JohnnyCage

Levette a Java-t letöltési weboldaláról a Microsoft

Alig néhány héttel azelőtt, hogy a Java újból visszakerülne a Windows XP-be, a szoftveróriás leállította azt a weboldalt, ahol szükség esetén a felhasználók letölthették a Java szoftvert.

A Microsoft a napokban leállította a Java-hoz kapcsolódó install-on-demand (telepítés igény esetén) funkciót. A lépésre mintegy 30 nappal azután került sor, hogy a társaság közölte a Java-t kifejlesztő SUN Microsystems-szel, a közelgő Windows XP Service Pack 1 tartalmazni fogja a szoftvert, amely 2004-ben azonban végleg eltűnik a Windows-ból.

A redmondi (Washington) székhelyű társaság azzal indokolta a lépést, hogy a folyamatban lévő SUN - Microsoft per vitás kérdéseinek számát kívánta csökkenteni.

A Java lehetővé teszi, hogy ugyanaz a szoftver több különböző platformon, mint például Windows-on, illetve Mac OS alatt is probléma nélkül futhasson. A SUN tavaly egy megállapodás keretében lehetőséget biztosított a Microsoft számára, hogy operációs rendszerihez mellékelje a Java támogatást. A társaság az idei évben azonban vitába szállt a Microsofttal, mivel a szoftveróriás a SUN szerint nem rendelkezik a Java online terjesztésének jogával.

- A Microsoft ezzel nem ért egyet, ennek ellenére azonban úgy döntött, hogy leveszi a Java-t letöltési oldalairól. Mindez azonban kényelmetlenséget okozhat a felhasználóknak - mondta Jim Cullinan, a Windows vezető termékmenedzsere. - Mivel nem akarjuk, hogy újabb kérdéssel bővüljön a jelenlegi per, inkább megszüntetjük a problémát - tette hozzá Cullinan.

A legtöbb Windows XP felhasználó számítógépén már megtalálható a Java egy korábbi Windows verzió miatt, vagy mivel a kompletten vásárolt új számítógépen már eredetileg is rajta volt. - Úgy véljük, a mostani lépés ezért nem jelent majd komoly problémát, mindenesetre elnézést kérünk azoktól, akiknek mégis kellemetlenséget okoztunk a döntéssel - mondta Cullinan.

Akinek esetleg szüksége lenne a szoftverre, a Java csomag továbbra is letölthető a SUN Microsystems letöltési weboldaáról itt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #8
    Gazdagabb. Leginkább ezt takarta. Csak próbáltam költői lenni. Nem ment :)
  • Pheel #7
    Az erdőtűz max a redmondi székhelyet fenyegeti, de nem a Windowst. A cross platformos programok és a MS kapcsolatáról annyit, hogy ez a .NET.

    "Ha valamit nem tudunk, annak utannanezunk es nem beszelunk baromsagokat."
    Sokat tanult kollégám szavait idéztem az imént...


    Nem hiszem, tudom hogy gyorsabb. Egyszer próbáld ki mindkettőt és rájössz. Én már megtettem.

    A szabványokról és az anti-user dologról meg annyit, hogy ha figyelnél, látnád, hogy minden szabványt megpróbálnak kikerülni. Elég ha a Cactus data shield-re célzok?
  • Laci73 #6
    Kedves Pheel!
    Mi az hogy a világ világosabb részein?? :)
  • Pheel #4
    Meg fogsz lepődni, de a világ világosabb részein (USA) felinstallált, eredeti oprendszerrel adják el a komplett gépeket...
  • Pheel #2
    Számomra nem derült ki, hogy pontosan mi is ez a "Java", de ha a JRE Microsoft-os verziója, akkor az gyorsabb, mint a SUN hasonló pluginje Explorer alá. Márpedig engem nem érdekel, ha úgymond inkompatibilis, ha egyszer gyorsabb és megy vele minden, mert én hibával még nem találkoztam...