Alex

Videoreklám-értékesítésbe kezd a Google

A jövőben egyre gyakrabban fogunk videóhirdetésekre bukkani a weboldalakon, a Google ugyanis azt tervezi, hogy beszáll erre a területre is. A YouTube-on csak ősszel fogják bevezetni.

Az egyesült államokbeli éves reklámköltés 20 milliárd dollár, de a webes videók ennek apró töredékét teszik csak ki - egyelőre. Minden statisztika az online anyagok felfutását mutatja, és a Google célja ezen hullám meglovaglása. A cég beszállása a reklámozók jelentős részének, és sok száz honlapnak a bevonását jelenti majd. Az új program neve AdSense for Video. A vállalat számára innentől kezdve érheti meg igazán a YouTube felvásárlása: a web legnagyobb forgalmú videómegosztója augusztustól igazi pénzeszsákká fog változni a kezében. Christian Oestlien, a Google termékmenedzserének nyilatkozata szerint mindent lefedő szolgáltatást nyújtanak majd: "Végállomást jelentünk majd a videóreklámra vágyók számára".

Az AdSense for Video keretében a reklámozók választhatnak majd a mozgóképes vagy a szöveges hirdetések között. Szöveg esetén az 20 másodpercenként rotálódni fog és csak a videóablak egy részét fogja kitölteni. A program bevezetését 20 partnerrel kezdik meg, köztük van olyan gyűjtőszájt, mint a Revver és a Blip.tv, de videótechnológiai cég is, mint a Brightcove és a YuMe, melyek saját hálózatuk számára biztosítanak mozgóképes tartalmakat. A hazai netezők még egy ideig védve lesznek a legújabb trendtől, mivel a kezdeti tesztidőszak az Egyesült Államokra lesz korlátozva.

A keresőóriás reklámpiaci túlsúlya hatalmas nyereséget biztosít a cég számára. Nem csak az interneten vezetők: ugyan csak két évvel ezelőtt léptek ki egyéb területekre, de már most jelentős szerepük van az újságok, rádiók, tévécsatornák és a mobilreklámok elhelyezésének terén is. Persze a cég tavalyi 16,6 milliárd dolláros bevételének jelentős részét a minden webező által ismert, a keresőtalálatok melletti szöveges linkdobozok hozták.

A Google a nagy hármas utolsó tagja a területen, a Microsoft és a Yahoo! már tapasztalatokkal is rendelkezik. A Yahoo! épp múlt héten vásárolta fel 160 millió dollárért a Maven Networkst, melynek hálózatát olyan kiadók használják anyagaik közzétételére, mint a Fox News vagy a CBS Sports.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #1