Teljesen nyílt lesz a Java
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez így nem teljesen helyes, miután az Eclipse-et az IBM fejlesztette ki. Csak aztán sokan rákaptak, köztük az (ex-)Borland is, és az új JBuilder már az Eclipse Frameworkön alapul. Szóval pont fordítva történt a dolog.
Amúgy ahogy nézem, Borland még mindig van, nem is kicsit. :) Csak az IDE/DB részlegnek csináltak külön céget CodeGear néven.
mellesleg nem csak phpul, hanem html, java, jsp, jsf, javascript, c-ül is tud
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Kis eszközöket elsõsorban C-ben (esetleg C++ -ban) szoktak programozni, ezek a leginkább hardver közeli nyelvek, velük lehet a legjobban kihasználni a hardver tulajdonságait (leszámítva az asm-et, de néhány ezer sor után asm alkalmazásokat fejleszteni agyrém). Ezért C fordító minden szarra van, még filléres nyolclábú vackokra is.
Egy komoly hátránya van: ha pl. C-ben írt játékokat akarnák felrakni a mobilunkra, akkor elõtte meg kéne szerezni a fejlesztõkörnyezetet az adott mobilhoz, megérteni a gép belsõ szerkezetét, foglalkozni a memóriakezeléssel és az adott OS rejtelmeivel, kicsit igazgatni a kódon, lefordítani, és utána letölteni. Szóval ez egy kicsit kényelmetlen.
Ezért jobb a Java, van egy virtuális gépünk, van egy néhány ojektum, amit használhatunk (pl. midp), valahol lefordítjuk a kódot, aztán az mindenhol fut (esetleg itt-ott nem, ha szarul van megírva...).
És mivelhogy a Java elterjed, már gyártanak olyan mikróvezérlõket, melyek közvetlenül (vagy beépített segédprocin keresztül) képesek a Java bájtkódok értelmezésére (persze ettõl még kell a VM).
http://hu.wikipedia.org/wiki/JavaScript
Nem sok minden van írva, de ha igaz, amit ír akkor azt hiszem magától értetõdõ.
Esetleg ha JavaServerPage-nek irnák nem kevernék a szezont a fazonnal :D
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
A legjobb fejleszõ IDE-k az összes nyelv közül javara találhatóak meg (eclipse, netbeans), de nem! Hát persze az magyar állami intézményben persze hogy a fizetõset választják, ami még szar is!
Na ezek után mondja bárki hogy fú biztos az mst azért választják mindenre, mert jó... a faszt azért mert fizetõs, és tudnak "ügyeskedni" a közbeszerzésen, és mindenki jól jár... az államot leszámítva.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
A C#-t válaszlépésként csinálták a java-ra. Az a vicc hogy elvileg fejlettebb a nyelvi szerkezete a java-énál, de gyakorlatilag mégis partiban van a két nyelv egymással. Persze ehhez az is kellett, hogy az 5-ös verziónál a Java átessen némi ráncfelvarráson.
Az irasod tobbi reszet nem kommentalom.
C# nem gyors? :) Nemár. Nem viccbõl fejlesztették ki. Az alapelv az volt, hogy a C++ kuszaságát megszüntessék és a Java programozókat átcsábítsák.
Mellesleg a JDK az a java development kit, amiben vagy a jre, és pár fejlesztõi dolog, pl fordító. És minden fejlesztõ felület ezt használja. eclipse netbeans, és biztos az a borland ismeretlen izé is (gondolom az fizetõs, ezért kell a fõsulin azt használni, mer nehogymá nekelljen közbeszerzés). C# egyáltalán nem gyors, sajnos egyre több azzal írt alkalmazás van, rendesen tudják recsegtetni a vinyót, és a proci és memóriahasználatuk se gyenge, fõleg aminek grafikus felülete van.
A dolog lényege, hogy bizonyos objektumokra -amikre már amúgy nem lenne szükség- marad még valami eldugott referencia valahol az alkalmazás mélyében és emiatt a GC nem tudja õket megszüntetni. ("Az ellen nem véd.")
