Gyurkity Péter

IBM: egyetlen szupergép az internet működtetéséhez

A Nagy Kék a meglévő Blue Gene/P architektúrára alapozva egy olyan szuperszámítógép megalkotását határozta el, amely akár a teljes világhálót webalkalmazásként futtatná. A cél nem ez, hanem a klaszteres rendszerek legyőzése.

Az egyelőre tervezetként, kizárólag papíron létező Kittyhawk projekt végeredménye egy olyan szuperszámítógép lenne, amely elméletileg a teljes világháló futtatására elegendő számítási kapacitást vonultatna fel. Az IBM mérnökei elvégezték az előzetes becsléseket, és ezek után arra a következtetésre jutottak, hogy egy ilyen nagyságrendű rendszer összesen 67,1 millió processzormagot, valamint 32 petabyte memóriát foglalna magába. Ennek megalkotását tűzték most ki célul.

A cél természetesen nem ez, hiszen a világháló egyetlen központi rendszeren történő futtatása az internet koncepciójának mondana ellent. Ehelyett egy olyan megoldást szeretnének összeállítani, amely maga mögé utasítja a klaszteres konkurenseket, amelyek árban és elérhetőségben elhódították a helyet a nagyobb SMP (symmetric multi-processing) alapú fejlesztések elől. Mivel a szintén az IBM által kifejlesztett Blue Gene/L architektúra négy képviselője jelenleg az első tízben foglal helyet a szuperszámítógépek aktuális toplistáján, a technológiában megvannak a kellő feltételek, ám nyilván a cél elérése még sok munkát követel.

Igaz, a megoldás eredetileg az eggyel korábbi generációra, a P-jelzésű osztályra épül, ez pedig a következőképpen fest: a legalsó szinten négy 850 MHz-en futó Power PC mag dolgozik egyetlen processzorban, felettük pedig 32 ilyen négymagos chip alkot egy node-ot. 16 node tesz ki egy midplane-t, egy szerver rackben pedig két ilyen összeállítás kap helyet. Egy rack tehát 1024 node-ot, vagyis 4096 processzort tartalmaz, amelyet 2 TB memória egészít ki. Egyetlen rendszer legfeljebb 16 384 rackből állhat, a teljes, 67,1 millió magból álló megoldás pedig 10,4 Pb/s sávszélességet jelentene.

Az IBM szerint a Blue Gene/P-re épülő rendszer jóval hatékonyabb lenne a webalkalmazások, a hoszting területén, mint a napjainkban használt klaszteres megoldások. A szakértők egyetlen kritikája eddig az alkalmazott processzorokkal kapcsolatban hangzott el, az x86 által uralt ágazat ugyanis nehezen barátkozik meg a Power PC-vonal képviselőivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mr Csé #38
  fuck you
 • freemanone #37
  ezen max a Prince of Persia első kiadása futna...
  Ez nem asztali PC teljesen más architechtúra. Ez kb olyan mintha azt mondanád hogy: Mien jól meg fog sülni a pizza a napon. Nap VS. Sütő... pedíg a nap melegebb jóval
 • chuky123 #36
  Ezen szépen elfutna a crysis
 • who am I 7 #35

 • item #34
  Milyen halo3 ???????????????????????????????
 • item #33
  Mácsak ezekre a kommentekre vártam.
 • Vorpal #32
  Ez jobb mint a HALO3?
 • dez #31
  "a legalsó szinten négy 850 MHz-en futó Power PC mag dolgozik egyetlen processzorban, felettük pedig 32 ilyen négymagos chip alkot egy "node"-ot. 16 node tesz ki egy "midplane"-t, egy szerver rack-ben pedig két ilyen összeállítás kap helyet. Egy rack tehát 1024 node-ot, vagyis 4096 processzort tartalmaz"

  Igazán nem célom a felesleges fikázás, de itt valaki nem tud számolni... :D És a megfogalmazás is elég érdekes ("felettük"??). Vagy irtóra nem figyel oda.

  1 node = 32 (4-magos) proci
  1 midplane = 16 node = 16x32 (4-magos) proci
  1 rack = 2 midplane = 2x16 node = 2x16x32 (4-magos) proci = 1024 (4-magos) proci = 4096 procimag
 • cassini #30
  > Ha elértük a határt, onnantól hova fejlesztenek?

  minnel tobbet tudunk, annal inkabb tudjuk hogy mennyire nem tudunk semmit. -> mindig lesz irany amerre lehet fejleszteni /kutatni/.
 • Mr Csé #29
  ezen is szaggatna a doom