56
  • JeD
    #56
    "Borland: már hány éve nincs meg ez a cég? A cég neve már CodeGear és a klasszikus JBuildert is elföldelték. Illetve abból lett az Eclipse."

    Ez így nem teljesen helyes, miután az Eclipse-et az IBM fejlesztette ki. Csak aztán sokan rákaptak, köztük az (ex-)Borland is, és az új JBuilder már az Eclipse Frameworkön alapul. Szóval pont fordítva történt a dolog.

    Amúgy ahogy nézem, Borland még mindig van, nem is kicsit. :) Csak az IDE/DB részlegnek csináltak külön céget CodeGear néven.
  • tothadam923
    #55
    Tanulj programozni, jól fizet :)
  • Sanyix
    #54
    Hö? Eclipse soha nem is volt fizetős :\ alapból ópenszorsz frí.

    mellesleg nem csak phpul, hanem html, java, jsp, jsf, javascript, c-ül is tud
  • Robi000001
    #53
    A tisztánlátás kedvéért:

    Kis eszközöket elsősorban C-ben (esetleg C++ -ban) szoktak programozni, ezek a leginkább hardver közeli nyelvek, velük lehet a legjobban kihasználni a hardver tulajdonságait (leszámítva az asm-et, de néhány ezer sor után asm alkalmazásokat fejleszteni agyrém). Ezért C fordító minden szarra van, még filléres nyolclábú vackokra is.
    Egy komoly hátránya van: ha pl. C-ben írt játékokat akarnák felrakni a mobilunkra, akkor előtte meg kéne szerezni a fejlesztőkörnyezetet az adott mobilhoz, megérteni a gép belső szerkezetét, foglalkozni a memóriakezeléssel és az adott OS rejtelmeivel, kicsit igazgatni a kódon, lefordítani, és utána letölteni. Szóval ez egy kicsit kényelmetlen.

    Ezért jobb a Java, van egy virtuális gépünk, van egy néhány ojektum, amit használhatunk (pl. midp), valahol lefordítjuk a kódot, aztán az mindenhol fut (esetleg itt-ott nem, ha szarul van megírva...).
    És mivelhogy a Java elterjed, már gyártanak olyan mikróvezérlőket, melyek közvetlenül (vagy beépített segédprocin keresztül) képesek a Java bájtkódok értelmezésére (persze ettől még kell a VM).
  • szvini
    #52
    Ja és ha már szóba került a JSP Javascript keverése, tegyük hozzá, ezt
    http://hu.wikipedia.org/wiki/JavaScript
    Nem sok minden van írva, de ha igaz, amit ír akkor azt hiszem magától értetődő.


    Esetleg ha JavaServerPage-nek irnák nem kevernék a szezont a fazonnal :D
  • barr
    #51
    javac simán benyeli a -server kapcsolót, próbáld ki, habár az tényleg igaz h ettől még nem natív kód lesz az eredmény,a gcj-vel kevertem.A magyar felsőoktatásról még annyit h lehet szarozni, amit a piaci igények ténylegesen megkövetelnek az bizony tényleg csak másodlagos a felsőoktatásban, de aki kicsit is komolyan veszi a szakmát az bizony autodidakta módon fogja magára szedni azt amivel később élesben is dolgozni fog.Viszont ettől függetlenül megvan a saját szépsége a felsőoktatásnak,mert szvsz ad egy olyan perspektívát és szemléletet amit máshol nem nagyon szedne magára az ember,és az soha nem baj ha valaki képes mélyebben elmerülni egy témában és így arról egy sokkal átfogóbb képpel rendelkezik.Nekem személy szerint tetszik ami itt Debrecenben az egyetemen zajlik, mostanában erős próbálkozások vannak a képzés gyakorlati részének erősítésére, csak ezzel egy időben megy a sírás a másik oldalról h így az egyetem veszthet a nívójából.Pl ebben a félévben Java EE 5, így EJB-k , JSF/JSP, JDBC, JavaBean-ek, repo-k kezelése,különböző build tool-ok, stb. volt terítéken,amire szerintem abszolút korrekt.
  • roliika
    #50
    Ja hogy ingyenes az Eclipse is? :) Most nézem van php támogatás is...na már ezért letöltöm. :) Eddíg Editplus 2-ben szüttyögtem.
  • Sanyix
    #49
    IGEN EZ MAGYARország!

