Berta Sándor

A sorozatok helyett hódítanak az online videók

Rendkívül népszerűek a videomegosztó portálok az Egyesült Államokban. A forgatókönyvírók lassan két hónapja tartó sztrájkja pedig csak fokozza az emberek érdeklődését a honlapok iránt.

Ami rossz a filmiparnak, az jó a videomegosztó oldalaknak - derült ki a Pew Internet legfrissebb felméréséből. Az Egyesült Államokban tavalyhoz képest a duplájára nőtt az online videókat nézők száma. Különösen a YouTube növelte a látogatói táborát. Az eltelt egy esztendőben majd minden második amerikai állampolgár felkeresett legalább egyszer egy videomegosztó portált. Különösen a nők és az 50-64 év közöttiek fedezték fel maguknak az online felvételeket.

A Nielsen adatai szerint a tavalyi év utolsó hónapjában jelentősen megnőtt a YouTube és a Crackle forgalma. Az ok az amerikai forgatókönyvírók szövetsége (Writers Guild of America) tagjainak sztrájkjában keresendő. A YouTube esetében a látogatók száma a szeptemberi-októberi időszakhoz képest novemberben és decemberben 18, a Crackle esetében pedig 105 százalékkal emelkedett. "A YouTube tábora egész évben dinamikusan nőtt, de - a sztrájk miatt - különösen nagy volt a növekedés az utolsó hónapokban" - nyilatkozta Alexander Burmaster, a Nielsen piaci elemzője.

2007 novemberében és decemberében összesen 96,6 millió amerikai állampolgár kereste fel a videomegosztó oldalakat. Közülük 65,9 millió volt a YouTube, 15,9 millió a MySpace TV Videos és 12,7 millió a Google Video látogatója. A látogatók számának növekedése kimutatható volt a Dailymotion és a LiveVideo esetében is.

Mint ismeretes, Hollywoodban lassan két hónapja sztrájkolnak a forgatókönyvírók. Emiatt el kellett halasztani több tévésorozat, például az Angyalok és démonok forgatását, a Hősök, a Lost és a Szökés forgatását pedig le is állították. Los Angeles naponta milliókat veszít és egyelőre megjósolhatatlan, hogy a munkabeszüntetés meddig fog még tartani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #11
    Nem valószínű hogy 2009 előtt rákattanok a hdre, addig marad a sima tv, dvd, wii. Ha nem jön wiire a metal gear solid 4, és a final fantasy 13, akkor év végén veszek akkor már olcsó ps3mat és hd ready tvt (720p).
  • sathinel #10
    stage6 a legjobb oldal amit valaha is láttam. Ha tudja a monitorod innen kipróbálhatod milyen is egy 1080p-s film felbontása. 720-as felbontást tudom élvezni csak hisz az már 1280x720 , és 1920x1080 felbontást elég durva monitorok, TV-k tudnak csak.
  • sathinel #9
    Kb 1 héten nézek pár órát TV-t, a többi szabadidőmben átnézem metacafe, youtube, veoh, moviebar, sage6 videókat nézegetek inkább. vagy videók a techeblog oldalró, hogy mik az újdonságok.

    Egyébként tényleg sokkal több anime van mostanában:D Nem baj) csak lehetne több felnőtt anime is a gond hogy sok a 16 éveseknek szóló, és kevés olyat találni ami már felnőtteknek szól.
  • Atkamon #8
    De tényleg én is egy hete animéket nézek:D
  • metaljesus #7
    jobbkor nem is jöhetett volna ez a sztrájk, mint vizsgaidőszakban :D
    ha meg utána is marad, akkor jönnek a polcról a többször nézhető sorozatok :)
  • zola2000 #6
    A sztrájk miatt igencsak megnőtt a japán animék iránti kereslet is, tehát amerika kulturális dominanciája csökkent. Szerintem hosszabbítsák meg a sztrájkot, ennyi pénzért ne dolgozzanak!
  • Gerygrey #5
    Nem teljesen értem a logikát... Sztrájkolnak a forgatokönyvirok, ezért valaki hétfön azt mondja, hogy ma kihagyom a Prison Break-et, j]helyette 40 percet youtube-ozok? hülyeség.
  • DjDano #4
    Az a dühítő, hogy a filmstúdióknak eszük ágában sincs megállapodni... legalábbis a 2 hónap nekem ezt jelzi. Valahol itt is olyan kizsákmányolás folyhat mint az Afrikai ültetvényeken, aki igazából dolgozik az csak filléreket kap.
  • sanner011 #3
    Én régebbi könyveket olvasok, amik a családi könyvtárban vannak. Nem is vagyok képben azt illetően, hogy miféle könyvek jönnek ki mostanában...
  • Atkamon #2
    Szerintem azt annyira nem érintette, mert az, aki olvas akkor is olvas ha vannak filmek, amiket megnéz.