Berta Sándor

Megegyezett Java ügyben a Sun és a Kodak

Elállt a Sun Microsystems elleni pertől a Kodak. A vállalat azért akarta jogi útra terelni az ügyet, mert azzal vádolta a Sunt, hogy megsértett néhány a birtokában lévő, a Java programnyelvvel kapcsolatos szabadalmat.

A Sun Microsystems 92 millió dolláros kárpótlást fizetett peren kívül a Kodaknak, így menekült meg a pertől. Az ügy előzménye, hogy éppen a múlt héten döntött úgy New York szövetségi állam kerületi bíróságának egyik bírói tanácsa, hogy a Sun valóban megsértette a Kodak szabadalmait. A pertől megmenekült Sun közleményében kifejtette, hogy örül az egyezségnek, ugyanakkor a cég vezetői mindenkit biztosítanak arról, hogy ha arra kerül a sor, gondolkodás nélkül készek lesznek megvédeni a cég szellemi tulajdonát.

A peren kívüli egyezség kapcsán természetesen a Kodak is kiadott egy sajtóközleményt. Ebben az szerepel, hogy "átmenetileg" megoldottnak tekintik a helyzetet, ugyanakkor a vállalat a célját, ami mi is lehetne más, mint a szellemi tulajdon védelme, már elérte. Mint azt Willy Shih, a Kodak alelnöke kijelentette: a jövőben azon lesznek, hogy mielőbb rendezzék a Sunhoz fűződő kapcsolatukat és túllépve ezen a vitán sikeresen együtt tudjanak működni bármilyen területen.

Szakértők szerint nem csak egy egyszerű egyezségről van szó, hanem ennél jóval többről. A Sun-Kodak megállapodásnak köszönhetően ugyanis az IBM és a BEA is úgymond "védetté váltak" és nem kell attól tartaniuk, hogy a Kodak a jövőben beperli őket. A Sun pénzügyileg is jól jött ki a kényes szituációból, lévén a Kodak eredetileg egy milliárd (!) dollárt követelt a tőle, ám végül csak 92 millió dollárt kell kifizetnie. Az 5.206.951-es, az 5.421.012-es és az 5.226.161-es számú szabadalmakat a Kodak egyébként még 1997-ben vette át a Wang Laboratoriestől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IrkaBirka #4
    Most már szabadalmaztatom az ivaros szaporodást, és ezeket szó szerint ízekre fogom perelni.
    grrr :)
  • dshk #3
    abban biztos lehetnek, hogy jópár java programozó soha életében nem fog többet Kodak terméket vásárolni.
  • szivar #2
    Le kellene szabadalmaztatni még a tüzet és a kereket is. Kár hogy ez nem megoldható. Esetleg egy kisebb törvénymódosítással...
  • JZO #1
    Na ezért hülyeség a szoftverszabadalom. Ezt egy kis cég biztos nem tudta volna kiperkálni.
    Mellesleg nem értem, hogy egy megoldási módot hogyan lehet levédeni. Ez szemétség, a világot nem akarják esetleg levédeni?