De eddig csak az objektumokig jutottunk (lol) javaban, borlandos környezetet használtunk rá, és nekem az jött le belõle, hogy lassú bugos szar.
JDK-val próbálkoztam utána, az gyors. Csak nincs bedugger(legalábbis épkézláb), és nem volt sikerélmény, mert valamit ha elcsesztem, nem tudtam hol a hiba. Sima jegyzetömbben írtam a kódot mert hányinger kerülget a borland izéjétõl.
Utána jött a Netbeans 4.0 de 6.0 már jóval gyorsabb..viszont igen, ez meg eszi a gépet. Viszont nem rossz a felület, csak tényleg, sok a kód ahohz képest, hogy mennyi a haszna. C# valahogy gyorsabbnak és világosabbnak tûnik.
A GC miatt nemigen vna memleak javaban, a szemetgyujtest meg a jvm parancssori parametereivel lehet hangolni.
YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos
Nem a javac-nak van -server kapcsolója, hanem a java-nak és annyit csinál hogy a virtuális gép belsõ mûködését kicsit máshogy hangolja.
Nem hallottam még MIDP chiprõl és szerintem a telefonok a saját processzorukat használják java futtatására. Mellesleg a JVM-et általában C-ben vagy C++-ban írják.
JSP-t isteníteni idejétmúlt dolog, annál is inkább mert már az utódja a JSF (JSP-re épül) is ósdinak számít bizonyos körökben. De van helyette kismillió webes prezenációs keretrendszer, kezdve a GWT-tõl (Gmail, Google Calendar _elvileg_ ebben van írva - (java->javascript)) a Wicket-en keresztül a Flash-alapú dolgokig, amiknek igazából már nem sok közük van a java-hoz, legfeljebb a szerver-oldali támogatás megléte. A Java appletek abszolút bebuktak, a Sun-nál most próbálják orvosolni a problémát a JavaFX-szel - meglátjuk mi sikerül belõle.
A JSP oldalak elsõ betöltése valóban lassú, de ez globálisan értendõ, tehát ha a webalkalmazás telepítése után én letöltöm elõször az oldalt, neked már nem lesz lassulás ha utánam töltöd le. Az oldal is általánosan értendõ, tehát pl. a wiw-en a te ismerõseidet és az én ismerõseimet tartalmazó lap ugyanannak a JSP oldalnak számít. (Gondolom.)
A Java tényleg szószátyár, még a C#-hoz képest is, de éppen ezért találnak ki olyan nyelveket, mint a Groovy, amiben kevesebb a "kódzaj". Vagy a Scala, ami a C++-nél is jobb kifejezõképességgel rendelkezik. Ezek mind Java alapúak ami azt jelenti hogy JVM-et használnak a futáskor.
De ha szószátyár is a Java, egy modern IDE-vel pillanatok alatt lehet kódot generálni, pl. settereket, gettereket, konstruktorokat vagy mindenféle refactorálásokat. Kb. 6 éve használok Eclipse-t, ami tudja ezeket. Néha akadtak vele problémáim, mindig meg tudtam oldani õket 10 percen belül és sosem fagyott halálra.
Swing-en kívül még az SWT-rõl hallottam mint Desktop GUI-ról, de biztos van még más is. A Swing egynek jó - vannak hozzá wyswyg editorok is. Különösebb problémám nem volt még vele.
Java-ban könnyû nagyvonalúnak lenni, ezért sikerül gyakran nagyon lassú és megbízhatatlan alkalmazásokat írni. Akkor ide rakjunk be egy plusz réteget, ez itt legyen XML, ez itt legyen SOAP hívás, akkor itt kérjük el ezt az értéket az adatbázisból cikluson belül, stb.
Más programnyelvekre is vonatkozik, de a Javara fokozottan, hogy sokan félinformációkkal, hiányos tudással programoznak -vagy inkább gányolnak. Ezen kéne változtatni.
Java virtuális gép nekem kb 3 másodperc alatt indul, és ha elindult, onnantól kezdve már nem kell várni rá. Egyáltalán nem lassú, néhány év alatt látványosan, többszörösére növekedett a virtuális gépen futtatott bytecode végrehajtásának sebessége.
