Berta Sándor

GPS cipő a biztonságért

A különleges lábbeliket a tervezők a veszélyeztetett munkakörökben dolgozó nők, többek között az örömlányok számára fejlesztették ki. A cipő pontos helyzetmeghatározással tudja a rendőrséget értesíteni.

A szakemberek azt remélték, hogy a cipő afféle biztonsági megoldásként megakadályozhatja a nők ellen elkövetett támadásokat, zaklatásokat és akár a megerőszakolásukat is. A segítséghíváshoz elég csak egy gombot megnyomni. A terv a The Aphrodite Project nevet kapta, míg a 2000 óta fejlesztett cipő neve stílusosan Platform001 lett. Nos, valóban egy platformcipőről van szó, amelynek az átlátszó sarka legalább 15 centiméteres. Ebben a sarokrészben helyezték el a szakemberek a GPS-egységet és a többi integrált alkatrészt.


A rendszer lelke a Rave Wireless Rave Guardian szoftver és a beépített GPS-vevőegység. Előbbit eddig elsősorban az amerikai egyetemi campusokban használták a megfélemlített diákok, akik segítségével a mobiltelefonjukat riasztóként használva hívhattak segítséget, ha zaklatták vagy megtámadták őket. A szoftverben alkalmazott megoldás egyszerű: amennyiben lejár egy időzítő anélkül, hogy a diák leállítaná, a rendszer azonnal elküldi a biztonsági őröknek SMS-ben az illető személy pillanatnyi helyzetét.

A cipőben hasonló rendszer van: a biztonsági gombot megnyomva az egy helyzetmeghatározással párosítva rejtetten jelzi a hatóságoknak hogy viselője veszélyben van. Azokban az országokban, ahol tilos a prostítució, a szexiparban dolgozók jogvédő szervezeteit értesítheti (itt értelemszerűen a magányosan dolgozó lányokra kell gondolni). Ezen kívül van egy riasztó is, amelynek a beépített hangszórókból felvijjogó hangja még a legelszántabb támadókat is elijesztheti, de mindenképpen meglepheti őket néhány másodpercre. Az integrált LCD-kijelzőn pedig a cipő viselője reklámozhatja magát.


Az örömlányoknak a tervezők külön rekeszt alakítottak ki az óvszerek és a keresett pénz tárolására. A cipőn három gomb van: a piros a bekapcsológomb, a kék szolgál a GPS aktiválására, míg a zölddel lehet állítani a hangszórók hangerején. A programot a New York Állami Művészeti Tanács is támogatja és a tervezők jelenleg is keresik a lábbeli gyártására vállalkozó üzemet.

Az ötlet bármennyire is abszurdnak tűnik, rendkívül népszerű lett, nemcsak az Egyesült Államokban, de Németországban is. A Tamara nevű német segélyszervezet frankfurti képviselője elsőre meglepődött az ötleten, azonban nagyon érdekesnek és hasznosnak találta, mivel sok nőt ér támadás vagy zaklatás. Az egyedüli problémát alighanem már csak a sorozatgyártás beindulásig hátralévő idő és a magas platformok miatti kényelmetlen viselet jelentik.

Képek a cipőt hordó nőkről

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #11
  Nem az örömlányoknak kellene fejlesztgetni, hanem a tisztességes embereknek.
 • chuky123 #10
  Szép kis csotányroppantok
 • eto demerzel #9
  Már látom, hogy a www.wifefederation.com-on az összes khm prostituált pozíciója nyomon követő lesz és ezáltal hány és hány félrelépő férjet fognak hazaérve becsomagolt cókmókkal, fakanállal várni... csak az nm ertem hogyan. a halo a "szolgaltatorol" ad info-t nm a "ugyfelrol". igy nm lehet nyomon kovetni a "ugyfelet".
 • birge #8
  Szerintem egy ekkora cipő már magában véve is önvédelmi fegyver... Viszont egy élmény lehet benne járni. Vajon milyen súlyú?
 • Mike at home #7
  hehe, majd a stricik jó hasznát veszik ennek
 • Csaba42 #6
  Hát, elég förmedvények és idejét múltak ezek a cipők, én legalábbis senki olyasvalakit nem ismerek, akinek ez a k*rvás style bejön.
 • Epikurosz #5
  az ilyen szolgáltatás inkább EDGE kategória. :-)
 • M0rph3u5 #4
  ja, meg lassan az lesz, h ha 2 menetet fizetsz, küldhetsz ingyen sms-t a cipőről:D
 • Su0my #3
  ezt most úgy érted, hogy a szolgáltatás része lesz monnyuk 5 perc wap?:O
 • Darth Sith #2
  azért sztem ekkora talpba egy egész PC belefér. Ha a mobilomban 10ed ekkora helyen elfér sokkal több, sztem egy normál cipőtalpba aksistul is bőven belefér.