    A legjobb fejlesző IDE-k az összes nyelv közül javara találhatóak meg (eclipse, netbeans), de nem! Hát persze az magyar állami intézményben persze hogy a fizetőset választják, ami még szar is!

    Na ezek után mondja bárki hogy fú biztos az mst azért választják mindenre, mert jó... a faszt azért mert fizetős, és tudnak "ügyeskedni" a közbeszerzésen, és mindenki jól jár... az államot leszámítva.
  • tvik
    #48
    Borland: már hány éve nincs meg ez a cég? A helyes kifejezés a "nem is a legújabb" helyett az "iszonyat régi". A cég neve már CodeGear és a klasszikus JBuilder-t is elföldelték. Illetve abból lett az Eclipse. Elég baj hogy manapság JBuilderrel oktatnak valahol, gondolom is melyik könyvből.

    A C#-t válaszlépésként csinálták a java-ra. Az a vicc hogy elvileg fejlettebb a nyelvi szerkezete a java-énál, de gyakorlatilag mégis partiban van a két nyelv egymással. Persze ehhez az is kellett, hogy az 5-ös verziónál a Java átessen némi ráncfelvarráson.
  • grobs
    #47
    De minek szolsz bele barmibe amihez ennyi kozod van?
    Az irasod tobbi reszet nem kommentalom.
  • roliika
    #46
    Jó hát mondom ott láttam először jávááát. És el is vették a kedvem tőle. Igen, fizetős. Mármint a Borland Jbuilder...ráadásul nem is a legújabb, egy bugos szemét hányadék (bár az oktató szemében maga a messiás, de tartok attól csak a javat ismeri).

    C# nem gyors? :) Nemár. Nem viccből fejlesztették ki. Az alapelv az volt, hogy a C++ kuszaságát megszüntessék és a Java programozókat átcsábítsák.
  • Sanyix
    #45
    LOL és főiskolás tapasztalatokkal beszélsz? Magyar fősikola= vicc, fos MIND, egyetemekkel együtt.

    Mellesleg a JDK az a java development kit, amiben vagy a jre, és pár fejlesztői dolog, pl fordító. És minden fejlesztő felület ezt használja. eclipse netbeans, és biztos az a borland ismeretlen izé is (gondolom az fizetős, ezért kell a fősulin azt használni, mer nehogymá nekelljen közbeszerzés). C# egyáltalán nem gyors, sajnos egyre több azzal írt alkalmazás van, rendesen tudják recsegtetni a vinyót, és a proci és memóriahasználatuk se gyenge, főleg aminek grafikus felülete van.
  • tvik
    #44
    Nem memleak a pontos megfogalmazás, de tény hogy bizonyos Java alkalmazások eszik a memóriát.

    A dolog lényege, hogy bizonyos objektumokra -amikre már amúgy nem lenne szükség- marad még valami eldugott referencia valahol az alkalmazás mélyében és emiatt a GC nem tudja őket megszüntetni. ("Az ellen nem véd.")
  • roliika
    #43
    Fősulin tanulom a javat elötte nem találkoztam vele...OKJ-s programozó vagyok jelenleg, tehát nem javaban éltem eddigi életem (látszik is).

    De eddig csak az objektumokig jutottunk (lol) javaban, borlandos környezetet használtunk rá, és nekem az jött le belőle, hogy lassú bugos szar.

    JDK-val próbálkoztam utána, az gyors. Csak nincs bedugger(legalábbis épkézláb), és nem volt sikerélmény, mert valamit ha elcsesztem, nem tudtam hol a hiba. Sima jegyzetömbben írtam a kódot mert hányinger kerülget a borland izéjétől.

    Utána jött a Netbeans 4.0 de 6.0 már jóval gyorsabb..viszont igen, ez meg eszi a gépet. Viszont nem rossz a felület, csak tényleg, sok a kód ahohz képest, hogy mennyi a haszna. C# valahogy gyorsabbnak és világosabbnak tűnik.
  • AtomHeart
    #42
    "Netbeans 6.0 memleakes windows alatt."