Mellesleg ugye lehet natív gépikódra is fordítani, és akkor meg nincs vm...
JSP az egy javara alapuló szerver oldali nyelv, ami csak a szerveren fut, a javascript fut a kliensen. A 2 együttes használatával szép gyors, optimalizált programokat lehet csinálni(már aki képes megtalálni hogy mit kell kliens, és mit kell szerveroldalon csinálni), csak sajnos sok hülye kikapcsolja a js-t mert szerinte az jó (én ezeket leszarom, ha js-el csinálok egy oldalt, kapcsolja be).
swinggel semmi gond nincs, még a régi gépemen is, ablakmozgatással sem nem lassult a felület. Minek ehhez hardveres gyorsítás? És melyik ms programban van ilyen? Jaa semelyikben? Egyébként meg van opengl...
netbeansnél én semmi memleaket nem tapasztaltam, se 100% cpu-t induláson kívül, valószínûleg ez a vindóz hibája, mert gyakran látom a programokat amint csak nõnek és nõnek, dehát a vindóznak soha sem volt az erõssége a memóriakezelés, most vistán is a fossal egyenértékû.
Eclipsel sem volt semmi gondom, pedig j2ee fejlesztõ vagyok, és azt használom, jbossostúl.
Viszont c# is tanultam egy ideig, egész jó kis java másolat(ha már nem engedték szétszarni az ms-nek a javat is, lemásolták, azt szétszarhatják). De a visual studio... hát az egy borzalom. Akkora fost még nem láttam mint az, jegyzettömbbe jobb volt kódot írni mint abba.
Tanultam sorrendben: pascalt, delphit, javat, php/html/javascriptet, c#-t, c++-t. Úgyhogy asszem össze tudom hasonlítani. Most javaval dolgozom, azon belül az alap nyelvvel,jsp/jsf-el, javascriptel. Tetszik, hogy szinte mindent meg lehet vele oldani, nem lassú még a munkahelyemen lévõ paranoiadefos vírusellenörzõvel sem, ami ráadásul egy ratyi 3 gigaherces pénégyen fut.
Szóval:
"Elsõ részre reagálva. Mutass nekem egy WPF szintû felületet javaban (megsúgom nem tudsz mert nincs hardver gyorsítás)."
6-os java óta unix alatt OpenGL-re, Windows alatt DirectX-re van kötve a Swing (utóbbi talán az 5.0 óta?). Tehát van.
"viszont sajnos JSP alapú amit istenítenek páran de az elsõ lap betöltés mindenképp lassú. Namost ez a pont ami miatt bukta az egész. Az iwiwen jobb esetben nincs kétszer ugyan az az oldal..."
Jééézus. Ha van egy oldal, mondjuk ezmegaz.jsp, akkor annak a LEGelsõ (nem usereneként, hanem a legeslegelsõ) betöltõdése lassú. Az összes többi már nem, és ez teljesen független attól, hogy változott-e az oldalon lévõ _adat_, újrabetöltõdés csak akkor van, ha a _kód_ változik.
"Sajnos nem olyan tömör és világos mint a c vagy c#."
C# kb. dettó ugyanaz, mint a Java, van, amiben a Java a jobb, van amiben a C#. És utóbbi semmivel sem gyorsabb, minden attól függ, kinek a benchmarkját nézed (ami azt jelenti, hogy kb. egy szinten lehetnek).
"Namost JSP-ben ez még durvább. Mert nem elég hogy includolva van, de ráadásul a felhasználó gépétõl is függ a sebesség és megjelenítés ami szerintem nem szerencsés helyzet."
Ezmiez?! 1. MI van include-olva? 2. JSP szerver-oldali, SEMMI köze a user gépéhez, az már csak html-t kap! Ha tényleg elolvastál egy JSP könyvet, legközelebb ne egy javascript könyvvel együtt olvasd, és akkor talán nem fogod keverni.
(Kinek nem inge ne vegye magára.)
