11
  • mrzed001
    #11
    Ez sajna csak fordítottan működik (meg a közelebbit árnyékolhatja a panel is ami mellett állsz, ezért a jóval távolabbira jelentkezel fel ...)
    Wap-on már láttam régen működni, elküldesz egy kódot, és visszaküldi kb hol vagy koordinátákat, térképeket ... de ez nemtom mennyire publikus
  • Devon Májsz
    #10
    Vidéken elég a cellainformáció is helymeghatározáshoz:)

    Ezen a bázisállomásos dolgon már én is gondolkodtam régebben! Teló ugye érzékeli a báziállomások jelét és amelyiké legerősebb ahhoz kapcsolódik (ha jól tudom). Ha egy kis java progi a telón hozzá tudna férni ezekhez az adatokhoz és a cellainformációhoz vagy a bázisállomások kódjaihoz, akkor így meg lehetne állapítani a pozíciót. Persze ez nem túl pontos dolog mert a domborzati stb viszonyoktól nagyon függ a jel erőssége...

    Vajon a My Location is így működik, vagy csak azzal az egy állomással számol, amihez a mobilunk kapcsolódik? Mert ha a többivel is számolna, sztem városban pontosabb lenne mint néhány 100 méter
  • mrzed001
    #9
    1) már lassan vagy 8 éve működik, hogy a telód helyzetét városon belül majd GPS pontossággal meg lehet állapítani. Lényegében több toronyból rápingelnek (amiből te semmit sem veszel észre) és kész 2-5 mp alatt. Cégek használják kollégáik ténfergésének megfigyelésére, a normál kisember persze nem. Ja, meg állandó időközönként el is teszi a szolgáltató (nem csak amikor telefonálsz), hogy melyik adótornyon ment át (előző lite, arról nem hallottam még, hogy akkor is ilyen pontosan eltennék a helyed, de lehet)
    2) kb 60 eFt-ért már lehet kapni MIO PDAt, abban van GPS is és teló is.
    3) mond már hogy te olyan telót vettél, amiben Wifi/WLAN van, de GPS nincs? Hát, ha igen, nos igen jó választás lehetett.
    4) magas házak mióta gátolják a (jó) GPS-t? Nekem a szobám ablak felöli oldalán is van jel, szabadban meg mindig (BP).

    Szóval EZ tényleg majomkodás (mondom úgy, hogy a telómban van GPS, Wifi és 3G/UMTS/HDSPA is).
  • AgentKis
    #8
    Ez nem paranoia, hanem valós veszély. Felmérihetik a szokásaidat, a napirendet, vagy bármi egyebet, anélkül, hogy észrevennél az egészből bármit is. Mondjuk, ha nem vagy bűnöző, akkor csak az esetleges célzott reklám zavarhat majd kicsit, mondjuk sokat vagy a konditerembe (mert te vagy ott a karbantartó) és kapod a mindenféle táplálékkiegészítőről a reklámot a mobilodra, vagy amikor hazafele mégy az "inteligens" plakáton majd azt látod az utcád sarkán.
  • Polemius
    #7
    "Jobb okostelcsikben van GPS alapban (enyémben is)"

    Nagyon örülünk, hogy neked van ilyened. :)
    De nem mindenkinek van.
    Akinek meg nincs, annak jól jöhet egy ilyen megoldás.

    Amúgy meg éppen a magas épületek problémásak a gps rendszernek, ezek a megoldások meg ilyen terepen a leghatékonyabbak.
  • Zro
    #6
    De arra tökéletesen jó, hogy téged megtaláljanak. Mobillal már eddig is ment, mostmára ha notebookon netezel akár a kocsidból is ki tudnak szúrni :)
    GPS-ben az a jó, hogy ott csak te tudod, hol vagy más nem. Bár lehet én vagyok egy csöppet paranoiás ;)
  • Sir Quno Jedi
    #5
    Felesleges majomkodás. Jobb okostelcsikben van GPS alapban (enyémben is), full navigációval, meg ami kell. Ennek kb. semmi értelme, max. hogy ha műxik alagutakban és épületek alagsorában is. Inkább azt oldanák meg jól!
  • AgentKis
    #4
    Ha csak a városokban van az sem rossz, országúton nehezebb eltévedni (persze nem lehetetlen).
    Viszont, hogy nem kell hozzá plusz cucc, csak egy szoftver a kompatibilis telefonra, az nagy előny ha gyalog vagy kerékpárral használjuk. Nem kell plusz eszközt és akksit cipelni.
    Autónál már kevesebb a haszon, mivel a telefonján bolhaszarnyi utcaneveket nézegető autós hamar "célt" téveszthet...
  • PíszLávJuniti
    #3
    max kiegészítésnek jó, hogy városon belül tovább pontosítsa a GPS adatait..
  • floatr
    #2
    Nekem erről az egészről a Niels Bohr-féle barométeres történet jut az eszembe.
  • atlagember
    #1
    Azért ezek a próbálkozások még navigációra édeskevesek.