Gyurkity Péter

Eltúlozták a stúdiók a kalózok miatti veszteséget

Az amerikai filmstúdiókat tömörítő MPAA elismerte, hogy egy korábbi felmérésbe hiba csúszott és a kalózpéldányok miatti bevételkiesés a jelzettnél jóval kisebb arányban érinti az egyes vállalatokat.

A szervezet még 2005-ben bízta meg a LEK piackutató céget, hogy felmérésében állapítsa meg a meglehetősen differenciált csoport összetételét az életkor és foglalkozás alapján, illetve hogy a kalózok mekkora bevételkiesést okoznak évente a filmstúdióknak. Az anyagban arra a következtetésre jutottak, hogy az illegális példányok gyors elterjedése az összes veszteség 44 százalékát okozzák, most azonban kiderült, hogy ez erősen eltúlzott szám.

A közlemény szerint ugyanis a dokumentációban emberi mulasztás miatt téves adat jelent meg. Eszerint az akkor jelzett 44 százalék helyett a kalózok és az általuk terjesztett illegális másolatok a filmstúdiók bevételkiesésének mindössze 15 százalékáért tehetők felelőssé. Ez már jóval könnyebben megemészthető szám, ám az új adat azonnal további kérdéseket vet fel az érintett cégek stratégiájával kapcsolatban. Az eredeti magas arányt ugyanis arra használták fel, hogy minden lehetséges módon visszaszorítsák a főiskolai és egyetemi fájlcserélést, illetve súlyos következmények emlegetésével riasszák el a hallgatókat a különböző p2p hálózatok használatától.

A LEK akkor kiemelte, hogy a felsőoktatásban tanuló 16 és 24 év közötti fiatalok 6,1 milliárd dollár bevételtől fosztották meg a stúdiókat, vagyis ha az intézményekkel összefogva valamilyen módon meg tudnák oldani a problémát, rögtön hatalmas összegekhez jutnának az érintettek. A javított szám révén azonban kétségbe vonhatjuk ezt a következtetést, és az MPAA rögtön ígéretet tett arra nézve, hogy alapos vizsgálatot folytatnak az ügyben, igyekezvén kideríteni az okokat.

Az biztos, hogy az utólagos módosítás nem javít a szórakoztatóipar és a kalózok viszonyán. Utóbbiak egy csoportja éppen a napokban törte fel sikeresen a RIAA, vagyis az amerikai zenekiadókat képviselő szervezet honlapját, a módosított oldal pedig órákon keresztül elérhető volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #18
    > éppen a napokban törte fel sikeresen a RIAA, vagyis az amerikai zenekiadókat képviselő szervezet honlapját

    Ez mekkora.
  • birdo #17
    Két hétig nem " kószálgatok a neten, máris javul a statisztika;-)
    Hmm...
    Két dolog van...
    Egyszer, hanyagolva a zenei tv csatikat, a gépről hallgatjuk a zenéket, miközben tanulunk, vagy sertepélünk otthon... és minnél többet, többfélét hallgathatunk, annál jobban szélesedik müveltségünk, látókörünk.Amúgy meg tényleg , én is megveszem, a kedvenceimet.
    A másik fele, hogy szinte már sportot űznek abból, hogy eggyes helyeken minnél nagyobb mennyiség és minőség legyen elérhető.....tulajonképpen mindenkinek...
    De pont ez a választék kell talán ahhoz, hogy " magadnak érezhess egy zenei stilust....és végül, megvedd az e cd-t....mert kell neked.
  • sonicXX #16
    Az pedig a másik fele, hogy aki a minimálbére negyedét nem tudja fontosabb dolgokra is elkölteni, vagy ne panaszkodjon vagy forduljon szakorvoshoz aki kisegíti a függőségéből.

    A cikkhez: remélem az MPAA-t tetszőleges jogalappal szétperlik emiatt, például rémhírkeltés végett.
  • bkonrad #15
    alien 47: A minimálbér 2008. január 1-jétől havi 69.000 forint. A 15e Ft meg kb. a plafon, egy új játék konzoltól függően 9-13e. Mondjuk az se kevés.
  • L3zl13 #14
    Már készült: http://www.sg.hu/cikkek/55965/a_fajlcserelo_halozatok_porgetik_a_cd_eladasokat
  • Rena11 #13
    Szerintem amíg van arra lehetőség hogy olcsóbban vagy ingyen hozzá lehessen jutni játékokhoz filmekhez addig minek fizessen tizenezreket érte az ember. A sok ne kalzkodj felszólaló itt magyarországon azt sem veszi figyelembe, hogy ezk az árak külföldön nem annyira érintik meg az embert mnt minket én sem tölteném le a filmeket játékokat ha havi 300 ezret keresnék és 12 ezer körül lenne 1 játék a ps3 -ra sokkal szebb eredetiben a polcon de nem tehetem meg hogy megveszem ezért letöltöm ez van akinek nem tetszik nem csinálja.
  • Kovász #12
    Esetleg lehetne már egy olyan felmérés is, hogy a kalózkodás mennyi pénzt HOZ a konyhára... mert én pl. több olyan filmet is megvettem, amit előtte már rongyosra néztem divx-ben. Zsákbamacskát meg nem szeretek venni.
  • k0zi #11
    Meg lehet venni 2-3 ezer forintért is, igaz várni kell rá pár évet (max 3-4, de van olyan játék ami 1 év után ennyibe kerül).
  • Reg5 #10
    Kicsit off, bocsi

    tomcsa4: A The Witcher többet ér, mint a többi 2007-ben kijött FPS, amúgy meg én nem találtam benne hibákat(eedig). OFF vége.

    Túlbecsülték, nem kicsit. Kissé durva a 30%-os eltérés...
  • FoodLFG #9
    Hát a kalózokat így sem úgy sem érdekli hogy mennyi kárt okoznak, úgyhogy lényegtelen ezekkel a számokkal dobálózni. Ez a világ teljesen másképp működik.

    Maximum a politikusokra lehet hatással ez a hisztéria keltés (némi pénzecske mellett). Szerintem ezek a szervezetek már rég nem a vérpistikéket akarják meggyőzi, hanem egy olyan környezet kialakítására törekednek, amiben ők könnyebben tudják érvényesíteni az érdekeiket. Amihez egyébként a megfelelő pénzmennyiség is a rendelkezésükre áll..

    Az emberek felfogása változik, ők nem. Lehet erőlködni, de minek ?