Berta Sándor

Egyre több a hamis USB-kulcs

Olcsóságuk és nagy tárolókapacitásuk miatt méltán népszerűek napjainkban az USB-s háttértárolók, azonban már ezeket a termékeket is hamisítják. A tényt a gyártók is megerősítették.

A Hesseni Rádió ct magazinjának munkatársai egyes áruházakban próbavásárlásokat tartottak, és számtalan hamis USB-kulcsra bukkantak. Ezek az eszközök nem hogy nem rendelkeznek a meghirdetett tárolókapacitással, de időnként - minden előzetes figyelmeztetés nélkül - még a tárolt adatok is eltűnhetnek róluk. A szerkesztőség tagjai szerint a hamisítványok már számos német elektronikai áruházban felbukkantak és a vásárlók első pillantásra meg sem tudják őket különböztetni az eredeti termékektől.


A Hama cég hamisított termékei

Az ügyben érintett Hama kénytelen volt elismerni az eseteket és megerősítette a hírt. A vállalat szerint egy csalássorozat áldozatai lettek ők, és a megkárosított felhasználók is. Mivel több raktárban eddig összesen 15 000 hamis USB-kulcsot találtak, ezért a Hama visszahívta termékcsaládját. Az Emtec ezzel szemben cáfolta, hogy szisztematikus és tudatos csalásokról lenne szó. Az Emtec illetékesei szerint csupán egy sajnálatos gyártási hiba történt. Ugyanakkor mind a két cég vállalta, hogy a pórul járt vásárlók USB-kulcsait eredeti eszközökre cseréli ki.

Mindenesetre bosszantó, hogy amikor valóban olcsón lehet hozzájutni ezekhez a készülékekhez, akkor az ember már abban sem lehet biztos, hogy eredeti terméket vásárol-e vagy sem. Ráadásul a Hama és az Emtec kínálata is elérhető Magyarországon, neves gyártókról van szó, vagyis elvileg fel sem tételeznék a vásárlók, hogy pont ezekkel az USB-kulcsokkal lehet gond. A legrosszabb az egészben, hogy a felhasználó még védekezni sem tud. Az egyetlen megoldást az óvatosság jelentheti, hiszen ha valaki látja, hogy a meghirdetett és a valós tárolókapacitás nem egyezik, akkor a legjobb, ha azonnal kicserélteti a kereskedőnél az eszközt, mielőtt még fontos adatokat mentene rá. Mert csak így kerülhető el biztosan a még nagyobb bosszúság: az információk eltűnése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cruzifix #13
    Frosty01:
    Ez csodálatos! :D
    Még a hőskorban a műanyag tetőfedő-cserepek közepére kört vágtak, 3M feliratu papírtasakba csomagolták és eladták flopynak. Kb. ua. a kaliber, mint ez a műremek.
  • Berber #12
    Én a Metróban vettem Kingston! 2 Gb-s SD kártyát ami csak 1 Gb-t tudott! Csont nélkül cserélték, de az eset ledöbbentő volt!
  • feri6666 #11
    ott a pont
  • endale #10
    Az ilyet vissza kell küldeni a boltba.
    Egy téglára ragasztva a kirakaton keresztül. (A sorozatszámot el kell előtte távolítani)
  • Doktor Kotász #9
    Egy Pendrive mióta USB-Kulcs?
    A pendrive adattároló, az USB-kulcs pedig egy azonosítóeszköz.
  • Macc #8
    Hat ha ugy nezzuk, akkor meg rendes is a "gyartotol" hogy ennyi kabelt hagyott a csatin, igy meg lehet ra forrasztani. Viszont olcsobban is meguszhatta volna, ha egy sima nyakra forraszthato USB csatit rakott volna bele.
  • opeca #7
    Ebben mi a leleményesség?
    Ilyen alapon én is kitalálok ezer féle módot, hogy basszam át az embereket, vagy a kevésbé hozzáértőket, ellenőrizhetetlen árukkal, de nem gondolkodom ilyeneken, és kurvára nem azért mert nem vagyok leleményes, hanem azért, mert nem vagyok egy ilyen bugris tahó.
  • Rocko #6
    micsoda???? :D pofátlanság?? dehogy! csak lelményesség :D
  • Polemius #5
    Csak szólok, hogy ez itt lentebb egy wifi eszköz (lenne eredetileg), nem flashdrive.
    Persze attól még tényleg nagy pofátlanság. :)
  • Darth Sith #4