Berta Sándor

Helyzetmeghatározás GPS nélkül

A GPS használata egyre jobban terjed, ám nehéz tájékozódni, ha a készülékeinkben nincsen GPS-vevőegység. Néhány megoldás azonban már erre a problémára is létezik.

A legegyszerűbb GPS-helyettesítő módszer a Google Mapsban elérhető My Location nevű funkció, amely kiolvassa a bázisállomás aktuális és világszerte egyértelmű azonosítószámát, amellyel a mobiltelefon éppen össze van kötve. A szolgáltatás összehasonlítja az adatokat egy, a Google által korábban megvásárolt adatbázissal, amelyet a konszern folyamatosan frissít a felhasználók segítségével. Így egy viszonylag megbízható helyzetmeghatározás valósulhat meg, amely azonban a városban csupán néhány 100 méteres, a vidéken viszont ennél jóval kisebb pontosságú.

Van még egy megoldás: a WLAN-on keresztüli navigáció. A legjobb példa erre a Skyhook nevű cég megoldása, amely már 2003 óta jelen van az alternatív navigációs technológiák piacán. "Komoly megerősítése volt a technológiánknak, hogy már az Egyesült Államokban is nagy területeket fedünk le a segítségével és Európa egyes részeiben is, például számos német nagyvárosban is már pontos helyzetmeghatározáshoz használják" - hangsúlyozta Ted Morgan, a Skyhook vezetője. A technológia neve a GPS mintájára Wi-Fi Positioning System (WPS). A működési elve egyszerű, hiszen a vezetéknélküli hálózatok hozzáférései pontjaira támaszkodik.


A Loki megoldása

A Skyhook munkatársai végigjárják a nagyvárosokat és adatokat gyűjtenek a vezetéknélküli hozzáférési pontok helyéről, majd ezeket egy adatbázisban rögzítik. A cég partnerei minden olyan várost felkeresnek, amelyet a szolgáltatással le akarnak fedni és eltárolják az éppen működő adók hálózati címeit. Az adatokból jön létre a központi rendszer. A WPS-kompatibilis készülékek megvizsgálják, hogy éppen melyik hotspotokhoz tudnak csatlakozni és az adatbázis segítségével megállapítja az aktuális helyzetét. A megoldás pontossága jóval 100 méter alatt van. Érdekesség, hogy a Skyhook szoftverének elég csak "látnia" a hotspotot, ahhoz nem kell csatlakoznia. Az adatbázisban eddig 23 millió WLAN-állomás szerepel, így a szolgáltatást már az Egyesült Államok és Kanada lakosságának 70 százaléka használhatja.

Németországban a rendszer már tökéletesen működik többek között Berlinben, Frankfurt am Mainban, Lipcsében, Kölnben, Hamburgban és Stuttgartban, ezenkívül Nagy-Britanniában is viszonylag nagy a lefedettség. A Skyhook tervei között szerepel Ázsia bevonása a rendszerbe, így lefednék Tajvan, Japán, Kína és Dél-Korea nagyvárosait. A Skyhook szoftver egyre több mobil- és okostelefonon működik, valamint támogatja az iPhone-t is.

Szintén népszerű a Loki 2.0 nevű szolgáltatás, amely bármely Firefoxot vagy Internet Explorert futtató laptopon használható. A felhasználóknak csupán egy kiegészítő programot kell telepíteniük, amely az aktuális pozíciójukat azonnal megmutatja a Google Maps térképén és egyúttal keresési lehetőségeket is biztosít. A Skyhook a WPS-szoftverét, illetve a -rendszerét egyébként 2005-ben mutatta be és abban sok szakértő egyetért, hogy a felhasználásával olcsó alternatív navigációs megoldások építhetők.

Érdekesség, hogy két hete a Fraunhofer Intézet szakemberei jelentették be egy olyan navigációs rendszert kifejlesztését, amely ugyanezen a működési elven alapul és a tájékozódást nem a GPS-, hanem a WLAN-jelek és az ingyenes hotspotok segítségével teszi lehetővé. Az alkalmazást jelenleg Nürnbergben tesztelik, de a tervek szerint hamarosan más európai városokban is ki fogják próbálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mrzed001 #11
  Ez sajna csak fordítottan működik (meg a közelebbit árnyékolhatja a panel is ami mellett állsz, ezért a jóval távolabbira jelentkezel fel ...)
  Wap-on már láttam régen működni, elküldesz egy kódot, és visszaküldi kb hol vagy koordinátákat, térképeket ... de ez nemtom mennyire publikus
 • Devon Májsz #10
  Vidéken elég a cellainformáció is helymeghatározáshoz:)

  Ezen a bázisállomásos dolgon már én is gondolkodtam régebben! Teló ugye érzékeli a báziállomások jelét és amelyiké legerősebb ahhoz kapcsolódik (ha jól tudom). Ha egy kis java progi a telón hozzá tudna férni ezekhez az adatokhoz és a cellainformációhoz vagy a bázisállomások kódjaihoz, akkor így meg lehetne állapítani a pozíciót. Persze ez nem túl pontos dolog mert a domborzati stb viszonyoktól nagyon függ a jel erőssége...

