Gyurkity Péter

Teljesen nyílt lesz a Java

A Sun az év végére ígéri a minden részletében nyílt Java platformot, amellyel egy két éve tartó folyamat zárulhat le. Az utolsó lépés a tárgyalások és egyes kódrészletek újraírása miatt húzódott el.

A platformmal kapcsolatos változásról Simon Phipps, a nyílt forráskódú projektekért felelős Sun-igazgató beszélt egy interjúban, kiemelve, hogy még az idén elkészülhet a minden tekintetben nyílt változat. Ez a General Public License (GPL) alatt jelenik majd meg, néhány újraírt kódrészlettel, miután egyes partnerek nem voltak hajlandók egyeztetni az általuk birtokolt technológiákról.

A cég még a 2006-os JavaOne konferencián jelentette be ez irányú elképzeléseit, ám néhány területen korlátokba ütköztek. A múlt nyáron már a GPL alatt jelent meg minden olyan részlet, amely a Sun birtokában volt, néhány területen azonban más cégek birtokolták a fontosabb technológiákat. Ezek közé tartozott a rasztergrafika, a 2D ábrák, valamint egy hanggal kapcsolatos komponens. Előbbi kettőnél sikerült megállapodni a tulajdonossal, míg utóbbi esetében erre nem került sor, a partner ugyanis nem volt hajlandó tárgyalni a nyitásról.

A Sun ezért úgy döntött, hogy az alapoktól kezdve újraírja a komponenst, ez azonban időt veszi igénybe és legkorábban az év végére készülhetnek el. Amint ez megvan, azonnal elérhetővé teszik az immár minden részletében nyílt csomagot. Ezzel a teljes kód utolsó 5 százalékát is sikerül megnyitni, ami tavaly nyár óta várat magára. A külső fejlesztők számára ez a lehetőségek kibővülését jelenti, a cég pedig a Linux platformon a Fedora 9 és a Debian után a Red Hat Enterprise 5.3 szerves részévé szeretné tenni a teljes fejlesztői csomagot.

A teljes interjú további részletekkel megtekinthető az azt lebonyolító ausztrál oldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JeD #56
    "Borland: már hány éve nincs meg ez a cég? A cég neve már CodeGear és a klasszikus JBuildert is elföldelték. Illetve abból lett az Eclipse."

    Ez így nem teljesen helyes, miután az Eclipse-et az IBM fejlesztette ki. Csak aztán sokan rákaptak, köztük az (ex-)Borland is, és az új JBuilder már az Eclipse Frameworkön alapul. Szóval pont fordítva történt a dolog.

    Amúgy ahogy nézem, Borland még mindig van, nem is kicsit. :) Csak az IDE/DB részlegnek csináltak külön céget CodeGear néven.
  • tothadam923 #55
    Tanulj programozni, jól fizet :)
  • Sanyix #54
    Hö? Eclipse soha nem is volt fizetős :\ alapból ópenszorsz frí.

    mellesleg nem csak phpul, hanem html, java, jsp, jsf, javascript, c-ül is tud
  • Robi000001 #53
    A tisztánlátás kedvéért:

    Kis eszközöket elsősorban C-ben (esetleg C++ -ban) szoktak programozni, ezek a leginkább hardver közeli nyelvek, velük lehet a legjobban kihasználni a hardver tulajdonságait (leszámítva az asm-et, de néhány ezer sor után asm alkalmazásokat fejleszteni agyrém). Ezért C fordító minden szarra van, még filléres nyolclábú vackokra is.
    Egy komoly hátránya van: ha pl. C-ben írt játékokat akarnák felrakni a mobilunkra, akkor előtte meg kéne szerezni a fejlesztőkörnyezetet az adott mobilhoz, megérteni a gép belső szerkezetét, foglalkozni a memóriakezeléssel és az adott OS rejtelmeivel, kicsit igazgatni a kódon, lefordítani, és utána letölteni. Szóval ez egy kicsit kényelmetlen.

    Ezért jobb a Java, van egy virtuális gépünk, van egy néhány ojektum, amit használhatunk (pl. midp), valahol lefordítjuk a kódot, aztán az mindenhol fut (esetleg itt-ott nem, ha szarul van megírva...).
    És mivelhogy a Java elterjed, már gyártanak olyan mikróvezérlőket, melyek közvetlenül (vagy beépített segédprocin keresztül) képesek a Java bájtkódok értelmezésére (persze ettől még kell a VM).
  • szvini #52
    Ja és ha már szóba került a JSP Javascript keverése, tegyük hozzá, ezt
    http://hu.wikipedia.org/wiki/JavaScript
    Nem sok minden van írva, de ha igaz, amit ír akkor azt hiszem magától értetődő.


    Esetleg ha JavaServerPage-nek irnák nem kevernék a szezont a fazonnal :D
  • barr #51
    javac simán benyeli a -server kapcsolót, próbáld ki, habár az tényleg igaz h ettől még nem natív kód lesz az eredmény,a gcj-vel kevertem.A magyar felsőoktatásról még annyit h lehet szarozni, amit a piaci igények ténylegesen megkövetelnek az bizony tényleg csak másodlagos a felsőoktatásban, de aki kicsit is komolyan veszi a szakmát az bizony autodidakta módon fogja magára szedni azt amivel később élesben is dolgozni fog.Viszont ettől függetlenül megvan a saját szépsége a felsőoktatásnak,mert szvsz ad egy olyan perspektívát és szemléletet amit máshol nem nagyon szedne magára az ember,és az soha nem baj ha valaki képes mélyebben elmerülni egy témában és így arról egy sokkal átfogóbb képpel rendelkezik.Nekem személy szerint tetszik ami itt Debrecenben az egyetemen zajlik, mostanában erős próbálkozások vannak a képzés gyakorlati részének erősítésére, csak ezzel egy időben megy a sírás a másik oldalról h így az egyetem veszthet a nívójából.Pl ebben a félévben Java EE 5, így EJB-k , JSF/JSP, JDBC, JavaBean-ek, repo-k kezelése,különböző build tool-ok, stb. volt terítéken,amire szerintem abszolút korrekt.
  • roliika #50
    Ja hogy ingyenes az Eclipse is? :) Most nézem van php támogatás is...na már ezért letöltöm. :) Eddíg Editplus 2-ben szüttyögtem.
  • Sanyix #49
    IGEN EZ MAGYARország!

    A legjobb fejlesző IDE-k az összes nyelv közül javara találhatóak meg (eclipse, netbeans), de nem! Hát persze az magyar állami intézményben persze hogy a fizetőset választják, ami még szar is!

    Na ezek után mondja bárki hogy fú biztos az mst azért választják mindenre, mert jó... a faszt azért mert fizetős, és tudnak "ügyeskedni" a közbeszerzésen, és mindenki jól jár... az államot leszámítva.
  • tvik #48
    Borland: már hány éve nincs meg ez a cég? A helyes kifejezés a "nem is a legújabb" helyett az "iszonyat régi". A cég neve már CodeGear és a klasszikus JBuilder-t is elföldelték. Illetve abból lett az Eclipse. Elég baj hogy manapság JBuilderrel oktatnak valahol, gondolom is melyik könyvből.

    A C#-t válaszlépésként csinálták a java-ra. Az a vicc hogy elvileg fejlettebb a nyelvi szerkezete a java-énál, de gyakorlatilag mégis partiban van a két nyelv egymással. Persze ehhez az is kellett, hogy az 5-ös verziónál a Java átessen némi ráncfelvarráson.
  • grobs #47
    De minek szolsz bele barmibe amihez ennyi kozod van?
    Az irasod tobbi reszet nem kommentalom.