Gyurkity Péter

Új memória technológia az IBM-től


Az IBM Stuart Parkin és kutatótársai eddigi munkájára alapozva jelentette be, hogy elérhető közelségbe került egy új memóriatípus kidolgozása, amely nemcsak a merevlemezek, de a mostanában elterjedőben lévő SSD-meghajtók előnyeit is ötvözné magában. A megoldás a spintronika területén elvégzett kutatásokra alapul, vagyis a félvezető mágnesezésén, illetve az elektronok mágnesességének kontrollálásán.

A cég racetrack, vagyis versenypálya-memóriának hívja a fejlesztést, amely arra utal, hogy az ily módon kialakított környezetben az adatcsomagok körbe-körbe "versenyeznek". A kutatás célja, hogy olyan memóriát állítsanak elő, amely alacsony elérési időt, az eddigieknél kedvezőbb fogyasztást nyújt, emellett pedig nagyobb kapacitású, jóval megbízhatóbb és időtállóbb a meglévő technológiáknál. Állításuk szerint ezzel lehetővé válik, hogy egy szimpla MP3-lejátszó akár 1 terabyte-os háttértárolóval egészüljön ki, miközben az alacsony fogyasztás révén a készülék akár egy héten át üzemelhet.


A spintronika olyan elektronikus eszközök előállításával kecsegtet, amelyek az egyes elektronok pörgésére, annak jellemzőire építve tárolják az adatokat - innen az elnevezés. Ez a pörgés ugyanis kvantum- vagyis állandó jellemzője az elektronoknak, míg a kutatók ennek befolyásával szeretnék elérni az elektronok egységes viselkedését. A problémát az jelentette, hogy ezt szobahőmérsékleten eddig nem tudták elérni, a jelek szerint azonban az IBM talált egy olyan megoldást, amely nem igényel extrém hűvös környezetet. Ezzel már csak idő kérdése a technológia megjelenése, igaz arra már most figyelmeztetnek, hogy erre csak a következő évtizedben kerülhet sor.

Mozgó alkatrész hiányában, illetve azzal, hogy az információt az elektronokban tárolják, az eszközök élettartama és megbízhatósága több évtizedre kitolódhat. A cég emellett virtuálisan végtelen számú újra-, illetve felülírást is elképzelhetőnek tart, így a sűrű használat sem jelent majd problémát - meglátjuk hogyan alakul mindez a további fejlesztés alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dillen #39
    http://www.itport.hu/hir/2264
  • ihateworkdays #38
    Na és mi a helyzett a fullerénekkel (C60, 60 szénatomos "focilabda")? Állítólag ha a fullerének rácsszerkezetét alkáli-, vagy fématommal (Kálium vagy magnézium, most nem tudom pontosan) tölti ki, akor szupravezető lesz 20 °C-on...amúgy ebben a témána igen nagy a csönd manapság...
  • L3zl13 #37
    Willcox/wanek cáfolata abból áll, hogy ő nem látta, ezért nem létezik.
  • oneman #36
    tanuljátok már meg azt a kva fizikát, és akkor nem beszélnétek itt hülyeségeket...
  • dez #35
    Nos ha jobban megnézed a magad által linkelt oldalt, láthatod, hogy amit itt leírnak, az nem a Bubble Memora (az már egy összetettebb dolog), hanem annak elődje, a Twistor Memory nanométeres változata.
  • dez #34
    Méret.
    A végigkergetés végülis ugyanúgy megy, mint bizonyos korábbi megoldásoknál (pl. Twistor Memory): elektromos áram átvezetése a szalagon, mármint "hosszában", ami magával sodorja a mágneses pólusok sorát.
  • pex #33
    Kuldjon mar valaki egy linket a kvantummechanika cafolatarol. Szeretnem bemutatni a kiserletet a doktori vedesemen...
    Ja es egyben csatolja annak a reszletes elemzeset, hogy hogyan volt lehetseges hogy nehagy gomb lenyomasaval tudomast szereztem az illeto letezeserol. Kulonos tekintettel arra, hogy hogyan es miert mukodik a szamitogep a linkben szereplo kiserlet ertelmezesenek ismereteben.

    Nyilvan az eredeti cikket sem szakerto irta, de ha valakinek kerdese van, hogy honnan lehet tanulni kvantummechanikat, tudok segiteni.
  • pex #32
    A kisfilm alapjan olyan, mintha a szalagos tarolast kicsinyitettek volna le...
    Mondjuk nem derul ki,hogy miben is kulonbozik a spintronika a szokasos magneses tarolastol. Gyanitom abban jatszik szerepet, ahogy vegigkergetik az adatokat a nano-szalagon.
  • dez #31
    Nem tettem el linkeket, helyetted keresni meg nem fogok, bocs.
  • Caro #30
    A kvantummechanikáról nagyon sok mindent tudunk, nem tudok kísérleti cáfolatról.