Gyurkity Péter

Internet2: rajtra készen

Az Internet2 névre keresztelt fejlesztés több sebességrekord felállítása után végre elkészült és januártól külön hálózaton fogja össze a nagyobb egyetemeket és kutatóintézeteket, amelyek 10 Gb/s-os sebességgel kommunikálhatnak.

Az elmúlt hónapokban több alkalommal is szóba kerültek a következő generációs "világhálók" és a különböző fejlesztői csoportosulások célkitűzési. Az Internet2 eddig többnyire a sebességrekordok felállítása révén került reflektorfénybe, ám több éves munka után végre elkészült a teljes hálózat, illetve az ennek létrehozását lehetővé tévő technológiák.


Átlagfelhasználóként ennek semmilyen előnyét nem látjuk majd, hiszen a hálózat feladata az észak-amerikai felsőoktatási intézmények, azok kutatócsoportja és a különböző társintézmények összefogása, valamint az ezek között zajló adatforgalom nagy sebességen történő biztosítása. A másodpercenként 100 Gbit elméleti sebességhatárt elérő hálózat első lépésben 10 Gb/s-os folyamatos adatátvitelt tesz lehetővé a végpontok között, természetesen már IPv6 szabványon, multicast és egyéb technológiák jelenléte mellett.

A tervek szerint a platform nem fog megjelenni kereskedelmi forgalomban, vagyis hangzatos neve ellenére nem fogja leváltani a meglévő világhálót. Mindazonáltal az itt felhasznált és kellőképp bevált megoldásokat idővel meghonosíthatják az elődnél is, vagyis a fokozatos evolúció révén előbb-utóbb - inkább utóbb - mi is részesülhetünk az újabb fejlesztések által kínált előnyökből. Arról azonban még nem esik szó, hogy ez pontosan mit és milyen valószínű időintervallumot jelent.

Az internet "leváltásán" több különböző csoport is dolgozik. Legutóbb egy japán kezdeményezésről számoltunk be, amelynek résztvevői 2015-re fejeznék be a munkát az utódhálózaton - meglátjuk, hogy sikerrel járnak-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zserrbo #25
    Azért ennyire nem hülyék ők sem. 1 winyó tényleg kevés lenne 10Gb-es nethez. Az egyetemeken meg biztos nem egy magában ál a winyó. Raid vagy valamilyen módon összekötik az erőforrásokat (merevlemezeket).
    Na meg nem csak a sebesség számít. Ott van pl a PMR szabvány... Meg, ha már volt ennyi pénz ennek kiépítésére biztos lesz valamelyik kísérleti vagy az ára/szűk felhasználói kör miatt nem elterjedő megoldásokra is.
  • Su0my #24
    szerintem mondjuk egy kisebb faluba hoznának ilyet és osztanának, úgy lenne értelme.. nekem most valami 4 mbps-em van, NFL-re, xxx-re, CS-re, pokerre hibátlan. warez meg köszi, nem
  • NeoMaN #23
    :))))
  • C4ine #22
    Hogyne... biztos egy minden gépre külön 10 gigás net van. Véletlen se osztják több gép között. Minek is azt.
    Goldolkozni sem árt néha.
  • Praetor #21
    Nem hiszem...

    Mennyi egy 10 vagy 15e rpm-es SCSI hdd stabil írási sebessége? Ha ebből 8 vagy 10-et kommulálok, akkor sem biztos, hogy 10Gbitet elérem. Nem beszélve arról, hogy ténylegesen kisebb lesz az írási sebesség, mint ha egyszerűen összeadnám, + ehhez olyan raid kártya is kell, ami ilyen tempót ki tud izzadni magából.
  • Darth Sith #20
    1 vinyó nem. De nem hallotál még RAID-ről? Pl egy serverben 8-10db SCSI vagy SATA2-es vinyó RAID-ben az már simán megbírkózik ezzel.
  • Sadist #19
    Ki beszélt otthoni userekről? Olvasd el a cikket, a hozzászólást, aztán a replyt még egyszer, hátha összeáll a kép.
  • KIP #18
    Azért megnézném az egyetemisták arcát miután letiltották a torrentezési és ftp-zési lehetőségeket, csak web 80-as porton az is tartalomszűréssel, csakis tanulmányi célú oldalak engedélyezése:)
  • shabba #17
    Az ARPAnet volt az első csomagkapcsolt hálózat, ami azért nagy előrelépés volt a vonalkapcsolt rendszerekhez képest kommunikáció terén. Az Internet2 csak egy hangzatos elnevezése az amcsik tudományos/egyetemi hálózatára, ugyanilyen tudományos hálózatok vannak kevésbé hangzatos elnevezéssel európában, ázsiában, dél-amerikában is.

    Az Internet2 nem sok jelentős eltérést képvisel a kereskedelmi internet hálózatokhoz képes. Ugyanazokat a hálózati eszközöket használja, ugyanazokat a protocolokat ismeri. Csak annyi az eltérés hogy egy kereskedelmi hálózat esetén egyes protocolokat, szolgáltatásokat nem biztos hogy élesben, egy működő hálózaton akarják kitesztelni, mert ügyfelek talán zokon vennék egy teszt negatív következményeit. Egy egyetemi hálózat esetén sokkal nagyobb a lehetőség a kisérletezésre, nincsenek annyira követkeményei. Aztán ha ott beválik akkor megfelelő kontroll mellett átkerülhetnek a dolgok a keresdelemi hálózatokra is.
  • shabba #16
    Egyébként túlzottan nincs kihasználva az Internet2 hálózat, itt meg lehet nézni a fő POP-ok közötti adatforgalmi kihasználtságot. A 1x10 Gbps-es gerinc kihasználtsága is csekély alig 10-20%-os vagy alatti, nem sok értelme volt 10x10 Gbps-re növelni a fő csomópontok közötti gerinchálózati összeköttetést. Ezzel csak még nagyobb kapacitások fognak kihasználatlanul parlagon heverni.

    Ha valaki más kontójára építhet hálózatot mindig jobban elszalad a fantáziája, míg ha saját forrásból kell állni a költségeket akkor a bevétel már koltátot szab a racionálisan kiépíthető hálózatnak. A kereskedelmi szolgáltatók épp ezért jóval tudatosabban építenek hálózatot.

    Szinte biztosra vehető hogy rövidesen majd az európai GEANT is bejelenti majd ők is fölfejlesztik Nx10 Gbps-es a GEANT hálózatot, ahol N nagyobb mint tíz, csak azért hogy mutassák Európa van olyan jó mint az amcsik(tipikusan kinek van nagyobb fasza szindróma).

    A kereskedelmi szolgáltatók meg ezzel jól járnak, hisz úgyis az ő hálózataikon keresztül üzemelnek ezek a tudományos hálózatok. A állami fejlesztési pénzek náluk csapódnak le bevételként, nekik meg tök mindegy hogy a rendelkezésre álló kapacitásaikat kinek értékesítik. Számukra az ilyen tudományos hálók csak egy ügyfél a hálózatukon a többi között.