Gyurkity Péter

20 százalékot vár a hibrid chipektől az AMD

A saját alacsony fogyasztású mobil chipjét és Puma noteszgépeit bemutató AMD 20 százalékos ugrást vár az első mobil hibrid chipek megjelenésétől. A cég eközben növeli részesedését és új partnert csábított el az nVidiától.

Az AMD CPU helyett accelerated processing unit (APU) néven emlegeti a Shrike kódnevű mobil platform leendő első tagját, amely két x86 magot és egy grafikus vezérlőt is magába foglal. A most kiszivárgott bemutató szerint az első Swift processzor a két mag, valamint a DirectX 10.1 technológiát támogató vezérlő mellett DDR3 memóriavezérlőt és PCI Express vezérlőt is tartalmaz majd, emellett pedig megoldott lesz a külső grafikus kártyák, illetve a DisplayPort, a HDMI és a DVI támogatása is.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A gyártó a hagyományos CPU területén 20, a grafikus vezérlő esetében pedig 35 százalékos teljesítménynövekedést vár a hibrid megoldástól, amennyiben a most elérhető Puma noteszgépekhez hasonlítjuk a fejlesztést. A Pumát eközben igyekeznek minden lehetséges módon népszerűsíteni és elkészültek az Intel Atom ellenfelével is, amelynek fogyasztása jóval magasabb annál, eléri a 8 wattot is. Utóbbiról szintén kiszivárgott néhány kép, amelyen a kisméretű alaplapokat láthatjuk, a 64-64 kB L1, illetve 256 kB L2 cache-t és egycsatornás DDR2-vezérlőt tartalmazó chippel együtt. A 65 nanométeren készült mintapéldány várhatóan kisebb, olcsó megoldásokban kap majd helyet.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Bár a cég a fenti két hírhez eddig nem fűzött kommentárt, annak nyilván nagyon is örülnek, hogy az ATI részleg sikerei révén ismét növelni tudják részesedésüket a különálló grafikus kártyák piacán. A friss tajvani előrejelzés szerint a 200-300 dollár közötti áron érkező Radeon HD 4800 kártyák nemcsak az nVidiát kényszerítik árainak csökkentésére, de kedvező mutatóikkal gyorsan népszerűvé válhatnak és az év eleji 30 százalékról egészen 40 százalékra repíthetik az AMD-t ebben a szegmensben.

Ehhez kapcsolódik az értesülés, miszerint az eddig kizárólag GeForce kártyákat gyártó Gainward csatlakozik az AMD táborához. A jelek szerint a Radeon HD 4800 sorozat az ő figyelmüket is felkeltette, így már most megszellőztették, hogy a 4850 és 4870 vörösbe öltözve is megjelenik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #12
    Huh, inkább kezeltesd az idegösszeroppanásod, amit az új ATI chip okozott.
  • dez #11
    Szerinted ezzel most nagyon újat mondtál? Feleslegesen írtál ennyit, mert én nem vitattam, hogy (össz.) 20W alatt az AMD (a Goede-del) nem igazán versenyképes (legalábbis telj./watt, árakat nem tudom).

    Azonban, itt 2 olyan, 20W-os össz. TDP-jü termék lett összehasonlítva, melyek teljesítménye is kb. egyforma, de ez neked nem tetszett.

    Mint írtam, és mint a linkelt cikkben is szerepel, az a kis alaplap nem mobil gépbe megy, hanem ipari PC-be.

    Az Intel féle 2D/3D és video dekódolás-gyorsítás olyan is, ők sem tudnak csodát tenni 2W-ból (de még 10-20-ból sem, mint tudjuk), sőt... Persze a marketing-anyagokban szépen mutatnak ezek a számok és szavak. (A Crysis rendes futtatásához meg az AMD-s IGP-k is kevesek, de ésszerűbb gépigényű játékok normális futtatása nem árt.)