    A GC miatt nemigen vna memleak javaban, a szemetgyujtest meg a jvm parancssori parametereivel lehet hangolni.
  • tvik
    #41
    "Teljesítménykritikus alkalmazásoknál a -server kapcsolóval a javac rögtön natív kódot fordít"
    Nem a javac-nak van -server kapcsolója, hanem a java-nak és annyit csinál hogy a virtuális gép belső működését kicsit máshogy hangolja.

    Nem hallottam még MIDP chipről és szerintem a telefonok a saját processzorukat használják java futtatására. Mellesleg a JVM-et általában C-ben vagy C++-ban írják.

    JSP-t isteníteni idejétmúlt dolog, annál is inkább mert már az utódja a JSF (JSP-re épül) is ósdinak számít bizonyos körökben. De van helyette kismillió webes prezenációs keretrendszer, kezdve a GWT-től (Gmail, Google Calendar _elvileg_ ebben van írva - (java->javascript)) a Wicket-en keresztül a Flash-alapú dolgokig, amiknek igazából már nem sok közük van a java-hoz, legfeljebb a szerver-oldali támogatás megléte. A Java appletek abszolút bebuktak, a Sun-nál most próbálják orvosolni a problémát a JavaFX-szel - meglátjuk mi sikerül belőle.

    A JSP oldalak első betöltése valóban lassú, de ez globálisan értendő, tehát ha a webalkalmazás telepítése után én letöltöm először az oldalt, neked már nem lesz lassulás ha utánam töltöd le. Az oldal is általánosan értendő, tehát pl. a wiw-en a te ismerőseidet és az én ismerőseimet tartalmazó lap ugyanannak a JSP oldalnak számít. (Gondolom.)

    A Java tényleg szószátyár, még a C#-hoz képest is, de éppen ezért találnak ki olyan nyelveket, mint a Groovy, amiben kevesebb a "kódzaj". Vagy a Scala, ami a C++-nél is jobb kifejezőképességgel rendelkezik. Ezek mind Java alapúak ami azt jelenti hogy JVM-et használnak a futáskor.

    De ha szószátyár is a Java, egy modern IDE-vel pillanatok alatt lehet kódot generálni, pl. settereket, gettereket, konstruktorokat vagy mindenféle refactorálásokat. Kb. 6 éve használok Eclipse-t, ami tudja ezeket. Néha akadtak vele problémáim, mindig meg tudtam oldani őket 10 percen belül és sosem fagyott halálra.

    Swing-en kívül még az SWT-ről hallottam mint Desktop GUI-ról, de biztos van még más is. A Swing egynek jó - vannak hozzá wyswyg editorok is. Különösebb problémám nem volt még vele.

    Java-ban könnyű nagyvonalúnak lenni, ezért sikerül gyakran nagyon lassú és megbízhatatlan alkalmazásokat írni. Akkor ide rakjunk be egy plusz réteget, ez itt legyen XML, ez itt legyen SOAP hívás, akkor itt kérjük el ezt az értéket az adatbázisból cikluson belül, stb.

    Más programnyelvekre is vonatkozik, de a Javara fokozottan, hogy sokan félinformációkkal, hiányos tudással programoznak -vagy inkább gányolnak. Ezen kéne változtatni.
  • Sanyix
    #40
    hát rolika, annyira értesz a javahoz, mint a nagyanyám kb :|

    Java virtuális gép nekem kb 3 másodperc alatt indul, és ha elindult, onnantól kezdve már nem kell várni rá. Egyáltalán nem lassú, néhány év alatt látványosan, többszörösére növekedett a virtuális gépen futtatott bytecode végrehajtásának sebessége.
    Mellesleg ugye lehet natív gépikódra is fordítani, és akkor meg nincs vm...

