SG.hu

Asztali PC virtuális gépként

A Fujitsu Siemens lehetővé teszi a hostolt asztali PC-k távoli virtuális gépeken történő futtatását.

Napjaink vállalatai számára nehézséget okoz a normál asztali gépekre épülő, egységes számítástechnikai környezet kialakítása, mivel a végfelhasználók jelentős része saját operációs rendszer-verziót futtat irodai gépén. Így a rendszertelepítés, a támogatás, a hibaelhárítás és a frissítés kizárólag mikroszinten történhet - gépről-gépre, irodáról-irodára haladva. Ez a feladat pedig értékes időt és erőforrásokat vesz el az informatikusoktól. A vállalatok számára többféle hatékonyságbeli előnnyel is jár, ha az asztali gépes operációs rendszert leválasztják a felhasználó fizikai desktopjáról és azt szerveralapú virtuális gépekre integrálva több asztali gépet futtatnak egy szerverről. Ily módon egységes szoftverkép alakítható ki a munkahelyen, és a felhasználók a szervezeten belül - sőt akár azon kívül is - bármely munkaállomásról bejelentkezhetnek saját asztali gépükre.

A Fujitsu Siemens ezt a problémát akarja megoldani a VMWorld Europe kiállításon bemutatott Dynamic IT for Workplaces megoldással. Dieter Herzog, a cég infrastruktúra-termékekért felelős alelnöke a bejelentés kapcsán így nyilatkozott: "A szabványos többmagos szervereken futó virtuális gépek használata gyorsan elfogadott normává vált az adatközpontokban, hiszen ez a megoldás korábban elképzelhetetlen hatékonyság elérését teszi lehetővé. Az asztali gépek host-rendszerű futtatásának támogatásával a virtualizáció a rendszergazdák és a végfelhasználók számára is a szerverek forradalmasításához fogható, rendkívüli előnyöket ígér. A rendszergazdák élvezhetik a szabványosítás és a központosítás előnyeit, míg a végfelhasználók mindig a legújabb asztali gépes operációs rendszereket és alkalmazásokat vehetik igénybe - természetesen kifogástalan teljesítmény mellett."

Végfelhasználói oldalról a Dynamic IT for Workplaces legfőbb előnye mégis a száz százalékos asztali gépes alkalmazás-kompatibilitás. Sok cég számára a megoldás frissítési útvonalat kínál a Windows Vista bevezetéséhez - ami egyébként túlságosan távoli lépés lenne a környezetükben működő PC-k nagy száma miatt. A virtuális asztali gépekre való átállás ráadásul megszünteti az adatvesztés kockázatát, hiszen a PC-n "helyben" tárolt összes adatról másolat készül és az bármilyen bejelentkezési pontról elérhető a felhasználó számára. Az automatikus csatlakozás-kezelés (connection brokering), az alkalmazásvirtualizáció, az alkalmazás- és oprendszer-streaming révén a hozzáférés valóban úgy megy, mint a karikacsapás.

Az asztali gépek host-rendszerű üzemeltetése egyszerűsíti a szervizpatchek telepítését, és garantálja a rendszer rutinszerű biztonsági mentését - sőt az induló rendszerkiterjesztést és a telepített szoftverek szabályalapú ellenőrzését is megkönnyíti. Külön előny, hogy a rutinkarbantartást csúcsidőn kívül is el lehet végezni. Az irodai PC-k adatközpontban vagy szerverteremben üzemeltetett, megbízható szabványos PRIMERGY szerverekre történő áthelyezése növeli a rendelkezésre állást. A fizikai asztali gépek helyét elfoglaló kis fogyasztású vékonykliensek használata az energiatakarékos működést is elősegíti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #4
    rdesktop a linuxos verzió.

    open VNC nekem NAGYON nem jött be. lanon is csiga. távoliasztalkapcsolat, egy fél megás neten átmegy. mi kell még?
    a cikk címéről teljesen más koncepcióra gondoltam..
  • sly007 #3
    Igen, tudom. Szóval Win és linux alá még van a VNC. Meg a Linuxon, még be lehet lőni valahogyan SSL-en az X-et. De biztos van még kismillió megoldás. Ezt nagy (nemzetközi) cégeknél már régóta alkalmazzák.
    Amúgy miért kell Vista az ilyen munkaállomásokra? Igazából, egy rakás munkát el lehet végezni nativ webes felületen. IMHO
  • szombi #2
    Figyu ugyanezt már több mint fél évtizede feltalálták: MSTSC.EXE

    Lehet hogy sávszélességigényes, de egy szervert télleg nagyon könnyű beállítani.
    Linux alól is létezik valami hasonló...
  • sly007 #1
    Úgy néz ki elkezdünk visszatérni terminál típusú hosztokhoz. Ebben az a jó, hogy sokkal kevesebb rendszergazda kell. :-)