Eclipsenél tapasztaltam olyat, hogy egyszer csak úgy döntött õ többet nem indul el. Valamelyik frissítés megölte szegénykét végleg lehetett újrahúzni.
Szóval van még mit fejlõdniük ezeknek az IDE-knek, közel sem tökéletesek.
Eladó tablet PC http://hardverapro.hu/apro/hp_tx2590eo_2/hsz_1-50.html
"Magyarul mindent bele csatolnak odaküldik a user gépére hogy nesze b+ most számold ki."
Miért van olyan érzésem, hogy a javascripttel kevered a dolgokat?
"míg C esetén kell egy processzor, egy valamilyen memória, egy idõzítõ, egy busz vezérlõ és még sokminden más."
Ez ma már nagyon gyakran egyetlen chipben van. Viszont a C mint nyelv nem kötõdik semmilyen architektúrához ezért szinte bármelyik ilyen System On a Chip rendszerrel használható, ellenben a javával.
"bármilyen algoritmust bármilyen vas alá és bármilyen nyelven nem tud megírni, aki ezt hiszi magáról az több mint beképzelt(hülye)."
"pl neuron háló (szimulálni még esetleg)."
Ez meg hogy jön ide? Neuron hálót szigorúan értelmezve csak szimulálni tudunk programvégrehajtó gépen, de azok közül viszont bármelyikre megoldható a dolog. Elvileg. Legfeljebb lassú lesz.
Azert ezt meg kifejthetned! <#guluszem1>#guluszem1><#lama>#lama>
Ez a JSP dolog nagyon õõõ....kétséges megoldás szerintem.
Mondom van aki isteníti, vettem is miatta 1 könyvet merthát jó mondom megismerem hátha megváltja a világot.
De szerintem nem fogja. Aki programozgat php-ban abban azt hiszem a 4es verzió óta van smarty. Aki nem ismerné, elmondom hogy kb annyiról van szó, hogy a külsõ php fileokat lehet includolni, vagyis egy php fileba egy másikat becsatolni.
Ezt nem is olyan rég szintén istenítették, de az a gond vele, ha az ember fia/lánya egy kicsi (és itt a hangsúly a kicsin van) mondjuk fórumot készít õ egymaga akkor nincs értelme az egésznek mert cirka 3* annyi kódot kell írni és ráadásul a sok include lassítja az egész kócerájt..nem nagyon de akkoris lassítja.
Namost JSP-ben ez még durvább. Mert nem elég hogy includolva van, de ráadásul a felhasználó gépétõl is függ a sebesség és megjelenítés ami szerintem nem szerencsés helyzet. Magyarul mindent bele csatolnak odaküldik a user gépére hogy nesze b+ most számold ki. Közben a háttérben meg mondjuk kéréseket küld a szerver felé de addig nem tudja teljesíteni míg szerencsétlen user gépe magához nem tér. Na ezaz amibõl köszi nemkérek.
Miva'? Milyen Java kell elinduljon? <#wave>#wave> Irrelevans oldalakat meg ne linkelgess, foleg magyarokat ne! <#vigyor3>#vigyor3>
"pont úgy lehet JSP oldalt készíteni, hogy gyorsabb mint a PHP (pedig a nagy büdös ****-t)."
link
Megtenned a kedvemert, hogy ha szakmai dolgokrol van szo, csondben maradsz? <#wink>#wink>
Bocs kicsit fáradt vagyok. Javanak "el kell indulnia" hogy a böngészõt kiszolgálja, és ez idõbe telik, mert ez azért több mint JavaScript.
A kérések kiszolgálása utána már egész gyors. De hogy a sebességgel azért vannak gondok gyõzõdj meg magad róla a sun.com vagy a netbeans.com..vagy org vagy há igen..az iwiw fantasztikus oldalain át.
(nekem az iwiw login oldala FF3 alatt kicsit szét van esve ami biza nem a JSP hibája)
pl neuron háló (szimulálni még esetleg).
Miuertis lassu? <#vigyor3>#vigyor3>
PHP -bol nem lehetetlen OpenGL-t hasznalni itt
Nem csak webserver mogott futhat php -kod, egysek perl/shell scriptek helyett hasznaljak.
