Alex

Az IPv6-ra váltást szorgalmazza az EU

Az internetalapú szolgáltatások növekvő népszerűségének következtében a jövőben nem lesz elég szabad internetcím, ha nem születik megfelelő intézkedés a várható megnövekedett kereslet kielégítésére.

Az Európai Bizottság szerint az internet-felhasználóknak és szolgáltatóknak segíteni kell abban, hogy átálljanak a hálózati protokoll legújabb változatára, az IPv6-ra, amely lehetővé teszi a címtartomány ugrásszerű növelését, hasonló módon ahhoz, ahogy a telefonszámok hosszát megnövelték a 20. században. Az Európai Bizottság azt a célt tűzte ki, hogy 2010-ig az Európai Unió vállalatainak, közintézményeinek és háztartásainak 25%-a áttérjen az IPv6 használatára. Európai szintű összehangolt fellépésre szólították fel az összes érintett felet annak érdekében, hogy az átállás hatékony legyen és időben történjen, valamint ne okozzon a fogyasztóknak többletköltséget, és az innovatív európai vállalatokat versenyelőnyhöz jutassa.

"Aki korán kel, aranyat lel" - jelentette ki Vivane Reding, az Európai Unió információs társadalomért és a médiaügyekért felelős biztosa. "A vállalatok és közintézmények ugyan rövidtávon abba a kísértésbe eshetnek, hogy beérjék a régi rendszerrel, és igényeiket annak szűk lehetőségeihez alakítsák. Ez azonban azzal járna, hogy Európa nem tudna élni a legújabb internetes technológiák kínálta lehetőségekkel, és komoly problémával szembesülne, amikor a régi rendszer címtartománya kimerülne. Az IPv6 hálózati protokoll ezzel szemben annyi címet kínál, mint égen a csillag. Rövidesen, amikor az európaiak használni kívánják a legmodernebb internetes eszközöket, köztük az üzletekben, gyárakban és repülőtereken az intelligens címkéket, az intelligens és energiatakarékos fűtési és világítási rendszereket vagy éppen az autóba szerelhető hálózati és navigációs rendszereket, az IP-címek iránti kereslet máris az ezerszeresére növekszik. Ezért arra kérem a tagállamokat, gondoskodjanak arról, hogy 2010-ig az IPv6 protokollt a közintézmények és a vállalatok széles körben alkalmazzák".

Az 1984 óta használt IP 4-es verzió nagyjából 4,3 milliárd cím kiosztását teszi lehetővé, és ebből már csak mintegy 700 millió, vagyis a címek csupán 16%-a áll még rendelkezésre új összeköttetések létrehozásához. Az új 6-os verzió szinte kimeríthetetlen számú IP-cím kezelésére képes, és ezzel lehetővé teszi olyan új felhasználások alkalmazását, amelyek a 4-es verzió esetében túl sok vagy túl drága eszközöket igényelnek. Az IPv6 segítségével az otthoni felhasználók sokkal könnyebben tudnak majd magánhálózatokat létrehozni és az internethez kapcsolódni.

A 6-os verzió elősegíti az innovatív internetfelhasználások megjelenését, különösen azokban az esetekben, ahol sok kicsi és egyszerű eszközt kell hálózatba foglalni. Javítani lehetne többek között az utcai világítás és az intelligens épületek energiagazdálkodását, valamint az interneten keresztül olcsón és megbízható módon össze lehetne kapcsolni a mindennapokban használatos háztartási eszközök távérzékelőit. Ez elősegítené és újabb lehetőségeket kínálna a vállalatoknak, hogy újabb innovációk bevezetésével előkészítsék az utat a hálózati felhasználások következő generációja felé.

A nagy gyártók által kínált legtöbb új számítógép és szerver már támogatja az IPv6-ot, de csak a régi 4-es verziójú IP-címen keresztül érhetőek el. A "GEANT", az európai kutatói gerinchálózat már teljes mértékben IPv6-kompatibilis, és lehetővé tette Európa számára, hogy a világon a legtöbb IPv6-címmel büszkélkedhessen. Az EB szerint a többi internetfelhasználó részére is biztosítani kell, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. Az IPv6 protokoll gyors elterjedéséhez szükség van az összes ipari szereplő bevonásával történő európai szintű közös fellépésre, amelynek során a gerinchálózatoknak támogatniuk kell mindkét, a 4-es és a 6-os verziójú hálózati protokollt is.