    JSP az egy javara alapuló szerver oldali nyelv, ami csak a szerveren fut, a javascript fut a kliensen. A 2 együttes használatával szép gyors, optimalizált programokat lehet csinálni(már aki képes megtalálni hogy mit kell kliens, és mit kell szerveroldalon csinálni), csak sajnos sok hülye kikapcsolja a js-t mert szerinte az jó (én ezeket leszarom, ha js-el csinálok egy oldalt, kapcsolja be).

    swinggel semmi gond nincs, még a régi gépemen is, ablakmozgatással sem nem lassult a felület. Minek ehhez hardveres gyorsítás? És melyik ms programban van ilyen? Jaa semelyikben? Egyébként meg van opengl...

    netbeansnél én semmi memleaket nem tapasztaltam, se 100% cpu-t induláson kívül, valószínűleg ez a vindóz hibája, mert gyakran látom a programokat amint csak nőnek és nőnek, dehát a vindóznak soha sem volt az erőssége a memóriakezelés, most vistán is a fossal egyenértékű.
    Eclipsel sem volt semmi gondom, pedig j2ee fejlesztő vagyok, és azt használom, jbossostúl.
    Viszont c# is tanultam egy ideig, egész jó kis java másolat(ha már nem engedték szétszarni az ms-nek a javat is, lemásolták, azt szétszarhatják). De a visual studio... hát az egy borzalom. Akkora fost még nem láttam mint az, jegyzettömbbe jobb volt kódot írni mint abba.

    Tanultam sorrendben: pascalt, delphit, javat, php/html/javascriptet, c#-t, c++-t. Úgyhogy asszem össze tudom hasonlítani. Most javaval dolgozom, azon belül az alap nyelvvel,jsp/jsf-el, javascriptel. Tetszik, hogy szinte mindent meg lehet vele oldani, nem lassú még a munkahelyemen lévő paranoiadefos vírusellenörzővel sem, ami ráadásul egy ratyi 3 gigaherces pénégyen fut.
  • JeD
    #39
    roliika: ennyi hazugságot / tévedést egy helyen még sosem láttam. Próbálj kicsit utánanézni annak, amit fikázol (Linuxnál dettó). Nálad a "nyílt forráskód" kitételre rögtön beindul a bullshit-generátor, vagy ezért kapod a pénzed az M$-től?

    Szóval:
    "Első részre reagálva. Mutass nekem egy WPF szintű felületet javaban (megsúgom nem tudsz mert nincs hardver gyorsítás)."
    6-os java óta unix alatt OpenGL-re, Windows alatt DirectX-re van kötve a Swing (utóbbi talán az 5.0 óta?). Tehát van.

    "viszont sajnos JSP alapú amit istenítenek páran de az első lap betöltés mindenképp lassú. Namost ez a pont ami miatt bukta az egész. Az iwiwen jobb esetben nincs kétszer ugyan az az oldal..."
    Jééézus. Ha van egy oldal, mondjuk ezmegaz.jsp, akkor annak a LEGelső (nem usereneként, hanem a legeslegelső) betöltődése lassú. Az összes többi már nem, és ez teljesen független attól, hogy változott-e az oldalon lévő _adat_, újrabetöltődés csak akkor van, ha a _kód_ változik.

    "Sajnos nem olyan tömör és világos mint a c vagy c#."
    C# kb. dettó ugyanaz, mint a Java, van, amiben a Java a jobb, van amiben a C#. És utóbbi semmivel sem gyorsabb, minden attól függ, kinek a benchmarkját nézed (ami azt jelenti, hogy kb. egy szinten lehetnek).

    "Namost JSP-ben ez még durvább. Mert nem elég hogy includolva van, de ráadásul a felhasználó gépétől is függ a sebesség és megjelenítés ami szerintem nem szerencsés helyzet."
    Ezmiez?! 1. MI van include-olva? 2. JSP szerver-oldali, SEMMI köze a user gépéhez, az már csak html-t kap! Ha tényleg elolvastál egy JSP könyvet, legközelebb ne egy javascript könyvvel együtt olvasd, és akkor talán nem fogod keverni.
  • tvik
    #38
    Nem mondom, régen láttam már ennyi marhaságot egy helyen egy kupacba összehordva.
    (Kinek nem inge ne vegye magára.)
  • novácska
    #37
    roliika, a JAVA sebességének a legjobb példája a logmein. Szerintem nagyon jól megoldották a feladatot JAVA-ban. A lehetőség megvan a nyelvben.
  • k0zi
    #36
    Netbeans 6.0 memleakes windows alatt. Fél nap J2EE fejlesztgetés és azt látod, hogy a memóriád csak fogy és fogy. Intellisense használata 100% CPU-t eszik, érdekes módon visual studioban ez megy anélkül is és ott már 1-2 karakter begépelése után javaslatokat tesz :)

    Eclipsenél tapasztaltam olyat, hogy egyszer csak úgy döntött ő többet nem indul el. Valamelyik frissítés megölte szegénykét végleg lehetett újrahúzni.

