Berta Sándor

Kisebb roamingdíj-csökkentést akarnak a németek

Úgy tűnik, közel sincs akkora összhang a különböző európai uniós tagországok gazdasági miniszterei között a roamingdíjak csökkentésének kérdésében, mint azt korábban hinni lehetett.

A roamingdíj-mérséklés hosszú hónapok óta téma az Európai Unió különböző testületeiben. Nemrég már szinte kész tényként jelentették be az illetékesek, hogy a romaingdíjat a felére csökkentik - ezt az információt Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke is megerősítette. Az elképzelések szerint az új szabályozás minden, tehát a régi és az új ügyfelekre egyaránt vonatkozna.

Nos, most már közel sem látszik annyira egységesnek az európai uniós álláspont. Michael Glos német gazdasági miniszter ugyanis úgy döntött, mégsem hagyja a roamingdíjak jelentette bevételek egy részétől elesni a mobil szolgáltatókat. A politikus azt szeretné elérni, hogy a T-Mobile, a Vodafone és más mobil cégek a korábban tervezettnél jóval kisebb mértékben csökkentsék a roamingdíjaikat. Vagyis a német kormány - engedve a lobbinak - inkább a felhasználók helyett a távközlési konszernek pártját fogja.

Glos javaslata alapján a roamingdíj 60 cent lenne, ebből a mobil szolgáltatók költsége 12 cent. A lényeg azonban, hogy a felhasználók külföldről továbbra is drágán telefonálhatnának. Az elképzelést különösen amiatt kell kiemelten kezelni, mert Németország tölti be jelenleg az Európai Unió elnöki tisztét. Kérdéses azonban, hogy a német javaslathoz mit szól majd az Európai Unió, hogyan fogadják az egyes európai uniós tagállamok, például Nagy-Britannia és azt sem szabad elfelejteni, hogy így veszélybe kerülhet a határozat hatályba lépésének tervezett idén nyári időpontja is. Sajnos azonban úgy tűnik, hogy a kérdés megtárgyalásakor a döntéshozók ezúttal sem a felhasználók érdekeit védik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #1
    Csak nyugodtan, amikor németországban vagyok már úgyis skype-on keresztül kommunikálok. Ha meg más akar hívni 4-5Ft/percért hívható skype-ról a szállodai szobákban a telefon.