SG.hu

Brazília megtiltotta a Metának, hogy állampolgárai adatain képezze az MI-jét

Akadályokba ütközött a Meta mesterséges intelligencia jelenlétének dél-amerikai bővítésére irányuló terv: a brazil hatóságok megtiltották a Facebook anyavállalatának, hogy állampolgáraik adatait MI-algoritmusok képzésére használja.

A Nemzeti Adatvédelmi Hatóság (Autoridade Nacional de Protecao de Dados, ANPD) mindezt "megelőző intézkedésnek" nevezte a Meta adatvédelmi szabályzatának múlt hónapban végrehajtott módosításai miatt, amelyek a vállalat MI-képzésével egészítették ki a felhasználói adatok feldolgozásának magyarázatát. "Egy előzetes elemzés után, tekintettel a felhasználóknak okozott súlyos és nehezen helyrehozható károk kockázatára, a Hatóság ideiglenesen elrendelte az adatvédelmi politika és a feldolgozási műveletek felfüggesztését" - áll az ANPD közleményében. Az ANPD felháborodott azon, hogy a Meta szerint "a vállalat jogos érdeke" a személyes adatok feldolgozása. "Egy ilyen hipotézis nem alkalmazható, ha érzékeny személyes adatok feldolgozásáról van szó" - mondta az ANPD.

A brazil tisztviselők kiakadtak azon is, hogy szerintük a Meta nem tájékoztatott egyértelműen az adatvédelmi irányelvek változásairól, túl sok dologban korlátozták a felhasználók jogait, és "megfelelő biztosítékok nélkül" dolgozták fel a kiskorúak adatait. Az ANPD közölte, hogy az ország általános adatvédelmi törvényének feltételezett megsértése miatt jutottak tudomására a Meta által a brazilok adatainak feldolgozásával kapcsolatos problémák, és "elegendő előzetes megállapítás" után döntött úgy, hogy a Meta hibázott.

A Meta fenntartja, hogy neki van igaza. "A mesterséges intelligencia képzése nem csak a mi szolgáltatásainkra jellemző, és mi átláthatóbbak vagyunk, mint sok iparági társunk, akik nyilvános tartalmakat használnak modelljeik és termékeik képzéséhez" - mondta a Meta szóvivője. "Megközelítésünk megfelel a brazil adatvédelmi törvényeknek és szabályozásoknak, és továbbra is együttműködünk az ANPD-vel, hogy megválaszoljuk a kérdéseiket. Ez visszalépés az innováció és az MI-fejlesztési verseny szempontjából, és tovább késlelteti az MI előnyeinek eljuttatását az emberekhez Brazíliában" - tette hozzá a Meta szóvivője. Brazília rendelkezik a világ egyik legszámosabb Facebook-felhasználói bázisával: a becslések szerint 2024 áprilisára 112 millióan lesznek a platformon. Ennél csak Indiában, az Egyesült Államokban és Indonéziában van több.

A Meta júniusban engedett az uniós tisztviselők hasonló kérésének, és arra panaszkodott, hogy az uniós polgárok adatain végzett mesterséges intelligencia-képzés szüneteltetése az európaiak kárára válik. A Meta áprilisban jelentette be először, hogy mesterséges intelligencia termékeinek az Egyesült Államokon kívüli elérhetőségét tervezi, májusban pedig jelezte, hogy megkezdi mesterséges intelligencia termékeinek képzését brazil állampolgárok adatain. A vállalat akkor azt mondta, hogy megközelítése és az opt-out lehetőségek (azaz hogy a kimaradást kell jelezni, nem pedig a részvételt) "összhangban vannak azzal, ahogyan mi működünk, és ahogyan más technológiai vállalatok fejlesztik és javítják az MI-tapasztalataikat".

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek közül a cégek közül bármelyik is megfelelne a brazil törvényeknek, így a vizsgálat folytatódik. Az ANPD szerint a ma kiadott előzetes végzés csupán arra szolgál, hogy leállítsa a Meta adatgyűjtését Brazíliában, mielőtt az ország végleges döntést hozna az ügyben. A Metának öt munkanapja van arra, hogy eleget tegyen a végzésnek, ellenkező esetben napi 50 000 reál (kb. 3,2 millió forint) bírsággal kell számolnia. A Meta 2024 első negyedévében 12,3 milliárd dolláros nettó nyereségről számolt be, így valószínűleg nem esnek kétségbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Szerintem hatékonyan ezt megtiltani nem igazán lehet. EU-nak is vágyálma, hogy megakadályozzák azt, hogy Meta az európai adatokat ne juttassa el Amerikai szerverre.
  • jozsi031 #1
    Jól tette,túl sokat képzel magáról ez a Cukorhegyi csoportosulás.