    Szóval van még mit fejlődniük ezeknek az IDE-knek, közel sem tökéletesek.
  • roliika
    #35
    Írtam pár faxságot. Aki olvassa az....ne olvassa. :-D
  • Villanypásztor
    #34
    Te baromira el vagy tévedve Java témában. A servlet egyszer elindul, az utána folyamatosan fogadja a kéréseket, amiket gyakorlatilag azonnal ki tud szolgálni. Az elsőt is.

    "Magyarul mindent bele csatolnak odaküldik a user gépére hogy nesze b+ most számold ki."

    Miért van olyan érzésem, hogy a javascripttel kevered a dolgokat?

    "míg C esetén kell egy processzor, egy valamilyen memória, egy időzítő, egy busz vezérlő és még sokminden más."

    Ez ma már nagyon gyakran egyetlen chipben van. Viszont a C mint nyelv nem kötődik semmilyen architektúrához ezért szinte bármelyik ilyen System On a Chip rendszerrel használható, ellenben a javával.

    "bármilyen algoritmust bármilyen vas alá és bármilyen nyelven nem tud megírni, aki ezt hiszi magáról az több mint beképzelt(hülye)."
    "pl neuron háló (szimulálni még esetleg)."

    Ez meg hogy jön ide? Neuron hálót szigorúan értelmezve csak szimulálni tudunk programvégrehajtó gépen, de azok közül viszont bármelyikre megoldható a dolog. Elvileg. Legfeljebb lassú lesz.
  • AtomHeart
    #33
    "Namost JSP-ben ez még durvább. Mert nem elég hogy includolva van, de ráadásul a felhasználó gépétől is függ a sebesség és megjelenítés ami szerintem nem szerencsés helyzet."

    Azert ezt meg kifejthetned!
  • roliika
    #32
    Na még ezt leírom aztán kussolok úgyis darabokra leszek szedve.

    Ez a JSP dolog nagyon őőő....kétséges megoldás szerintem.

    Mondom van aki isteníti, vettem is miatta 1 könyvet merthát jó mondom megismerem hátha megváltja a világot.

    De szerintem nem fogja. Aki programozgat php-ban abban azt hiszem a 4es verzió óta van smarty. Aki nem ismerné, elmondom hogy kb annyiról van szó, hogy a külső php fileokat lehet includolni, vagyis egy php fileba egy másikat becsatolni.

    Ezt nem is olyan rég szintén istenítették, de az a gond vele, ha az ember fia/lánya egy kicsi (és itt a hangsúly a kicsin van) mondjuk fórumot készít ő egymaga akkor nincs értelme az egésznek mert cirka 3* annyi kódot kell írni és ráadásul a sok include lassítja az egész kócerájt..nem nagyon de akkoris lassítja.

    Namost JSP-ben ez még durvább. Mert nem elég hogy includolva van, de ráadásul a felhasználó gépétől is függ a sebesség és megjelenítés ami szerintem nem szerencsés helyzet. Magyarul mindent bele csatolnak odaküldik a user gépére hogy nesze b+ most számold ki. Közben a háttérben meg mondjuk kéréseket küld a szerver felé de addig nem tudja teljesíteni míg szerencsétlen user gépe magához nem tér. Na ezaz amiből köszi nemkérek.
  • AtomHeart
    #31
    Javanak "el kell indulnia" hogy a böngészőt kiszolgálja, és ez időbe telik, mert ez azért több mint JavaScript.

    Miva'? Milyen Java kell elinduljon? Irrelevans oldalakat meg ne linkelgess, foleg magyarokat ne!

    "pont úgy lehet JSP oldalt készíteni, hogy gyorsabb mint a PHP (pedig a nagy büdös ****-t)."

    link

    Megtenned a kedvemert, hogy ha szakmai dolgokrol van szo, csondben maradsz?
  • roliika
    #30
    Ezért.

