,90 forintért hívhatják föl az itthon maradt családtagokat. (A Vodafone-nak viszont létezik egy olyan szolgáltatása, a Vodafone Passport, amelynek előfizetői a hazai percdíjakon beszélhetnek az otthoniakkal, persze a kapcsolási díjon felül.) Az előfizetéses roamingpercdíjak tehát 252-339 forint között mozognak, s könnyen előfordulhat, hogy ezeken az árakon egy-egy beszélgetésért akár 3000 forintot is kifizethet valaki, legalábbis még egy ideig.

Ha ugyanis a mobiltávközlési cégek életbe léptetik (várhatóan augusztus elején) az új tarifáikat, előfizetőik ennek a feléből is megúszhatják a hazatelefonálást, az uniós rendelet szerint a roaming percdíja nem haladhatja meg a 147 forintot - jövőre várhatóan 129 forintra csökken. Az említett országokból Magyarországra történő telefonálásnál annak sincs különösebb jelentősége, hogy számlás vagy kártyás ügyfél-e az illető, az árak ugyanis e téren sem nagyon különböznek. A Pannonnál például teljesen azonosak, a T-Mobile-nál és a Vodafone-nál pedig nagyjából hasonlók.

Az is előfordul, hogy külföldön beszélgetésbe elegyedik valaki az őt hívóval, s megfeledkezik arról, hogy ott ennek is ára van, mégpedig ma még nem az unió által megfogalmazott legfeljebb 75 forint, hanem ennél esetenként jóval magasabb. Az említett három országban a T-Mobile ügyfelének (függetlenül attól, hogy előfizetős vagy kártyás) percenként 102 forintjába kerül a hívásfogadás, a Pannonnál pedig 115 forintba, míg a Vodafone-nál 94,8 forint a percdíj (a Vodafone Vitamaxnál a hívásfogadás díja 110-150 forint között van).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lame #6
    Inkabb az erdekes, hogy neked nem tunt fel, hogy emliti.

    "(A Vodafone-nak viszont létezik egy olyan szolgáltatása, a Vodafone Passport, amelynek előfizetői a hazai percdíjakon beszélhetnek az otthoniakkal, persze a kapcsolási díjon felül.)"
  • zidder #5
    Vodafone passport még mindig van... érdekes hogy elfelejti említeni...
  • petruszvaldesz #4
    Ez azért nemígy van!!!Ugyanis a középréteg simán eltud menni nyaralni... Itt azt kéne nézni, hogy a mobilszolgáltalók megvárják direkt a nyár végét, hogy minél több pénzt tudjanak lehúzni rólunk!
  • Hellion #3
    Aki jelen pillanatban Magyarországon megengedheti magának, hogy külföldön nyaraljon, az fizesse csak azt a több ezer/tizezer forintos számlát csak! Nem fog leesni az aranygyürü az újjárol!
  • egyember1 #2
    azért vicces, hogy UK-ban 1 perc 3,6 forint ha vezetekes magyarorszagi szamot hivok vezetekes telefonrol es 73 forint ha magyar mobilt hivok mobilrol.
    persze mind2 esetben a kapcsolás interneten keresztul zajlik.
    éljen!
  • PíszLávJuniti #1
    Még az EUs roaming díj bevezetése után sem lesz teszkó gazdaságos a hazatelefonálás..