Berta Sándor

Már a Firefox 4-et fejleszti a Mozilla

Még el sem készült a népszerű böngésző 3-as verziójának végleges kiadása, máris új munkába kezdtek a szakemberek.

Mike Schroepfer javaslata értelmében a Firefox 3.1 várhatóan még az idén év végén megjelenik majd. A programba bekerül számos olyan funkció (XHR -Cross-Site XMLHttpRequests, JSON-DOM-Bindings stb.), amelyek a 3-as verzió végleges kiadásából kimaradnak, valamint a szoftvert igyekeznek még jobban integrálni az operációs rendszerekhez és még gyorsabbá tenni. Ezenkívül ötvöznék a kereső- és a címfunkciókat, hogy még a Firefox kezelése még egyszerűbb legyen.

A fejlesztők szerint a XHR (Cross-Site XMLHttpRequests) a webes alkalmazások használatában fog segíteni a felhasználóknak, mivel így egyszerűbbé válnak a HTTP-lekérdezések más webszerverek esetében is. Jelenleg ez a funkció biztonsági okokból csak korlátozva érhető el. Mivel az XHR-en számos változást terveznek, ezért biztosan nem kerül bele a Firefox 3-ba. A Firefox 4 várhatóan 2009 végéig jelenik majd meg, a fejlesztési munkák azonban már most megkezdődtek.

Schroepfer az ütemtervben szintén kitért a Gecko 1.9-es böngészőmotorral kapcsolatos változtatásokra, továbbfejlesztésekre. A Gecko és a Firefox sorsa továbbra is összekapcsolódik, hiszen a Firefox 4 "lelke" már a Geckoból továbbfejlesztett és annak utódjának számító Mozilla2 motor lesz. Az első Firefox 4 bétaverzió várhatóan 2009 közepén jelenik majd meg. Addig is még az idén júniusban bemutatkozik a Gecko 1.9.0.x, nyáron pedig a Gecko 1.9.1.

Schroepfer végül megerősítette a korábbi hírt, miszerint még az idén kiadják a Firefox mobil változatát. Mint ismeretes, Christian Sejersen, a Mozilla Alapítvány egyik fejlesztője még tavaly novemberben jelezte, hogy már dolgoznak az új programon. Chris Beard, a fejlesztőcsapat első embere márciusban már közölt részleteket a szoftverrel kapcsolatos fejlesztésekről. A szakember elmondta, hogy a munka két fő vonalon folytatódik, ezek pedig a Prism és a Weave. Mindkettő alapjait a harmadik verzióban fektetik le, ám a lényeget majd csak a Firefox 4.0 előzeteseiben vehetjük szemügyre. Előbbi az offline tevékenységeket, vagyis az internetkapcsolat hiányában folytatott munkát hivatott megkönnyíteni, míg utóbbi éppen ellenkező irányban hat, az online jelenlét egyszerűsítése érdekében jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turdus #29
    Szerintem inkább az FF3-at kellene megcsinálniuk rendesen, semmint már megint egy újba belekezdeni... Ugyanebbe bukott bele a Microsoft is, nem tudom, miért hiszik, nekik menni fog? Én visszasírom az 1.5-ös FF-et, eddig az volt a legjobb. Fele ennyit tudott, de AZT JÓL. Teszteltem a 3-as Linuxon és MacOSX-en is, nekem mindkettőn fagyott (főleg flashes oldalaknál), nem eléggé testreszabható, és Linuxon kifejezetten randa, mint a bűn. Remélem kiadnak valami értelmes skint előbb utóbb, mert az alap Tango gáz. Egy két új hasznos menüpont tetszik, érezhetően gyorsabban indul, de itt vége is a jó dolgoknak: a webfejlesztéshez szükséges pluginok 100% (értsd: MIND) el se indul. Se Console2, se Resizer, se DOM inspector, se validator :-( és bizony a html értelmezéssel is akadnak gondok (a flash még mindig nem kezeli a z-indexet pl).
  • Csaba42 #28
    Nálam sem fagy ki. SP1-es a Vista?
  • bvalek2 #27
    Nem gondoltam hogy egyesek ennyire be fognak indulni az #1-es képtől
  • archkoven #26
    Amióta kijött a hármas verzió én valami eszméletlen boldog vagyok. Nem netezek, hanem FIREFOXOZOK!
    Sokszor be sem hozok rajta veboldalakat, csak úgy önmagában gyönyörködöm a szépségében. Maszturbálok a tűzrókára.
  • sylas #25
    utóbbi időben olyat csinál a frefoxom hogy ha pl vmt elkezdek letölteni akkor kéne jelezni a letötő panelen hogy mit töltök de elősem jö naz ablak hogy töltenék vmit
    a másik meg ha pl képet akarok letölteni kép mentése stb akkor nem tölti le csak akkor ha 1 kiegészítő(down them all)all töltöm le
  • Axon #24
    Savanyú a szőlő? :-)
  • arty #23
    ie7 cuccait miért nem tudták beletenni az ie6-ba?

    csatlakozom a rajtad röhögőkhöz ...
  • kicsibicska #22
    RC1-em van, SP3-on, és nem fagy ki a FF azon az oldalon.
  • eto demerzel #21
    kiprobaltam. nalam nm fagy ki az oldal. ff 3 rc1 mac os x 10.5.2 alatt.
  • Dj Faustus #20
    Firefox 3.0 rc1 Windows XP SP3 alatt az előbb említett oldalon tényleg meghal - az egészet valamilyen Javascript kód okozhatja, ugyanis:
    * A Windows a js3250.dll-re (ami a Javascript modulja a Firefoxnak) hivatkozik
    * Ha letiltjuk a böngészőben a Javascript használatát az oldal működik
    Bugreport hamarosan megy a fejlesztőknek...