    Nagyon emlegeted ezt a bizonyos MID-et, de ez a fogalmat maga az Intel találta ki az Atomos gépekhez. :) Túl sokmindenre nem jó, de azért elmegy. :)

    A M690E-t ne nagyon nézegessük, már nem mai darab, és nem is mobil területre való, hanem embedded rendszerekbe -- így nem csoda, hogy egy ipari PC-s lapra ezt teszik. Mobil területre már van 700-as sorozat is, jelentősen jobb képességekkel.
  • who am I 7 #10
    "Azt hittem, az Intel hívek már megtanulták"

    Azok, tanulnak, de a sötét amd hívek nem igazán.
  • fade2black #9
    Összefoglalva szerinted ez EEE PCkbe/nettopba fog kerülni és versenyezni a pl Atommal és MID/umpckbe nem lesz jó.
    Szerintem teljesen elképzelhető, hogy AMD pont ide is szánja, "elég" nagy piac ez is, egyébként láthatóan MID/UMPCkbe vmért nem tarol az Atom....
  • shabba #8
    Az AMD híveknek is meg kellene már végre tanulniuk hogy a mobil eszközöknél nem csak az abszolút teljesítmény számít, hanem a teljesítmény/watt hányados is. Az cpunak cégterülettől függően nem elég csak erősnek lennie, de takarékos működés mellett kell az adott használathoz megfelelő teljesítményt nyújtania. Az Intel Atomja pont erre lett kifejlesztve, a K8 viszont nem igazán.

    Egyébként az előbb felsoroltakban van grafikus mag. Meg HD encoder egység, meg north- és southbridge, benne memória és IO vezérlővel. Szóval semmi olyan nem hiányzik belőle ami az AMD konfigba ne lenne benne.

    Egy MID-be való Atom Centrino órajele 1.1-1.86Ghz között van. A TDP-je az előbbinek 2W, az utóbbinak HT-val 2.64W. A hozzá való chipset amiben van 2D/3D egység, HD video encode gyorsítás, memória és IO vezérlő 2.3W TDP-vel bír.
    Intel System Controller Hub US15W for Embedded Computing

    Egy netbookba(pl Asus Eee PC) az Atom N szériája kérül, ennek TDP-je 4W, órajele 1.6 Ghz, a hozzá való chipset a mobil 945GSE+ICH7M páros. Ez utóbbira a neten 4W-os adatok szerepelnek, de az Intel PDF-jében én 6-7W-os TDP értékeket találok így inkább e utóbbi felé hajlok.

    Egy nettopba(Pl Asus Eee Box) szintén az Atom N szériája kerül 1.6 Ghz órajel mellett 4W TDP-vel, az év vége felé már talán 2 magos kivitelben 8W TDP-vel. A chipset a desktop 945GC+ICH7 páros, aminek valamivel nagyobb a TDP-je mint a netbookba való párosnak. Ez az ami mini-ATX alaplapba szerelve mint olcsó desktop gép jelenik meg. Ennek a TDP-jét említik a cikkben 15-22W-osnak.

    Amennyiben az AMD csak a fenti nettop szegmensben akarna versenyezni az Intel Atomjával, akkor helyénvaló lenne a cikkbeli TDP összehasonlítás. Viszont akkor oda elég lenne egy mini-ATX-es alaplap konfiguráció. Felmerül a kérdés a képen is látható 3.5 colos, inkább MID-hez passzoló alaplap akkor hova is készülne. Mert ez alapján erősen arra lehet következtetni hogy a netbook és MID piacon is meg akar jelenni AMD. Ott viszont már egész más TDP értékekkel fogja szembe találni magát Intel Atom oldalon, ahogy az előbb már leírtam.

    Valóban nem a méret a lényeg(meg a Mhz), mert egy mobil szegmensben sokkal fontosabb a kis fogyasztás, és a tartós akku élettartam. Épp ezért fontos az Centrino Atom 80-100mW-os idle és 220mW-os átlagos fogyasztása. Kérdés ez ellen mit tud majd produkálni a K8. Ebben a szegmensben nem az abszolút teljesítményre kell hajtani, így aztán kevésbé fontos az hogy a K8 akár 1Ghz-en is gyorsabb lenne-e, mint az Atom 1.86Ghz-en.

