CW Számítástechnika

Wi-Fi szabványon alapuló navigáció

Wi-Fi-technológián alapuló helyzetmeghatározó rendszert mutaott be egy amerikai cég.

Az amerikai Skyhook Wireless útjára indította Wi-Fi Positioning System (WPS) szolgáltatását, amely az egyre inkább terjedő Wi-Fi szabványon alapuló helyzetmeghatározást tesz lehetővé. A WPS működése igen egyszerű: a Skyhook munkatársai végigjárják a nagyvárosokat és adatokat gyűjtenek a vezeték nélküli hozzáférési pontok helyéről, majd ezeket egy adatbázisban rögzítik. A cég eddig 25 amerikai nagyváros Wi-Fi-térképét készítette el, az év végére a számukat azonban már százra szeretnék növelni, illetve európai városok feltérképezését is megkezdik.

A Skyhook navigációs kliensporgramja a vezeték nélküli hozzáférési pontok helye alapján képes meghatározni a pozíciót. A vállalat szerint a WPS sokkal pontosabb, mint a GPS (Global Positioning System), ráadásul nem kell a használatához speciális készülék, elég egy Wi-Fi adóvevővel felszerelt laptop vagy akár egy PDA. "A GPS-t a hadseregnek fejlesztették rakéták irányítására. Városokban, ahol az épületek eltakarják a műholdakat, a GPS nagyon rosszul működik, az épületek belsejében pedig egyáltalán nem használható" - magyarázza Ted Morgan, a Skyhook elnök-vezérigazgatója. Morgan szerint a WPS pontosabb a mobiltelefonos helyzetmeghatározásnál is, ugyanis a vezeték nélküli hozzáférési pontok a városokban sűrűbbek, mint a mobiltelefonos adótornyok.

Szakértők szerint a WPS-re építve igen olcsó autós navigációs berendezések készíthetők, amelyek kiküszöbölik a műholdas eszközök legnagyobb problémáját, a városokban megfigyelhető pontatlanságot. A Wi-Fi technológia segítségével az autós készülékekre akár a legfrissebb közlekedési információk is eljuttathatók, az autó navigációs berendezése pedig ennek segítségével tehet útvonaljavaslatokat a sofőrnek.

A Skyhook megoldása azonban nemcsak a hagyományos értelemben vett navigációt, útvonalkeresést könnyíti meg, hanem segítséget nyújthat az internetes telefonszolgáltatásban is. Az Egyesült Államokban a távközlési szolgáltatókat ugyanis törvény kötelezi arra, hogy a 911-es segélyhívó szám tárcsázásakor egyértelműen meghatározható legyen, honnan jött a hívás. Vezetékes telefonnál vagy mobiltelefonnál ez egyszerű feladat, a WPS segítségével azonban akár egy internettelefon-szoftver futtató PDA is bemérhető. A technológia segítségével akár ellopott készülékek is nyomon követhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #2
    Azért mostanság még (egy jó ideig) nem helyettesítheti a GPS-t, mert nem csak usa és ny-eerópa van a világon, máshol meg még koránt sem elterjedt a wifi.
    Hát persze hogy a WPS a legjobb, különben nem indulna be az üzlet... :P
    A Gallileo azért lesz jó mert kormányzatilag (talán) nem függ az amcsiktól.
  • fie #1
    "A vállalat szerint a WPS sokkal pontosabb mint a GPS"
    Vannak kétségeim. Nem mindegyik hotspot üzemel állandóan. (Áramszünet, fagyás, a jelterjedés útjába áll egy autó, eléépítenek egy házat ...)
    ÉS mert a navigációhoz percrekész infók kellenek, elég nagy munka lenne ezeket ellenőrizni. Kivéve, ha annyira sok wifi eszköz van egy halomban (20 méterenként minimum 1).
    Inkább az "európai GPS" (Gallileo).