  Vajon a My Location is így működik, vagy csak azzal az egy állomással számol, amihez a mobilunk kapcsolódik? Mert ha a többivel is számolna, sztem városban pontosabb lenne mint néhány 100 méter
 • mrzed001 #9
  1) már lassan vagy 8 éve működik, hogy a telód helyzetét városon belül majd GPS pontossággal meg lehet állapítani. Lényegében több toronyból rápingelnek (amiből te semmit sem veszel észre) és kész 2-5 mp alatt. Cégek használják kollégáik ténfergésének megfigyelésére, a normál kisember persze nem. Ja, meg állandó időközönként el is teszi a szolgáltató (nem csak amikor telefonálsz), hogy melyik adótornyon ment át (előző lite, arról nem hallottam még, hogy akkor is ilyen pontosan eltennék a helyed, de lehet)
  2) kb 60 eFt-ért már lehet kapni MIO PDAt, abban van GPS is és teló is.
  3) mond már hogy te olyan telót vettél, amiben Wifi/WLAN van, de GPS nincs? Hát, ha igen, nos igen jó választás lehetett.
  4) magas házak mióta gátolják a (jó) GPS-t? Nekem a szobám ablak felöli oldalán is van jel, szabadban meg mindig (BP).

  Szóval EZ tényleg majomkodás (mondom úgy, hogy a telómban van GPS, Wifi és 3G/UMTS/HDSPA is).
 • AgentKis #8
  Ez nem paranoia, hanem valós veszély. Felmérihetik a szokásaidat, a napirendet, vagy bármi egyebet, anélkül, hogy észrevennél az egészből bármit is. Mondjuk, ha nem vagy bűnöző, akkor csak az esetleges célzott reklám zavarhat majd kicsit, mondjuk sokat vagy a konditerembe (mert te vagy ott a karbantartó) és kapod a mindenféle táplálékkiegészítőről a reklámot a mobilodra, vagy amikor hazafele mégy az "inteligens" plakáton majd azt látod az utcád sarkán.
 • Polemius #7
  "Jobb okostelcsikben van GPS alapban (enyémben is)"

  Nagyon örülünk, hogy neked van ilyened. :)
  De nem mindenkinek van.
  Akinek meg nincs, annak jól jöhet egy ilyen megoldás.

  Amúgy meg éppen a magas épületek problémásak a gps rendszernek, ezek a megoldások meg ilyen terepen a leghatékonyabbak.
 • Zro #6
  De arra tökéletesen jó, hogy téged megtaláljanak. Mobillal már eddig is ment, mostmára ha notebookon netezel akár a kocsidból is ki tudnak szúrni :)
  GPS-ben az a jó, hogy ott csak te tudod, hol vagy más nem. Bár lehet én vagyok egy csöppet paranoiás ;)
 • Sir Quno Jedi #5
  Felesleges majomkodás. Jobb okostelcsikben van GPS alapban (enyémben is), full navigációval, meg ami kell. Ennek kb. semmi értelme, max. hogy ha műxik alagutakban és épületek alagsorában is. Inkább azt oldanák meg jól!
 • AgentKis #4
  Ha csak a városokban van az sem rossz, országúton nehezebb eltévedni (persze nem lehetetlen).
  Viszont, hogy nem kell hozzá plusz cucc, csak egy szoftver a kompatibilis telefonra, az nagy előny ha gyalog vagy kerékpárral használjuk. Nem kell plusz eszközt és akksit cipelni.
  Autónál már kevesebb a haszon, mivel a telefonján bolhaszarnyi utcaneveket nézegető autós hamar "célt" téveszthet...
 • PíszLávJuniti #3
  max kiegészítésnek jó, hogy városon belül tovább pontosítsa a GPS adatait..
 • floatr #2
  Nekem erről az egészről a Niels Bohr-féle barométeres történet jut az eszembe.