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
Elsõ részre reagálva. Mutass nekem egy WPF szintû felületet javaban (megsúgom nem tudsz mert nincs hardver gyorsítás).
Második részre...pedig de.
Végéhez pedig...jajj ez annyira demagóg. És egyben marhaság is. PHP alatt írj egy Prine of Persiát...ja hogy nem lehet mert suerver oldali..de hát csak pár nyomorult algoritmus....c++-t vedd rá hogy CGI-ként mûködjön(mondjuk rá lehet de na nem erre való)...
Lehetsz zsír király programozó, specializálódtak a fejlesztõk pont azért mert jelentõsen eltérnek a platformok, sõt adott esetben az algoritmusok is. Ne köss belém légyszi, nem fog menni.
"Sajnos nem olyan tömör és világos mint a c vagy c#."
Ez meg már tényleg akkora hülyeség, hogy nem is érdemes erre válaszolni.
A hozzászólásaidból látszik, hogy nagyon nem értesz a témához, inkább maradnál csendben.
Egyébként még hozzátenném, hogy egy jó programozó bármilyen nyelven képes jó és hatékony kódot készíteni, legyen az c, c++, java, c#, ruby, perl, php...
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
Most ezalatt az érted hogy nincs normális IDE, vagy hogy az AWT és a Swing komponensek úgy szarok ahogy vannak???
Bazze,most tömör vagy világos legyen a kód?A kettõ gyakran diszjunkt egymásra nézve, szal nagy hülyeség elvárni mindkettõt egy nyelvtõl.Szvsz tényleg nagyon jó kis nyelv a C a maga nemében és a .NET is nagyon átgondolt a C#-al együtt.Amúgy halkan megjegyzem h a C# szinte egyenesen származtatható a Java-ból,ugyanis egy sértõdés eredményeképpen jött létre,amikor is a kedvenc cégünk olyan elemeket akart építeni a Java-ba melyek sértették volna annak a platformfüggetlenségét.
Itt sok teszten megnézheted menyire rossz vagy jó.
Itt C# mono rosszabbul szerepel, mint JAVA.
Egyébként általában aki nem C/C++ használ az kevésbé érti, hogy hagyan mûködik egy számítógép.
És legtöbb JAVA/ C# kódnál nem nyelvi/JIT korlátok jelentik legtöbbször a szûk keresztmetszetet, a használói gyakran szarul terveznek (teljesítmény szempontból) és még szarabbúl implementálnak.
C- fordító (szinte) minden ma használat eszközre van.
Néhány CPU (AVR32, ARM (jazelle)) rendelkezik olyan elemekkel amivel gyorsan "egyszerûen" "futtatható" lesz a javabytekód.
Sajnos nem olyan tömör és világos mint a c vagy c#.
"Also part of the .NET Framework, this runtime environment is known as the Common Language Runtime (CLR). The CLR provides the appearance of an application virtual machine so that programmers need not consider the capabilities of the specific CPU that will execute the program."
Szóval VM-t használ. Az meg, hogy "mai szemmel már nevetséges", megint csak nem állja meg a helyét. 20 éve lett volna nevetséges. Ma már a legtöbb helyen fölösleg van számítási kapacitásból, ha meg nem, akkor is olcsóbb hardvert bõvíteni, mint a fejlesztési idõt növelni.
Hogy miva??? C-ben gyakorlatilag bármire lehet programot írni, szinte minden architektúrához az assembler után a C fordító az elsõ amit megírnak.
De a Javat tényleg nem a sebessége miatt szeretjük. Van cserébe egy csomó kellemes tulajdonsága. Viszont ha hozzá nem értõ programozó használja, akkor valóban katasztrófa a végeredmény. (lásd wiw)
A virtuális gép fix "kapacitást" foglal le magának ami mai szemmel már nevetséges, a .NET nem!
Ha csendben maradtál volna...
A .NET ugyanúgy használ, köztes kódot mint a Java.
Az iwiw-rõl meg annyit hogy ganéj programot nem csak Javaban lehet írni...