Gyurkity Péter

A Google-t idegesíti a Microhoo! gondolata

A keresőcég vezetése nagyon is kényelmetlenül érzi magát a Microsoft és a Yahoo! esetleges egyesítése miatt, bár ennek esélyei elszállni látszanak. Szerintük a világháló alapgondolatának mondana ellent a szövetség.

Legalábbis erről beszélt a cég egyik alapítója, Szergej Brin egy interjújban, kiemelve, hogy az internet annak idején a nyílt szabványokra, egymással ver­sengő vállalatok tucatjaira épült. A gondolat, hogy létrejön egy olyan megaóriás, amely az operációs rend­sze­rek­től kezdve az inter­netes böngé­szőkön át a keresési piacig min­dent ural, már önma­gában is riasztó, így min­dent megtesz­nek egy ilyen fejlemény bekövetkezte ellen.

Brin ezzel gyakorlatilag megismételte David Drummond, a cég jogi ügyeket felügyelő igazgatójának gondolatait, aki korábban a Google oldalán közölt levélben fejezte ki véleményét. Ebben szintén a szövetség létrejöttének elkerülését, annak megakadályozását tartotta a legfontosabbnak, mivel ez nemcsak számukra, hanem az internetes piac minden egyéb szereplője számára is nagyon kellemetlen hír lenne. Az más kérdés, hogy Redmond szemszögéből nézve teljesen logikus lenne egy ilyen lépés, hiszen eddig nem tudtak kiragadni egy jelentős szeletet a webszolgáltatások tortájából, hiába minden hangzatos bejelentés, a legtöbben a riválisok megoldásait választják. Éppen ezért lenne szükségük a Yahoo agytrösztjére, hogy érdekes fejlesztésekkel hívják fel magukra a figyelmet és hódítsák meg a felhasználók jó részének szívét.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy többen a Google szerepét és terveinek célját is megkérdőjelezik. Megjegyzik, hogy a cég magabiztosan uralja a keresőpiacot, ráadásul megszerezte a DoubleClick céget, amely viszont az internetes reklámok terén számít elsőnek. Ez utóbbi - saját fejlesztései révén - a személyre szabott reklámok összeállítása érdekében átkutatja a merevlemezt és elolvassa leveleinket, miközben a Google - a Microsofthoz hasonlóan - már az egészségügyi szférában hódítana online szolgáltatásaival.

Elgondolkodhatunk tehát, hogy melyik óriástól kell tartanunk leginkább - korántsem biztos, hogy itt a Microsoft lenne a legfőbb gonosz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #28
    Félreértés ne legyen én telőtől talpig szabadpiac kapitalista vagyok, nincs a profital semmi gond, sőt az nélkül nem működik a gazdaság a világ, csak azzal van baj ha a profitra nem úgy tesznek szert, hogy olyan értéket teremtenek amit az emberek megvesznek mert kell nekik, hanem úgy, hogy másokat megakadályoznak és politikai módszerel jutnak előnyhöz, hitelhez, támogatáshoz stb. Két féle képpen lehet jövedelemhez jutni, gazdasági és politikai módszerel, a gazdasági módszer az egyetlen igazságos, politikai módszer csak az állam alapvető funkciójának elátására fogadható el (rendőrség, bíróság). Na ha magáncégek is képesek a politikai módszerel szerzet jövedelemből kapni akkor az már nagyon de nagyon nem jó. A hitel expanzió is politikai és nem gazdasági módszer, és a nagytőke hitelexpanzióból jön létre (nagy mértékben).
  • slickboy #27
    Teljesen egyetértek BlackRose-zal. A vállalatok nem azért egyesülnek priméren, hogy a tudásukat összetegyék, és olyan jó dolgokat fejlesszenek, amitől a kedves userek tapsikolnak örömükben és a világ jobb lesz, meg love, peace and harmony. PÉNZ és HATALOM. A többi marketingrizsa, amivel megindokolják miért is teszik, amit tesznek, olyan színben feltüntetve, amely fogyasztható.

    "Ez a politika és a nagytőke fuziója, a mindenható megszületése, és mivel mindenható nem lehetsz lokális szinten akkor globálisá teszik azt amit egyébként inkább politikai-korporatizmusnak kellene nevezni."

    Ez a lényeg. Gondoljatok bele, ha valaki vesz egy rakás gyógyszeripari részvényt, azt azért teszi, azért fektet be egy cégbe, hogy gyorsabban fejlesszenek ki gyógyszert xy halálos betegségre? Maximum, hogy gyorsabban lehessen piacra dobni valamit, amivel sok pénzt lehet keresni. Nem Teréz anyák üzletelnek a tőzsdén. De ez a dolog természetéből fakad, hiszen ha nekem is van befektetett pénzem egy vállalatban, akkor elvárom, hogy jó osztalékot kapjak és teszek a magas erkölcsi szempontokra.
    A vállalati forma azért jött létre, mert sok pénzigényes dolog van, amit nem lehet kisvállakozás keretében megvalósítani (pl gyógyszerkutatás, fejlesztés)hatékonyan.
    Akkor van baj, ha az általunk létrehozott dolog a fejünkre nő...
  • arrakistor #26
    képzelem hogy megijedt a google...

    valszeg 10 fillér nem marad a zsebübken az ilyeddségtől
  • BlackRose #25
    Csak az a baj, hogy ez nem globalizáció - még akkor sem ha annak nevezi a propaganda. Ez a politika és a nagytőke fuziója, a mindenható megszületése, és mivel mindenható nem lehetsz lokális szinten akkor globálisá teszik azt amit egyébként inkább politikai-korporatizmusnak kellene nevezni.