    Bocs kicsit fáradt vagyok. Javanak "el kell indulnia" hogy a böngészőt kiszolgálja, és ez időbe telik, mert ez azért több mint JavaScript.

    A kérések kiszolgálása utána már egész gyors. De hogy a sebességgel azért vannak gondok győződj meg magad róla a sun.com vagy a netbeans.com..vagy org vagy há igen..az iwiw fantasztikus oldalain át.

    (nekem az iwiw login oldala FF3 alatt kicsit szét van esve ami biza nem a JSP hibája)
  • AtomHeart
    #29
    Valaszolsz az en kerdesemre is?
  • roliika
    #28
    Ja amúgy lehet bárki bármilyen jó programozó, csak úgy bármilyen algoritmust bármilyen vas alá és bármilyen nyelven nem tud megírni, aki ezt hiszi magáról az több mint beképzelt(hülye).

    pl neuron háló (szimulálni még esetleg).
  • roliika
    #27
    Arra emlékeztet mikor C-ben csináltunk formos felületet. Kiráz tőle a hideg.
  • roliika
    #26
    Használható. De nehéz kialakítani egy szép és használható felületet...próbálkoztam vele, hogy egyedi legyen XAML alapú, vagy csak JPG képeket egymás után pakolgatni, vagy geometriát számoltatni..hát nem mondanám hogy hatékony vagy egyszerű.
  • barr
    #25
    Mondod ezt te.Vannak korlátai,de attól h nem nyújt egy WPF-es látványvilágpt(aminek akkor is ára van ha ott a hardware-gyorsítás),attól még nem sz@r.
  • AtomHeart
    #24
    "Iwiwet sem idióták programozzák, viszont sajnos JSP alapú amit istenítenek páran de az első lap betöltés mindenképp lassú. "

    Miuertis lassu?
  • turul16
    #23
    C++ kvazi barmire jo, es javasolt.

    PHP -bol nem lehetetlen OpenGL-t hasznalni itt
    Nem csak webserver mogott futhat php -kod, egysek perl/shell scriptek helyett hasznaljak.
  • roliika
    #22
    Swing az minden csak nem júzer experiens. :D
  • roliika
    #21
    Swing. Igen úgy szar ahogy van pontosan.
  • roliika
    #20
    lol.

    Első részre reagálva. Mutass nekem egy WPF szintű felületet javaban (megsúgom nem tudsz mert nincs hardver gyorsítás).

    Második részre...pedig de.

    Végéhez pedig...jajj ez annyira demagóg. És egyben marhaság is. PHP alatt írj egy Prine of Persiát...ja hogy nem lehet mert suerver oldali..de hát csak pár nyomorult algoritmus....c++-t vedd rá hogy CGI-ként működjön(mondjuk rá lehet de na nem erre való)...

    Lehetsz zsír király programozó, specializálódtak a fejlesztők pont azért mert jelentősen eltérnek a platformok, sőt adott esetben az algoritmusok is. Ne köss belém légyszi, nem fog menni.
  • Yeti
    #19
    Ez is annyira hülyeség, microcontrollerekről (uC) hallottál már?
  • Yeti
    #18
    Mégis mit jelent nálad az, hogy GUI egy programnyelvhez? Vagy esetleg IDE-re gondolsz? Merthogy az teljesen más... De ha arra gondolsz, akkor nemtudom hallottál-e már az Eclipseről meg a Netbeansről. Ismerem a legújabb Visual Studiot is, de szerintem az Eclipse és a Netbeans is sokkal jobb.

    "Sajnos nem olyan tömör és világos mint a c vagy c#."
    Ez meg már tényleg akkora hülyeség, hogy nem is érdemes erre válaszolni.

    A hozzászólásaidból látszik, hogy nagyon nem értesz a témához, inkább maradnál csendben.

    Egyébként még hozzátenném, hogy egy jó programozó bármilyen nyelven képes jó és hatékony kódot készíteni, legyen az c, c++, java, c#, ruby, perl, php...
  • turul16
    #17
    Pedig legtöbb GUI-s library hasznalhato JAVA-bol is.