Gyurkity Péter

Felmentette a Baidut a kínai bíróság

Véget vethet a nagy zenei kiadók által a kínai Baidu keresőportál ellen indított pernek a bírósági döntés, amely szerint az oldal nem sérti meg a szerzői jogokat, amikor közvetlen hivatkozásokat kínál zenei tartalmakhoz.

Az állami kézben lévő Xinhua hírügynökség arról számolt be, hogy a nyugati kiadók csoportja elvesztette a Baidu ellen indított pert, amelyben elsősorban azt kifogásolták, hogy az oldalon elérhető keresők többek között zeneszámok illegális másolataira mutató közvetlen hivatkozásokat kínálnak a látogatóknak. A döntés szerint nem sértették meg a szerzői jogot.

A hét kiadó - köztük az EMI, a SONY BMG, a Warner Music és az Universal Music - még 2005-ben perelte be az oldalt, azt remélve, hogy a vádak igazolásával kellő mértékű büntetést és a szolgáltatás megszüntetését érhetik el. Nyilvános bocsánatkérést, a keresések leállítását, valamint 222 ezer dolláros kártérítést követeltek a beadványban, a per azonban nem sok sikerélményt hozott számukra. Tavaly novemberben a bíróság nem találta megalapozottnak a vádat és zöld utat adott a portál további üzemeltetéséhez, ám a kiadók ragaszkodtak igazukhoz és folytatták a pert.

A mostani döntés viszont lezárhatja az eljárást, mivel ezúttal is a Baidunak adtak igazat, amely arra hivatkozott, hogy a többek között az MP3-fájloknál használt keresőmotorja semmiben sem különbözik a többi népszerű szolgáltatás megoldásától, legyen szó akár a Google, vagy a Yahoo oldaláról. A nyereségét nemrég megduplázó portál tehát folytathatja tevékenységét és keresőjével segíthet megtalálni akár az illegális másolatokat is, a kínai felhasználók nagy örömére. Továbbra sem tesznek ugyanis különbséget a legális és illegális másolatok között, így bárki könnyen rátalálhat az általa keresett szám egy példányára.

A céghez kapcsolódó hír, hogy Shawn Wang pénzügyi igazgató életét vesztette egy balesetben. Wang 2004-ben csatlakozott a céghez, és többek között a Nasdaq-bevezetésnél is elévülhetetlen érdemeket szerzett. A december 27-én történt balesetről a hatóságok nem adtak ki részleteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #2
    "azt kifogásolták, hogy az oldalon elérhető keresők többek között zeneszámok illegális másolataira mutató közvetlen hivatkozásokat kínálnak a látogatóknak."

    Eh keressenek már rá google-ben bármilyen zenére és írják mellé hogy torrent download. azonnal kidob kismilió oldalt ahonnan le lehet szedni. ennyi erővel betilthatnák az összes keresőt ami kicsit is jól működik.
  • barret #1
    Ilyenkor a kiadoknak nem kellene bocsanatot kerni?
    Persze nyilvanosan,ahogy rendezni akartak.
    Nem latom a cikkben a felajanlasukat...