    Egy olyan szegmensben, ahol hálózatról megy a gép, így a fogyasztás már kevésbé elsődleges fontosságú az Intelnek is ott vannak az alacsony feszültségű Core2-es procijai. Pl. az U3300-as 1 magos Core2-es 5.5W TDP-vel bír 1.2 Ghz-es órajelen, itt már bajba lenne az 1 Ghz-es K8-as. De egy SU9400-as 1.4 Ghz-es 2 magos Core2-es TDP-je is csak 10W. Teljesítményben ezek jóval a K8 felett járnak, miközben a fogyasztásuk alig minimálisan magasabb. De Atom által megcélzott mobil eszközökhöz ezek a legjobb választás, máskülönben miért is csinálta volna meg az Intel az Atom procikat?

    Én elhiszem neked hogy az AMD chipsetbe épített GPU-jának nagyobb a teljesítménye mint az Intelé, de azok a termékek amik ezekbe a piaci szegmensbe szánnak ez kevésbé olyan fontos. Annyi teljesítmény amennyi az ottani grafikus megjelenítéshez kell annyi megvan, azon túl a többlet meg oly feleslegesnek tűnik. Egy MID-en vagy egy netbookon nem a Crysist kell jól futtatni. Ezek leginkább netes eszközök, a weboldalak megjelanítésénél meg kevésbé ütközik melyik GPU nagyobb teljesítményű. A HD lejátszás lehetne még egy olyan dolog, ami manapság a szórakozás miatt előtérbe kerülhet. Intel Centrino Atom chipsetjénél ez nem gond, ott benne van a hardwares decode egység, viszont a 945-ös variánsoknál ez már szerintem is komoly hiányosság. Viszont e téren az M690E sem jeleskedik, maximum MPEG-2 mellett, de a VC1-1 vagy H.264-be, már annak is beletörik a foga.
  • dez #7
    A kisméretű alaplap egyébként ipari célokra készült.
  • dez #6
    Azt hittem, az Intel hívek már megtanulták, hogy az órajel nem minden...
    1 GHz K8 >> 1 GHz Atom

    Az M690E NB azért fogyaszt olyan "sokat", mert grafikus mag is van benne. Egy hasonló teljesítményű Intel NB szerintem nem éppen 6-7W-os, főleg nem 2.3...

    Szóval, nem a méret a lényeg (meg a MHz).
  • shabba #5
    A 8W az az 1 Ghz-es CPU és benne levő memória vezérlő TDP értéke. A chipset nincs benne, a linkelt cikkben is le van írva a két további chipset újabb +8W és +2-3W, így együtt ~20W TDP.

    Viszont van egy érdekes ellentmondás, amikor az Intel Atom termékének fogyasztásával hasonlítják össze a cikkben. A mellékelt ábrán látható egy 3.5 colos alaplap ami inkább MID-be vagy netbookba való és ehhez írnak AMD esetén ~20W-ot TDP. Viszont az Intel oldaláról az Atom N szériát említik és mellé egy nettop chipsettel számolnak és így ott is ~20W TDP körüli érték jön ki. Viszont a kettő összehasonlítása alma és körte esete. Az AMD legkisebb felépítésű és legkisebb fogyasztású konfigurációját vetik össze, az Intel Atom legnagyobb felépítésű desktop mini-ATX-es, legnagyobb fogyasztású változatával és megállapítják hogy nincs is olyan nagy különbség, mert közel ugyanannyit fogyaszt. Na ez így elég durva csúsztatás.

    Ha már ez egy 3.5 col méretű kicsi alaplat és benne lévő 3 chip együttes TDP ~20W, akkor ezt miért nem inkább a hasonló kategóriájú Atom konfigurációkkal és azok fogyasztásával vetik össze. Mondjuk egy Atom Netbooknál ez lenne 2-4W TDP CPU és úgy 6-7W TDP a chipset rész, együtt úgy 8-10W TDP. Egy MID esetén pedig 2W TDP a CPU, és 2.3W TDP a chipset, ami együtt 4.3W TDP.

    Azonos feltételek mellett összevetve máris fele-negyede lesz egy Atom cpu+chipset combo TDP-je. És ugye ez csak maximum fogyasztást írja le, az idle vagy avarage fogyasztás értékekről AMD esetén még szó sem esett. Márpedig egy mobil, aksiról üzemelő rendszernél az igen fontos az akku élettartam szempontjából.
  • barii #4
    APU :D
  • fade2black #3
    Én tévedtem, elnéztem.