Gyurkity Péter

Lecseréli processzorait az AMD

Az AMD háza táján a harmadik és a negyedik negyedévben várható több fontos változás, a jelenlegi chipek lecserélése a 45 nanométeren készülő utódokkal. A cég eközben kis- és középvállalkozásoknak indít új platformot.

Haladjunk időrendi sorrendben és kezdjük a sort a harmadik negyedévben várható bejelentésekkel, a DigiTimes által nyilvánosságra hozott friss útitervben. Eszerint bár néhány asztali processzor gyártása már a második etapban megkezdődik, ezek is csak az ősz folyamán lesznek elérhetők nagyobb számban, így érdemes leegyszerűsíteni a képet és a többi újítással együtt kezeli őket. Lássuk a medvét!

A hárommagos chipek családja a Phenom X3 8550 jelzésű változattal egészül majd ki, amely 2,2 GHz-en fut, ezt követik majd további hárommagos változatok. Ezek között említik az X3 8450e chipet, amely nevéhez híven alacsony fogyasztású, csakúgy, mint a négymagos X4 9350e. Eközben azonban gőzerővel dolgoznak a 45 nanométeres változatokon, amelyek első tesztpéldányait augusztus-szeptember folyamán kapják majd meg a partnerek, és - amennyiben minden jól megy - a chipek már novemberben kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.

A negyedik negyedév egy újabb alacsony fogyasztású példánnyal indul, amely már 45 nanométeren készül. Ekkor már nem vesznek fel újabb megrendelést az Athlon 64 FX-74 processzorra, ám az igazi nagy durranás a csúcskategóriás változatok lecserélése lesz, amely szintén ekkor, az év végén indulhat meg. Itt elsőként a 125 watt fogyasztású X4 9750 chipre kell gondolnunk, amelyet a 95 wattos és 45 nanométeres példány vált le, míg az útiterv szerint az új X4 9850 szintén ekkor érkezik majd, azonos étvággyal. Az AMD tervezi továbbá a júniusban megjelenő X4 9950 frissítését is, szintén még január előtt. Ezek a chipek 2,4 és 2,8 GHz közötti órajeleken, 6 MB-os harmadszintű gyorsítótárral érkeznek. Áruk még nem ismert.

A cég a napokban jelentette be a kis- és középvállalkozásoknak szánt üzleti platformját, amely a Business Class nevet kapta. Ennek feladata olyan asztali konfigurációk (majd később noteszgépek) terjesztése lesz, amelyeket kifejezetten munkára szánnak. A kínálatban megtalálható lesz az Athlon 64 X2, a Phenom X3 és X4 sorozat, az AMD 780V chipkészlet, valamint a Radeon HD 3000 grafikus kártyák egész sora (ez utóbbi opcionális).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #4
    Minek? Nem mindenkinek a max pontszám számít 3dmarkban... van akit ár/teljesítmény érdekel.
  • shabba #3
    Nem a Core2-ők teljesítményét kellene elérniük, hanem azok utódjával a Nehalemek(Core3?) teljesítményével kellene felvenniük a versenyt.
  • JTBM #2
    Várható volt, ahogy elkészül az AMD is a 45 nm-es procikkal.
    Szurkolok nekik, remélem, hogy sikerül még csiszolni a Phenom magokon is, hogy elérjék a Core2 magok teljesítményét.
  • HappyBoy #1
    Papírtigris! :)