Berta Sándor

WLAN-jeleken alapuló navigációs rendszer

A Fraunhofer Intézet szakemberei olyan navigációs rendszert fejlesztettek ki, amely nem a GPS-, hanem a WLAN-jelek segítségével teszi lehetővé a tájékozódást, és ingyenes hotspotokon alapul.

"A program elején abból indultunk ki, hogy egyre több városban működik már WLAN-hálózat és hogy egyre több mobiltelefon WLAN-kompatibilis" - jelentette ki Jürgen Hupp, az IIS kommunikációs hálózati részlegének vezetője. "Nürnbergben például négyzetkilométerenként 2000 vezetéknélküli adó található, amely az épületeken belül 3 méter, a szabadban pedig 7-10 méter pontosságú helyzetmeghatározást tesz lehetővé. Vevőberendezésként egyaránt szóba jöhetnek WLAn-kompatibilis mobilok, PDA-k és okostelefonok. A felhasználóknak csupán egy szoftvert kell telepíteniük a készülékeikre" - tette hozzá a szakember.


"A városokban minden helyszínt be lehet mérni a vett különböző erősségű WLAN-jelek segítségével. A pontos beméréshez három adóra van szükség. Ezért először különböző referenciapontokon rögzítik az értékeket, majd a jelek alapján elkészítik az adott környék térképét. Ezeket az információkat egy központi szerveren tárolják, amelyhez bárki csatlakozhat és lekérheti őket, akár a város térképével és más adatokkal együtt is. A rendszer előnye továbbá, hogy képes a tanulásra. Általában több WLAN-hálózat van a közelben, mint amennyire valóban szükség van a beméréshez, így nem jelent gondot, ha eltűnik vagy átmenetileg nem elérhető egy hotspot. Ráadásul a rendszer mindig naprakész" - közölte Karin Lodl, az IIS kommunikációs hálózati részlegének szóvivője.

Az új megoldás akkor lehet igazán hasznos, ha például valaki egy közeli éttermet keres és taxit rendel, amely elviszi oda. A taxirendeléshez azonban nincs szükség címre, mert a taxitársaság rendszere képes bemérni tartózkodási helyét.< A WLAN- és a GPS-navigáció remekül kiegészítheti egymást, hiszen a GPS-alapú megoldás gyakran használhatatlan, ha valaki egy épületben vagy a föld alatt (mélygarázsban, alagútban stb.) tartózkodik. Ilyenkor viszont hasznos lehet a WLAN-navigáció.

A rendszert jelenleg Nürnbergben tesztelik, de a tervek szerint hamarosan más európai városokban is ki fogják próbálni. A programot támogatja többek között a Müller Kiadó és a T-Systems.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morpheus133 #6
    A cella információ pontossága a terület lefedettségétől függ. Budapesten azért jó pontosság is elérhető, hiszen itt nagyon sűrűn vannak a bázis állomások. De ritkábban lakott helyeken akár több km is lehet. Mondjuk ott egyedül a GPS jöhet csak szóba.
  • asysoft #5
    Csak tudnám, miért olyan nagy hír ez. Az iPhone új szoftverében is benne van (megfejelve a bázisállomásokon alapuló, hasonló elvű megoldással), illetve az iPod Touch frissítése is tartalmazza.
  • I.C.ram #4
    Hát én szoktam cellainfót használni, de baromi pontatlan. Simán lehet olyan 200-400 méteres tévedés is.
  • morpheus133 #3
    Önmagában nem is! De ugye ott van mellete a GPS, vagy ha az nincs GSM esetén van cella információ ami városon belül akár 50 méteres pontosságot is jelent.(ehhez tudni kell hol vannak a bázis állomások,de ez feltérképezhető).
    Csak azt nem értem ez miért nagy hír? Szerintem tucat számra vannak hasonló programok.
  • Sir Quno Jedi #2
    Ha összeházasítják a GPS-essel és egy jó szofttal, akkor lehet egy backup a GPS-nek, ha kiesik a műhód mer! De amúgy a wlan olyan nehézkesen használható manapság, hogy nemtom...
  • L3zl13 #1
    Tapasztalataim szerint a WLAN jelerősség elég sok mindentől függ. Nagyon érzékeny árnyékolásra stb. Így ez alapján nem tudom mennyire lehet megbízható a helymeghatározás...