Alex

Elérkezik a zettabájt korszaka

A Cisco előrejelzése szerint a következő négy évben a globális IP-alapú hálózati forgalom eléri a fél zettabájtot. Egy zettabájt ezermilliárd gigabájt, 1000 exabájt, azaz 250 milliárd DVD.

A cég szerint 2012-re a 2007-es adatokkal összehasonlítva hatszoros növekedés várható, elsősorban a videóforgalom és a közösségi hálózatok térnyerése miatt. Azelőrejelzés a 2007-2012 közötti időszakra vonatkozóan foglalja össze a fogyasztói és vállalati, illetve intézményi IP-hálózatokkal kapcsolatos főbb trendeket. A Cisco saját, valamint független elemzők előrejelzései alapján készített tanulmánya szerint a legmarkánsabb folyamatok hajtóerői a videoalapú tartalmak illetve a Web 2.0-ás közösségi hálózatok és a csoportmunka-alkalmazások egyre dinamikusabb terjedése. Az IP-forgalom összetett éves növekedési rátáját 2007 és 2012 között 46%-ra taksálja, ami annyit jelent, hogy a forgalom kétévente közel megduplázódik. Az ilyen volumenű forgalom hálózati sávszélesség-igénye hozzávetőlegesen 522 exabájt, ami valamivel meghaladja a fél zettabájtot.


A forgalmat leginkább a videóletöltés fogja megdobni

Az online video-alapú kommunikáció és szórakoztatás, valamint a közösségi hálózatok megjelenése rendkívül nagymértékben növelik az internetes adatforgalmat. 2012-ben az internetes videoforgalom önmagában véve 400-szorosa lesz az Egyesült Államok 2000-ben mért teljes gerinchálózati forgalmának. Ezt a trendet erősíti az a tény is, hogy míg az internetes videoforgalom a teljes nemzetközi magánfelhasználói forgalom 12%-át tette ki 2006-ban, addig 2007-ben ez az érték 22%-ra emelkedett. Az előrejelzések szerint az igény szerinti (on-demand) videó, az IP-televíziózás, a peer-to-peer (végpontok közötti közvetlen kapcsolaton alapuló) videó és az internetes videotartalmak 2012-re a teljes fogyasztói forgalom közel 90%-át teszik majd ki.

A vállalati és intézményi IP-forgalom várhatóan ugyancsak erőteljesen bővül, így összetett növekedési üteme az előrejelzések szerint a 2007-2012 közötti időszakban évente 35% lesz. Az üzleti IP-forgalom bővülésének két alapvető motorja a szélessávú technológia növekvő terjedése a kisvállalati szegmensben, illetve a fejlett videokommunikációs alkalmazások elterjedése a vállalkozások körében. Az üzleti IP-hálózati forgalom legdinamikusabb növekedése a feltörekvő piacokon illetve az ázsiai és csendes-óceáni térségben várható. A 2012-ig tartó időszakban a forgalom volumene továbbra is Észak-Amerikában lesz a legnagyobb; amit az ázsiai és csendes-óceáni térség követ majd Nyugat-Európával karöltve.


A fájlcsere mai domináns részesedése a forgalomból csökkeni fog

2012-re a globális IP-forgalom eléri a havi 44 exabájtot, szemben a 2007-es havi 7 exabájt alatti értékkel. Összehasonlításképpen, a 2002-es globális IP-forgalom összesen évi 5 exabájtot tett ki, vagyis 2012-re az IP-forgalom éves volumene ennek a százszorosa lesz. 2012 decemberében a havi globális IP-forgalom 11 exabájttal lesz magasabb, mint az előző év utolsó hónapjában, azaz a forgalom mindössze egyetlen év alatt ugyanannyival bővül majd, mint amekkora növekedést a 2000 óta eltelt nyolc évben mutatott. 2008 és 2012 között a mobil adatforgalom évente hozzávetőlegesen megduplázódik.