Japánban az NTT (Nippon Telecom and Telegraph) már rendelkezik egy IPv6-tal működő nyilvános gerinchálózattal, és Kína is tervezi, hogy még a pekingi olimpia előtt létrehoz a 4-es és 6-os verzióval egyaránt kompatibilis hálózatokat. Az Egyesült Államok kormánya a közbeszerzési eljárások során feltételként szabja meg az IPv6-kompatibilitást, mindazonáltal az ottani internetes technológia a gyakorlatban hasonló az Európai Unióban használatos technológiához.

Az EB arra kérte a tagállamokat, járuljanak hozzá, hogy az európai közszféra úttörő szerepet játszhasson az új protokoll alkalmazásában és gondoskodjanak arról, hogy saját internetes hálózataik, valamint a közhivatalok weboldalai és az e-kormányzati szolgáltatások támogassák az IPv6-ot. A Bizottság azt is el szeretné érni, hogy az európai magánszféra által fenntartott legnagyobb weboldalak üzemeltetői is példát mutassanak ezen a téren, és közülük legalább százan - többek között online műsorszórók és hírszolgáltatók - 2008 végéig ilyen irányú kötelezettséget vállaljanak.

A szervezet weboldala, az "Europa.eu" legkésőbb 2010-re IPv6-kompatibilis lesz. Az európai informatikai ágazat ösztönzése érdekében a tagállamoknak a közbeszerzési eljárás során feltételként kellene előírniuk az IPv6 protokoll használatát, fel kellenne hívniuk a vállalatok és a szervezetek figyelmét az új hálózati protokollra, és segíteni az arra történő átállást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUNRusty #20
    Nem ertem, mert kotodsz ennyire az ipv4hez. Egyszeruen mas a ket ip header felepitese. Az ipv6 gyorsabb utvonalvalasztast tesz lehetove, mert csokkentettek a header meretet, a vizsgalando mezok szamat, plusz beletettek egy opcionalis headerre mutato reszt, ami extra szolgaltatasokhoz infokat tartalmazhat, esetleges kesobbiekben felmerulo problemakra kiutat jelenthet, anelkul h uj ip verziot kellene kiadni!

    Ha nem veszed figyelembe az "egyeb kutyuket" akkor vedd figyelembe, h egyre tobb ember egyre tobb szamitogepet hasznal. A natolas pedig nem mindig megoldas, mert nem lehet mindent natolni a vilagon!

    Az ipv4 nagyon jo dolog es nagyon jol kilett talalva, de lassacskan megis elavul, ill. ha van jobb mar nala, akkor mert ne hasznaljuk? Nah jo eleg, tom h te v az az ember akinek hiaba mondok barmit ugyis azt mondja, amit eddig...
  • arrakistor #19
    "Meg az ip címek igen csak aránytalan elosztása és a fenntartott tartományok is csökkentik a szabad címeket. De ezek már sok cikknél ki lettek tárgyalva."

    az IP címek nem azért vannak lefoglalva hogy ne használják őket hanem azért hogy valamelyik szolgáltató használja őket., igaz hogy rengeteg cikknél ki lett tárgyalva de csak azért mert a cionista szabadkőmüvesek nyomják egyfolytában ezt az IPv6-ot hogy butítsák a népet, s én mindahányszor válaszoltam is rá, hogy nevetséges, mert a lefoglalt tartományokkal együtt is még vagy 4 milliárd IP cím van (200 millió (!!!) van lefoglalva) a mai általam leírt maximum 1,4 milliárdhoz képest. mivel arra még nem érkezett értelmes válasz hogy mit értenek "egyéb kütyükön" azt az elenyésző 1%-nak veszem beleértve a telefonokat is, mivel %osan is nehéz kifejezeni hány ember netezik a mobiljáról. (nem beszélve a TVről )

