Berta Sándor

Különböző programokat támogat a Google

Sergey Brin és Larry Page, a Google tulajdonosai alighanem úgy gondolták, az adakozást nem lehet elég korán kezdeni és bejelentették, hogy az idén több tízmillió dollárral segítenek egyes projekteket.

A támogatott programok között vannak környezetvédelmi, a fejlődő országokat segítő és új meghajtások kifejlesztését célzó kezdeményezések. A két szakember még 2004-ben döntött úgy, hogy a Google alaptőkéjének és nyereségének 1-1 százalékát felhasználva alapítvány hoznak létre, amely stílusosan a Google.org nevet kapta. A szervezet 2005-ben összesen 90 millió dollárral gazdálkodhatott. Ugyan a fő cél a segítségnyújtás, ám a Google.org fő szempontnak tartja a nyereségszerzést is, így gyakran fektet be különböző cégekbe vagy támogat programokat.

A most támogatást elnyert projektek közül az elsőben az Innovative Support to Emergencies, Diseases and Disasters (InSTEDD) segélyszervezetet látják majd el 5 millió dollár értékben többek között egy új kommunikációs rendszerrel. Az InSTEDD főleg a járványok és más természeti katasztrófák idejében való felismerésével és megelőzésével foglalkozik. A tervek szerint a Global Health and Security Initiative (GHSI), amelynek célja a biológiai vészhelyzetek, például a SARS és a madárinfluenza időben való felismerése, 2,5 millió dolláros segítségben részesül. A GHSI szakemberei a feladataik során elsősorban mobil laboratóriumokban dolgoznak és fő tevékenységi területük Délkelet-Ázsia, ezen belül is a Mekong-delta.

Összesen 3,4 millió dollár támogatást nyert két indiai projekt, valamint a Pratham indiai szervezet. Utóbbi nem csak elemezni szeretné a meglévő oktatási rendszert, de javítani is akar rajta. A TechnoServe nevű szervezet 4,7 millió dollárt kap, az összeget a ghánai és a tanzániai vállalkozások megsegítésére akarják fordítani. A támogatott programok között van az a kezdeményezés is, amelyet a Google tavaly novemberben indított egy gigawatt teljesítményű, megújuló energia-megoldás kifejlesztésére. Az eSolar nevű céget tízmillió dollárral segíti a cég. További összesen tízmillió dollárt szánnak különböző elektro- és hibridmotor fejlesztő projektek támogatására is.

A de.internet.com nevű német hírportál információi szerint a Google.org 2010-ig összesen 175 millió dollárt szán különböző programok támogatására. "Az elmúlt években összesen 39 új betegség bukkant fel, amelyek veszélyesek. Ilyen betegség például a SARS és a madárinfluenza is" - indokolta az InSTEDD és a GHSI egészségügyi ellenőrző rendszereinek támogatását Sergey Brin.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • craesh #3
    bődületes micsoda pénzeket kerestek a guglisok...
  • NessieGraf #2
    Még azon se csodálkoznék, ha sufnicégként indultak volna. Hiába az ébren álmok és egy jó marketing mindenre képes!
  • tnm #1
    és ezt gyakorlatilag valahol csak a reklámok tartják fenn