    Különben nem értem mi gond van ha valaki véleményt nyilvánit. Én nem mondtam, hogy mindent tudok, csak azt mondtam amit gondolok, az saját véleményem - ami lehet jó is és rossz is nem? Különben, hogy mi jó a részvényeseknek ezt nem lehet tudni, csak feltételezni lehet... és a jövőt nehéz előrelátni. De amikor valaki 50%-al túlfizeti a piaci árat akkor az már elég kérdéses a részvényesek zsebére nézve mert nem gondolod? Ha az MS menedzerei annyira jók, hogy ekkora pluszpénz is betudnak hozni akkor miért nem bővítik és fejlesztik a saját meglévő rendszerüket, mert az MS nem olyan dolgot venne itt ami neki nincs, ami van a Yahoo-nak az mind van az MS-nek is, itt másról szól a mese. Különben mit szólsz ahhoz, hogy az MS történelmében soha egy centet sem vett hitelt, és most ha ez mejön akkor igen egy részét hitelből finanszíroznák. Hitel csak akkor jó ha nincs jobb, ha muszáj, tehát alapjában egy cég aki milliárdokat tart a ysebében és ezt jó betudná fektetni, hitelt vesz fel, hogy olyan dolgot vegyen ami már van neki és méghozzá teljesen non MS platformon... az nem lehet jó a cégnek és a részvényeseknek semmi képpen. Szeretném látni azt a tudományt ami meggyőzne, hogy tévedek.
  • haxy27 #24
    szerintem egyesüljenek
  • archkoven #23
    A világ a globalizáció felé halad. Kis cégek folyamatosan szorulnak ki a gazdasági élet majdnem minden területén. Tehát olyat mondani, hogy sok kis cég teremti meg az egészséges versenyt tömény butaság. A kis cégeknek sokkal megterhelőbbek a fejleszési költségek, ezért figyelhető meg a már jó ideje tartó egyesülési és felvásárlási hullám. Hosszú ideig nem maradhat fenn egyensúlyi állapot sok kis szereplő között, minden abba az irányba mutat, hogy sok helyen csak két nagy marad. Azt kell megakadályozni versenypiaci szabályozással, hogy a kettőből csak egy legyen, mert csökken a verseny és az ellentétes a piacgazdaság elveivel.
    Azért meg nem lehet egyetlen céget sem kárhoztatni, hogy monopolium kialakítására törekszik, ez a végső célja minden piaci résztvevőnek, addig ezzel nincs probléma amíg ezt törvényes keretek között teszik. Monopolium kialakulását a versenytársaknak illene megakadályozni, ha ez a belső szabályozás adott esetben nem elégséges akkor kívülről kell beavatkozni, mint az már felmerült a Microsoft-tal kapcsolatban is mikor a feldarabolás szóba került.
    Szerintem a Microsoft-Yahoo egyesülés a kiegyensúlyozottság irányába mutat, ugyanis a Google jelenleg túlsúlyban van.

    Az meg igen nagy nagyképűség BlackRose részéről, hogy ő mondja meg, hogy mi jó a Microsoft és a Yahoo részvényeseknek, mint láthatjuk ezek eddig is igen jó gazdasági döntéseket hoztak, óriási vállalatbirodalmakat alkottak, tehát biztos nem egy ismeretlen ország, nevesincs portáljának önjelölt szakértőjétől várnak tanácsot és leoktatást egy ilyen óriási pénzeket megmozgató gazdasági döntéssel kapcsolatban.
    Kicsit több szerénységet BlackRose! Nem vagy azon a szinten, hogy ilyen nagy arcod lehessen.
  • Vogel #22
    Altavizsla a király!! :)
  • Skeez #21
    A fenti cikk után, ehhez már nem is tudok mit mondani:
    tán ez sem mellékes
    Bocs, hogy angol, meg ilyenek, remélem valamelyik magyar oldal is leközli.
    Nagyjából arról van szó, hogy a Gugli, meg pár nagyokos vett egy geinckábelt, vagy minek híjjákot.
    Ha holnap ugyanezt tenné az MS...
  • Gerygrey #20
    Az Altavista tud olyat, amit pl a Google nem: audio search. A mai napig használom, ha hirtelen kell egy megadott zeneszám és nincs kedvem torrenten matatni miatta. Igazán csinálhatna a Google is ilyet.
  • Iamzozo #19
    Egyetértek, kell a vetélytárs. A google üzletileg jogosan parázik, de azért ne kezdjenek már izzadni mikor ott tartunk, hogy "minden google". Jó lenne, ha nagyobb piaci részesedést kapna az ms, jó megoldásaik vannak, üzleti célokra, meg az általános irodai "standard". A google apps is fizetős a cégek számára. Bár azért megnézném mi sül ki belőle