Gyurkity Péter

Kettéválhat az AMD

Ismét erősödnek a pletykák az AMD jövőjével kapcsolatban: egyesek már felvásárlásról beszélnek, ám ennél jóval valószínűbb, hogy a vállalat két részre szakad szét, különböző területekre koncentrálva.

A szétválás kapcsán rögtön arra gondolhatnánk, hogy az AMD által felvásárolt ATI szakadna ki a cégből, ám a jól értesült piaci szereplők szerint nem erről lenne szó. Egy egészen más felállás alakulna ki, amelyben a cég egyik része kizárólag a grafikus chipek, központi processzorok és egyéb termékek tervezésére és fejlesztésére szakosodna, míg a másik rész a szerződéses alapon történő sorozatgyártásra koncentrálna.

Sokak szerint egy ilyen formációban az AMD jóval nagyobb eséllyel vehetné fel a versenyt riválisaival és újult erőre kapna a piacon, amire igen nagy szükségük van. A gyártó ugyanis jelenleg egyik területen sem tud igazán versenyképes termékkel előállni, ami nagyon is meglátszik a piaci részesedés alakulásán. Az nVidia egyik szakembere az elmúlt napokban már arról beszélt, hogy az AMD részeként tevékenykedő ATI szükségszerűen csúnya véget ér, mivel hiányzik a szükséges anyagi háttér. Erre talán nem kerül sor, ám egy ilyen átszervezés révén jóval erősebb vetélytársként jelenhetne meg a cég.

A pletykák között felmerült a felvásárlás lehetősége is, ám erre igen kevesen látnak valós esélyt. A két külön részre szakadó cég azonban a fejlesztésre és a gyártásra is kellő kapacitást tudna fordítani, így még jobb és erősebb termékek jelenhetnének meg, mégpedig a kellő ütemben. Nem feledhetjük el azonban, hogy mindez még pletyka - akkor is, ha az AMD maga már fél évtizeddel ezelőtt megpendítette ennek lehetőségét. Nemrég még arról beszéltek, hogy maga Hector Ruiz elnök-vezérigazgató is távozik posztjáról, ám ez a mai napig nem következett be.

Kíváncsian várjuk, hogy a vállalat vezetése milyen kiutat talál a mostani helyzetből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #17
    Mert a driver a procitól függ... LOL.
    Mi nem fut AMD-n, ami Intelen igen? Elárulom, nem sok ilyen dolog van.
  • Turdus #16
    Bár nem azonos okokból, de egyet kell értsek.
    Gondoljatok bele, mennyi minden fut Intel procikon... Nekem pl még sose volt driver gondom Linux alatt. És a kedvenc oprendszerem honlapján is egy "Intel Developer Forum" felirat fogad.
  • Sanyix #15
    Normális embernek nem fura, ha valaki ár/teljesítmény/csendre megy, és nem tisztán teljesítményre mindenáron. Arra viszont tényleg furán lehett nézni aki p4-et vett anno, mert az egyikben sem volt jó :)

    Dehát ez nem meglepő tőled, akiről köztudott: a "csak intel csak ms, minden más szar, és hülye aki mást használ" hozzáállás.
  • maestro85 #14
    Márpedig ez eléggé elfogult volt. És valószínű csak magadból indulsz ki, mert ez nem így van. Ha tudnád (és ha jól tájékozott vagy akkor tudod) akkor az X2 eléggé olcsók lettek, még ha az új Phenom annyira nem is versenyképes, a régi x2-esek is az átlagusernek megfelelő alternatíva, és tuing nélküli gépbe átlag usernek jobb választás ebben az olcsóbb szegmensben.
  • DjDano #13
    Elfogultság ide vagy oda, aki ma AMD procit vesz az Intel Core Duo helyett arra igencsak furcsán néz az ember :))
  • dez #12
    "A gyártó ugyanis jelenleg egyik területen sem tud igazán versenyképes termékkel előállni, ami nagyon is meglátszik a piaci részesedés alakulásán."

    Ez így nem igaz, a többprocis szerverek frontján igencsak az Intel előtt vannak, ugyanis az elavult FSB-s rendszer, és hogy nincs a prociknak különbejáratú memóriája (integrált memóriavezérlő által, mint AMD-nél), ezen konfigoknál erősen visszaveti a teljesítményt az Intel Xeonjai esetén.

    Az AMD/ATI-féle GPU-k is gyorsabbak és rugalmasabbak programozható számításokra, mint Nvidiás társaik, csak sajnos nincs pénzük ezt igazán kamatoztatni, megfelelő szoftveres háttér biztosításával, stb., ipari felhasználásra. Illetve nem nagyon áll módjukban elérni, hogy a játékfejlesztők is inkább a shaderteljesítmény kihasználásával foglalkozzanak. (Pedig elég poénos dolgokat lehet csinálni pl. geometry shaderekkel, amiben az ATI R6xx 5x gyorsabb, mint a G8x/G9x.)
  • dez #11
    Szerintem inkább a GPU-kra gondolt, és abban igaza is lenne. Az ATI kártyák nagyobb shaderteljesítménnyel rendelkeznek, csak éppen az Nvidia által is szponzorált játékfejlesztések inkább a textúrázásra helyezik a hangsúlyt (ezzel kissé hátráltatva a fejlődést), amiben az Nvidia cuccok a jobbak.
  • shabba #10
    Az AMD-t nem a vezetők munkájának megkönnyítése miatt fogják szétszedni. Több lehetőségük van a pénzügyi gondok megoldására. Vagy az egész céget eladják az új tulaj majd több pénzt pumpál bele így hozva helyre a gondokat. Vagy szétszedik kettő vagy több részre és utána csak egy részét adják el, esetleg azt is csak részlegesen így jutva többlet tőkéhez, amit a megmaradt részek fejlesztésére lehet majd fordítani.

    Én azt tartom valószínűnek hogy az AMD a gyártást el fogja adni, pl. a TSMC-nek. Azt tartom valószínűbbnek hogy először csak a felé, 50-50%-ban lesz tulajdonosa a két cég, így megtarthat némi befolyást az AMD is. De később nem tartom kizártnak azt hogy teljes mértékben eladják, de akár ez már az első lépésben is előfordulhat. És akkor onnantól ugyanúgy csak proci fejlesztő lesz majd az AMD, mint most az Nvidia, a gyártást pedig szerződéses alapon külső céggel oldják majd meg. Mivel jelenleg mindkét cég a TSMC-vel ápol ilyen jellegű kapcsolatokat, ezért erősen esélyes a TSMC mint vevő az AMD gyáraira.

    Ez olyan mint amikor anyagilag megszorul egy család. Először kölcsönkérnek vagy hitelt vesznek fel. De már odáig jutnak hogy a kölcsön vagy a hitel kamatait is kölcsönből kell fedezni és hullámok véglesz összecsapnak a fejük fölött, akkor nem marad más mint a Ácsaládi ezüst" árúba bocsájtása, még ha az olyan fájó(már ha egyáltalán van "családi ezüst"). Az AMD esetében ez a "családi ezüst" a felvezető gyárak, amiktől nem szívesen szabadulnak meg. De mivel jelentős értéket képviselnek, ezért eszköz lehet az anyagi helyzetük rendbetételében.
  • Sanyix #9
    Énis gondolkoztam intelen. De miután megláttam az árakat, és a "technológiát" (fsb egy vicc) le is tettem erről. Úgysem csúcsprocit veszek, máshol meg nincs előnye az intelnek...
  • Sanyix #8
    Én néztem. Mindenhez alapból telepített drivert, ati kártyához meg ott az fglrx. Nincs velük semmi gond.