Berta Sándor

Nagy sebességű adatátvitel fénnyel

Az Intel kutatói úgy vélik: a még gyorsabb internet és a jelenleginél is fürgébb PC-k kulcsa a jó öreg szilíciumban található. Ezért létrehoztak egy új optikai chipet, amellyel folyamatosan adatátviteli sebességrekordokat döntenek.

A chip szilíciumból készült és az adatokat másodpercenként 200 gigabites sebességgel képes továbbítani. A jelenlegi leggyorsabb adattovábbító rendszerek maximális sebessége 100 gigabit másodpercenként. Azonban ezeknek a chipeknek a teljesítményét számos olyan technikai akadály korlátozza, amelyek az Intel megoldásáról nem mondhatók el. A legnagyobb problémát kétségtelenül a magas fejlesztési és előállítási költségek jelentik, valamint az, hogy a sebességüket csak lépésenként és a fejlesztésekbe beleölt újabb hatalmas összegek segítségével lehet növelni.


A lényeg a középen lévő ezüstszínű chip
"A mi chipünk a beérkező fénysugarat nyolc csatornába osztja szét. Minden csatornában van egy az adatokat fénnyé átkódoló modulátor. Az első tesztekben minden egyes modulátor másodpercenként 25 gigabites maximális sebességre és közel azonos teljesítményre volt képes" - mondta Mario Paniccia, az Intel Szilícium-Fotonikus Laboratóriumának igazgatója. Azt a szakember is elismerte, hogy egyszerre mindig csak egy modulátort teszteltek és most szeretnénk kideríteni, hogy mi történik, ha egyszerre mind a nyolc eszközt bekapcsolják.

A tudósok attól tartanak, hogy felléphetnek olyan nem várt elektronikus vagy optikai zavarok, amelyek kihatnak az adatátviteli teljesítményre, ugyanakkor bíznak abban, hogy a chip felépítésének köszönhetően ezekre mégsem kerül majd sor. Paniccia és kollégái már 2004-ben bebizonyították, hogy a szilícium segítségével létrehozhatók olyan modulátorok, amelyek lehetővé teszik az egy gigabites adatátviteli sebesség elérését.

Egy évvel később pedig a csoport már elérte a másodpercenkénti 10 gigabites adatátviteli sebességet. Szintén 2005-ben bemutattak egy nagyon jól működő, kizárólag szilíciumból létrehozott lézert, amelyet 2006-ban egy indiumfoszfidból és szilíciumból megalkotott hibridmodell követett. Nemrég pedig Panicciának és kollégáinak sikerült létrehozniuk egy 40 gigabites adatátviteli sebesség elérésre képes modelátort, valamint egy szilícium alapú detektort.

A terület felkeltette más nagyvállalatok érdeklődését is. Az IBM, a Sun Microsystems és a Luxtera szintén kutatásokat végeznek a szilícium alapú optikai hálózatok megalkotására. Az Intel mérnöke azt reméli, hogy egy nap a chipre épülő megoldások válthatják majd fel az internetes csomópontokban üzemelő drága szervereket és az ilyen optikai chipek, valamint a fény alapú adattovábbítás válthatják majd le a jelenlegi rézvezetékeket használó hálózatokat. A tervek szerint a chipbe hamarosan a mostani 8 helyett 25 modulátort építenek majd be. Ezzel párhuzamosan másodpercenként 40 gigabitre növelnék az eszközök maximális adatátviteli sebességét is.

Júniusban a Siemens kutatóinak sikerült 100 Mbit/s-ig terjedő sebességtartományban látható fénnyel adatokat átvinni. A szabad térben való adatátvitel nagy teljesítményű fehér fényű fénykibocsátó diódákkal (LED) sikerült, egyelőre 1 méter távolságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gybfefe #11
    "Azt a szakember is elismerte, hogy egyszerre mindig csak egy modulátort teszteltek és most szeretnénk kideríteni, hogy mi történik, ha egyszerre mind a nyolc eszközt bekapcsolják."
    Szeretem az ilyen stílusú cikkeket, sok van belőlük itt :) az éppen történés a tájékozottság frissességének látszatát kelti. Igaz inkább marsi expedíciók esetén olvasgattuk mostanába, de első az óvatosság itt is. Szerintetek már ki merték próbálni azóta?
  • Ahab #10
    Úgy látszik a törésmutató fogalmáról nem hallottál. :-) Az üvegnél ez elég tág határok között mozog, de az átlagos sebesség még így is 200000 km/s körül van. Az már más tészta, hogy ennek a sebességnek kivételesen semmi köze sincs az optikai processzor előnyéhez a rézdrótoshoz képest.
  • uberalles #9
    valóban nem.. hanem mindössze 299.995 km/s sebességgel
  • djw #8
    már látom a sötét jövőt... a rézkábelek helyett üvegszálas lesz, s a helyi kisebbség nem a rezet lopja majd, hanem az ablaküveget... jön itt a cudar világ
  • brueni #7
    tegyük hozzá, hogy üvegszálban sem 300000km/s-el terjed a fény...
  • JTBM #6
    Nem csak a kábel a nagy költség, hanem az adatok továbbítására szolgáló routerek és szerverek is. Ezek igen sok energiát felhasználnak, a fejlett országokban már a teljes elektromos energia 10%-át!!!
  • Exen #5
    Jóh, de ott van Japán az optikai kábel a házhoz program, ilyen 50/50-es nettel, meg globálisan fontos ez elsősorban még.
  • torcipepe #4
    gondolkoztam már itthonra optikai kábelezéssel, de semmi értelme nincs. egy egyszerű koax kábel átvitele is gyorsabb, mint a netem. t-geci legnagyobb csomagja sincs 10Mbit/s, nemhogy ami nekem van. másolgatni, játszani meg elég a 100-as UTP. 60000-et költöttünk rá tesómmal, most egy ideig nincs lóvénk lecserélni.

    a gerinchálózatok után a telefonpóznákon lévő kábeleket is elkezdhetnék lecserélni.
  • JTBM #3
    Optikai kábelköteggel viszik majd át az adatokat.
    A rézben a jelek sebessége a fény sebességének 1/6-oda, tehát nagy sebességkülönség nincsen az elektromos és a fényjelek között.

    Viszont az optikai vezeték olcsóbb, nem kell bele drága réz, valamint kevesebb energiát fogyaszt a teljes rendszer.
  • floatr #2
    majd jól füstjelekkel kommunikálnak ha nagy a távolság :)