  • arrakistor #18
    és mi zárja ki hogy annak a rengeteg eszköznek NAT-olt IP címe legyen?
  • HUNRusty #17
    http://hu.wikipedia.org/wiki/IPv6
    ezt olvasd el es ha van meg kerdesed tedd fel es probalkozok valaszolni :)

    egyebkent az ipv4 elavult es regi, korlatozott meretu a header stb. egyszeruen lassan eljar felette az ido, szukseg van egy ujabbra, ami megfelel a mai igenyeknek! lassan mar a tvknek is van ipjuk, sot mobiloknak! ez az ipv6-tal megoldhato, ha pedig natolni akar vki azt tovabbra is megteheti!
  • Max7 #16
    Egy kérdés a szakmabelieknek:

    ipv4: 192.168.0.1
    ipv6: 2001:0db8:0000:0000:0000:0000:1428:57ab

    (nincs semmi közös bennük csak idemásoltam egy ipv6-os címet)

    Tehát amit nem értek, miért kell így bonyolítani az ipv6 címet miért nem lehet úgy megoldani mint az ipv4 esetén pl:. 192.168.0.0.0.1 (ez csak egy példa)

    Illetve ipv6 müködési elvét azaz hogy honnan szedik ezt a sok szám/betü kombinációt el tudná valaki magyarázni?
  • gkalcso #15
    A marsnak fenntartottakról se feledkezzünk meg ;)
  • gkalcso #14
    Ezzel csak az a gond, hogy nem mindenhol megy a GRE protokoll (VPN), messengerben a hang/kép, fájlcserélőn a feltöltés. Egyszerű felhasználótól nem biztos, hogy elvárható, hogy "beforwardolja" a 1723-as portot a gépére a routeren, stb.

    arrakistor: inkább félmegoldásnak nevezném. A routereket felejtetted ki, ami pl a t-* és bix meg a többi szolgáltató között dolgozik. Nem mindenhol csinálnak több száz milliós beruházást csak ezért, előbb a befektetett pénzt akarják kipörgetni. Még egy dolog, hogy IPv6 esetén a router osztja az IP-t, szerinted az ADSL routerek hány százaléka van erre felkészítve? Mert ha a szolgáltató vált, akkor a jó része mehet a kukába és lehet venni újat.

    Ami a megfigyelést illeti: Számít az valamit, ha az otthoni routered NAT-olja a címedet? Ja és a tűzfalat feltalálták a védelmezésre, eredetileg nem az a router feladata, bár arra is jó.

    Ami az IP címek számát illeti: nem túl optimálisan vannak elosztva, sok helyen nem használják a teljes alhálót.
  • Polemius #13
    arrakistor

    Nem a netezőknek van ip címe, hanem a hálózati eszközöknek. Amiből jóval több van. Csak nézz meg egy traceroute-t a saját és bármely gép közt, hány ip van még köztetek.
    Meg az ip címek igen csak aránytalan elosztása és a fenntartott tartományok is csökkentik a szabad címeket. De ezek már sok cikknél ki lettek tárgyalva.

    Előbb talán gondolkozz és tájékozódj, mielőtt butaságokat beszélsz és összeesküvéselméleteket gyártasz unalmadban..
  • arrakistor #12
    maximum 1,4 millárd ÖSSZ netező van a földön ebből egyidejűjeg korántsincsen fent mindig ennyi, gyakorlatilag maximum néhány száz-millió.. az IP-telefonok és különösen pedig az "egyéb-kütyük" elenyészőek a számítógépekhez képest (de ha valaki tud akkor cáfoljon már rá legyen oly szíves KONKRÉT eszközökkel ! köszönöm!) 4.2 milliárd az még elég messze van , még az egyre növekvő ütemben fejlődő internetes közösséghez képest is... !
  • arrakistor #11
    no ha senki sincsen aki válaszoljon a feltett költői kérdéseimre RENDESEN akkor én megteszem: (ugyancsak) a cionista nagyorrú megfigyelő köröknek áll érdekében az IPv6 elterjesztése, mert így megint minden számítógépet külön-külön egyesével is meg tudnak figyelni, és nincsenek védelmező routerek, valamint rejtő-leplező SUBnetek.. illetve ebbe reménykednek. Más elfogadható magyaráztatot nem tudok , de az hogy elfogynak az IP címek (IPv4) az eléggé átlátszó és sz*r duma...