"A vizuális hálózatok terjedése világszerte jelentősen kihat az IP-forgalom növekedésére, mind a fogyasztói, mind az üzleti szolgáltatások piacán." - mondta Suraj Shetty, a Cisco alelnöke. "Pár éve az 'exabájt' még teljesen ismeretlen kifejezésnek számított. Ma azonban olyan erőteljes növekedésnek lehetünk tanúi, hogy 2012-re ismét egy új kifejezéssel bővül a szótárunk, mert akkora már a zettabájt lesz az általánosan használatos mértékegység."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • amitakartok #28
    Hehe, mennyire igaz.
  • Sir Ny #27
    ennek a sok adatnak a háromnegyede pornó...
  • fleezeum #26
    persze az exa fölötti részt már nem használja senki,hiszen a matematikusok kitalálták a jó öreg normál alakot:D
  • bigmasterg #25
    kilo, mega, giga, tera, peta, exa, zetta, yotta, xona, weka, vunda, uda, treda, sorta, rinta, quexa, pepta, ocha, nena, minga, luma.
  • neoG #24
    Prison Break:P
  • pasi29uk #23
    Gondoljatok bele, hogy reggel belövöd a torrentet és elkezdesz húzni 6-8 HD filmet... este ugyanezt teszed. Rajtad kívül több tízezer, százezer ember ugyanígy tesz. Pörögnek a bitek!
  • zola2000 #22
    Nem kel ahoz a holotechnológiáig elmenni, elég csak a 4k-s (kb 4000x7000 pixeles) videókra gondolni, ha mindenki ilyent néz majd a youtuberól valós időben, akkor már hamar elérhetjük a yottabyte korlátait.
  • janyikzs #21
    Természetesen elég a sebességet növelni a nagyobb adatforgalomhoz, sőt még akár ez sem kell, csak az, hogy az adott internetkapcsolatokat sűrűbben használják. (Egy ismerősömnél hetente alig 3 napot ha megy a gép.)

    De ha azt vesszük alapul, hogy nem nő a netezők száma, akkor viszont a SI rendszer korlátainak az eléréséhez 1 milliószor gyorsabb net kell.

    De ha ez a növekedési tendecia lesz jellemző a jövőben is (azaz 2 évente kb. duplázódik a forgalom), akkor is kb. 42 év múlva, 2050-ben fogjuk ezt a szintet elérni.

    Jogos volt egy korábbi érvelés, miszerint a tömörítésre kellene a nagyobb hangsúlyt fektetni.
  • hdo #20
    Ha a legtöbb ember ~1 Mbps-el netez - ahogy én is - de emellett ekkora számok jönnek ki, az nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy annyit töltenek, amennyi csak a csövön kifér, kihasználják a max sávszélt. Tehát nem kell ahhoz törvényszerűen x-el több netező, csak gyorsabb kapcsolat hogy ugrásszerűen megnövekedjen ez a szám, mert letölteni mindig lesz mit, gyorsabb nettel gyorsabban jut hozzá mindenki ahhoz amihez akar, és gyorsabban térhet rá a következő letöltenivalóra, gondolok én itt akár online videó nézési lehetőségre /maxdome.de ékes példa/ vagy p2p-re.
  • janyikzs #19
    Az adatok mennyisége és a további internetezők száma folyamatosan nő, az biztos.
    Ám már az is kemény dió, hogy megduplázódjon az internetet használók száma, nemhogy 10 szeresére növekedjen.
    A 20 évvel ezelőtt sebességet növeltük kb. 1000 szeresére (egy 8 Mb/s-es net esetében). Persze a nagy átlag a statisztikák szerint 1 Mb/s-os sebességgel, vagy ennél alacsonyabbal csatlakozik a netre, így náluk már "csak" kb. 125-szörös a növekedés.
    Hol van ez még a 400-ezres növekedéstől...