SG.hu

Öt év alatt másfél­szeresére nőtt a Google üvegházhatású gázkibocsátása

A Google üvegházhatású gázkibocsátása az elmúlt öt évben 48 százalékkal ugrott meg a mesterséges intelligencia rendszereket támogató adatközpontjainak bővítése miatt, így kétségessé vált a 2030-as "nettó nulla" cél elérése.

A Szilícium-völgyi vállalat szennyezése 2023-ban 14,3 millió tonna szén-dioxid-egyenértéket tett ki, ami 48 százalékos növekedés a 2019-es bázishoz képest, és 13 százalékos emelkedés tavaly óta - közölte a Google most közzétett éves környezetvédelmi jelentésében. A Google szerint az ugrás rávilágít "a kibocsátás csökkentésének kihívására", miközben a nagyméretű nyelvi modellek és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások és infrastruktúra kiépítését végzi. A cég elismerte, hogy "a mesterséges intelligencia jövőbeli környezeti hatása" "összetett és nehezen megjósolható". Kate Brandt fenntarthatósági igazgató elmondta, hogy a vállalat továbbra is elkötelezett a 2030-as cél mellett, de hangsúlyozta annak "rendkívül ambiciózus" jellegét. "Továbbra is arra számítunk, hogy a kibocsátásunk tovább fog emelkedni" - mondta Brandt. Hozzátette, hogy a Google "nagyon keményen dolgozik" a kibocsátás csökkentésén, többek között tiszta energiára vonatkozó megállapodások aláírásával. Brandt szerint "óriási potenciál van a mesterséges intelligencia által lehetővé tett éghajlati megoldásokban".

Miközben a nagy technológiai óriások, köztük a Google, az Amazon és a Microsoft terveket vázoltak fel arra vonatkozóan, hogy több tízmilliárd dollárt fektetnek be a mesterséges intelligenciába, az éghajlatvédelmi szakértők aggodalmukat fejezték ki az energiaigényes eszközök és rendszerek környezeti hatásaival kapcsolatban. Májusban a Microsoft elismerte, hogy kibocsátása 2020 óta csaknem harmadával nőtt, ami nagyrészt az adatközpontok építésének köszönhető. A Microsoft társalapítója, Bill Gates azonban a múlt héten azzal érvelt, hogy a mesterséges intelligencia segít az éghajlati megoldások előmozdításában.

Eközben az energiatermelés és -átvitel korlátai már most kihívást jelentenek az új technológia kiépítésére törekvő vállalatok számára. A Bernstein elemzői júniusban azt mondták, hogy a mesterséges intelligencia "megduplázza az amerikai villamosenergia-igény növekedési ütemét, és a teljes fogyasztás a következő két évben meghaladhatja a jelenlegi kínálatot". Mostani éves jelentésben a Google közölte, hogy 2023-as energiával kapcsolatos kibocsátása - amely elsősorban az adatközpontok áramfogyasztásából származik - 37 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és összességében az üvegházhatású gázok teljes kibocsátásának negyedét teszi ki.

A Google ellátási láncának kibocsátása - amely a teljes kibocsátás 75 százalékát teszi ki - szintén 8 százalékkal emelkedett. A Google szerint ezek "a közeljövőben tovább emelkednek", részben a mesterséges intelligencia rendszerek működtetéséhez szükséges infrastruktúra kiépítésének eredményeként. A Google kötelezettséget vállalt arra, hogy 2030-ra az üvegházhatású gázok közvetlen és közvetett kibocsátása tekintetében nettó nullát ér el, és ugyanerre az időpontra minden egyes általa üzemeltetett hálózaton belül a nap minden órájában szénmentes energiával fog működni. A vállalat azonban mostani jelentésében figyelmeztetett, hogy néhány tiszta energiával kapcsolatos projekt 2023 folyamán történt "megszüntetése" csökkentette a megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférésének mértékét. Eközben a vállalat adatközpontjainak áramfogyasztása "meghaladta" a Google azon képességét, hogy több tiszta energiát hasznosító projektet hozzon működésbe az Egyesült Államokban és az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

A Google adatközpontok áramfogyasztása 2023-ban 17 százalékkal nőtt, és a globális adatközpontok áramfogyasztásának mintegy 7-10 százalékát tette ki - becsüli a vállalat. Adatközpontjai 2023-ban 17 százalékkal több vizet is fogyasztottak, mint az előző év során - közölte a Google.


Látványos, hogy a dél-ázsiai adatközpontok szennyezése a legnagyobb

A Google számos nagyszerű zöld erőfeszítést tesz, és ezekről a jelentésben minden elolvasható. De fontos kiemelni azt, amire látszólag nem hajlandó: az MI-rendszerek hatalmas és egyre növekvő energiaköltségeit, a konkrét érték elveszik a fent említett bizonytalanságok között. A Google a következő kifogással indokolja, hogy a vállalat miért nem nyilatkozik az MI-munkaterheléseknek az általános adatközpontok energiaszámlájához való hozzájárulásáról: "Az MI jövőbeli környezeti hatásának előrejelzése összetett és még kialakuló folyamat, és a múltbeli trendjeink valószínűleg nem ragadják meg teljes mértékben az MI jövőbeli pályáját. Ahogy az MI-t mélyen integráljuk termékportfóliónkba, az MI és más munkaterhelések közötti különbségtétel nem lesz értelmezhető. Ezért az egész adatközpontra kiterjedő mérőszámokra összpontosítunk, mivel ezek tartalmazzák az MI általános erőforrás-fogyasztását (és ezáltal a környezeti hatását)."

Ez az a fajta nyelvezet, amelyet akkor használnak, amikor valaki tud valamit, de nagyon-nagyon nem szeretné elmondani. Tényleg elhiszi valaki, hogy a Google nem tudja fillérre pontosan, hogy a mesterséges intelligencia képzése és a következtetés mennyivel növelte az energiaköltségeit? A vállalatnak van egy csomó egyéb nyilatkozata arról, hogy milyen hatékonyak az egyedi MI-kiszolgáló egységei, hogyan dolgozik azon, hogy 100-szorosára csökkentse az MI-modellek képzéséhez szükséges energiát, és így tovább. Az, hogy pontosan le tudja bontani ezeket a számokat a vállalat alapvető kompetenciájához tartozik a felhőalapú számítástechnika és az adatközpontok kezelése terén. Mégis, az, hogy a Google-nek oka van arra, hogy lekicsinyelje és elkendőzze ezeket a számadatokat, azt mutatják hogy aligha lehetnek jók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)