Berta Sándor

Nemzetközi adathalász bandát fogtak el

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) egy átfogó akció során több személyt is őrizetbe vett és házkutatásokat tartott.

A BKA nyomozói összesen kilenc lakásban és üzlethelyiségben tartottak házkutatást és tíz személyt tartóztattak le, akiket azzal vádolnak, hogy egy bűnbanda tagjaiként adathalász támadásokkal német banki ügyfelek folyószámlaadatait és tranzakciós számait (TAN) szerezték meg, majd ezeket az információkat külföldön bonyolított illegális tranzakciókhoz használták fel. Az okozott kár összege elérheti a több százezer eurót.

A nyomozás 18 hónapon át tartott, a razziákra Bad Homburgban, Düsseldorfban, Kölnben, Frankfurtban és Elmshornban került sor. Az őrizetbe vett személyek között vannak németek, oroszok és ukránok. A banda két módszere egyszerű volt: vagy phishing leveleket küldtek az áldozataiknak és mikor azok megnyitották az üzeneteket egy trójai féreg települt a számítógépükre, vagy úgy szerezték meg az adatokat, hogy hamis weboldalakra csalták az áldozataikat. Az e-mailek küldőiként a Deutsche Telekomot, az eBayt, az 1&1 Internetet, a GEZ illetékközpontot és a BKA-t tüntették fel.

Miután a bűnözők megszerezték a szükséges információkat, az összegeket először strómanok folyószámláira továbbították, majd onnan tovább utalták Oroszországba és Ukrajnába. Innen az összegek különböző módon olyan külföldi számlákra jutottak el, amelyeket előzőleg maguk az elkövetők nyitottak hamis személyazonossági papírok felhasználásával. A bonni államügyészség, a BKA és több német pénzintézet együttműködésének köszönhetően a rendőrök nyomon tudták követni és a meg is tudták akadályozni a tranzakciók egy részét.

Ennek ellenére befolyt annyi pénz a számlákra, hogy a bűnözők luxuséletet biztosíthattak maguknak, sokat utazhattak, illetve ékszereket és drága autókat vásárolhattak. A nyomozóknak végül sikerült felderíteniük a csoport tagjait és a házkutatások során lefoglaltak több számítógépet, laptopot és adattárolókat. A bíróság tízből nyolc személynek elrendelte az előzetes letartóztatását. A nyolcból két személy nő (22 és 23 évesek), míg a férfiak életkora 20 és 36 év között van.

"Ez az eset is jól mutatja, hogy a szervezett bűnözők egyre gyakrabban használják az ügyleteik lebonyolítására az internetet, hogy viszonylag kisebb lebukási kockázat mellett nagy összegeket tehessenek zsebre. Az elkövetők egyre profibbak, szakosodnak és mindig új kihívásokat állítanak a bűnüldöző szervek elé" - összegezte véleményét Jörg Ziercke, a BKA elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Enlight #3
  Hajjaj, de még mennyi (ha csak abból indulok ki, hogy a tág környezetemben hány ember nem tud még alapszinten se szgépet kezelni...)
 • katonalevi #2
  a legegyszerubb internetes vasarlas , egy uj hitel kartya amire csa anyi penzt utalsz , amenyibe kerul a termek ...igy nics veszelye anna h lenyuljak a penzedet , kerden en , vajon a bank visszafizeti ezeket a hianyokat?
 • Darth Sith #1
  " A banda két módszere egyszerű volt: vagy phishing leveleket küldtek az áldozataiknak és mikor azok megnyitották az üzeneteket egy trójai féreg települt a számítógépükre"
  van még olyan ember aki megnyit ilyen leveleket?