Gyurkity Péter

Érintőképernyőt kap az új Eee PC

Az érintőképernyőt gyártó cégek köréből szivárgott ki a hír, miszerint az Asus olcsó fejlesztésekre számít, hogy a következő generációs Eee PC részeként értékesítse azokat. Egyszerre több változat is készül.

A tajvani források annyit árultak el, hogy az érintőképernyőre szakosodott gyártók jelenleg a prototípusokat versenyeztetik annak reményében, hogy az Asus ezt követően velük állapodik meg a sorozatgyártásról. Az Eee PC második generációjában ugyanis megjelennek az érintőképernyővel szerelt változatok is, amelyek a hírek szerint nem lesznek sokkal drágábbak a hagyományos kijelzővel érkező társaikhoz képest.



A jelenleg állás szerint az Asus három különböző méretű kijelző támogatását tervezi a második sorozatban. Az első példányok mindössze 7 hüvelykes fejlesztése helyett ezúttal 8, 9, valamint 10 hüvelykes példányok jönnek szóba, amelyek közül a középső változat lesz érintőképernyős. Ráadásul mindezt úgy szeretnék megoldani, hogy az összesített előállítási költség legfeljebb 15 dollárral emelkedjen a hagyományos készülékekhez képest, vagyis - ha minden jól megy - a vékony pénztárcájú vásárlók nem igazán fogják megérezni a fejlesztés jelentette pluszköltségeket.

Az biztosnak tűnik, hogy a partnerekről még nem döntöttek a cég háza táján, bár a jól értesültek egyetértenek abban, hogy a tajvani vállalatokat preferálják majd. A potenciális partnerek azonban arra számítanak, hogy idén viszonylag kevés, alig néhány százezer példányt kell majd leszállítaniuk, aminek eredményeként alacsony profittal és nem túl kedvező selejtaránnyal számolhatnak. Igaz, az ágazati előrejelzések 4-5 millió Eee PC-ről szólnak 2008-at illetően, ám ezek jó része nyilván nem érintőképernyővel kerül majd a boltokba.

A várakozások szerint a 10 hüvelykes kijelzővel szállított példányok lesznek a legdrágábbak, ám azt még nem tudni, hogy ez mekkora változást jelent a jelenlegi árakhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kukacos #35
    Csak az érdekelne, hogy hogyan használod ingyen a laptopod külföldről? Ingyen WiFi hotspotot nem lehet mindenhol találni, hotspot hálózatra előfizetni meg elég drága mulatság. GPRS netán 3G roaming költségei meg bőven többe vannak, mint hazatelefonálni...
  • passatgt #34
    amazonon 300$ alatt dobálják:)
  • fourgee #33
    "ja külföldön vagy, ha még ott is a neten jár agyad a csajok meg a sör helyett menj be egy netcaféba és élvezkedj, vaze órát sem hordok, nemhogy f@szom laptoppal szaladgáljak. (balatoni házban meg ott a régi pé3-as asztali)"

    Külföldön volt 1 hetem, hogy nem tudtam felmenni internetre, és pont akkor maradtam le egy jó munkalehetőségről, mert nem tudtam figyelni a hirdetéseket... Abban a pillanatban még egy félmilliós notebook is jó befektetés lett volna, ha nem maradok le róla... :S
    Lehet hogy ez manapság szégyen, de bevállalom, én nem félrekúrni megyek külföldre, hanem dolgozni. Így a kinti nők nem érdekelnek, a sört utálom, a haverokkal mindig valami töményet iszunk. Mivel vannak rokonai is Magyarországon, ezért valahogy tartani kell velük a kapcsolatot. Most vagy bemegyek az olcsónak hirdetett de drága netcaféba, vagy ott a notebook - amin a felvett videóimat is tudom szerkeszteni -, és azon keresztül telefonálok haza INGYEN. Nem egy 40 éven felüli ismerősöm van, aki itthon qrvára leszarta a számítógépeket, kint meg azért vett notebookot, mert ingyen telefonálhat rajta, bármikor amikor akar. Akit nem érdekelnek a mobil gépek, az minek olvas el ilyen cikkeket?
    Ha sok pénzed van, szórd el netcaféban, meg pl. ha repülőjegyet kell venned, azt is onnan csináld, ott add meg a bankkártyád adatait, hátha más is húz le róla pénzt...
  • ziby #32
    Ez nagyon korrekt gép lehetne egy 12"-os kijelzővel. Egy embernek átlag embernek nem kell ennél több teljesítmény.
  • cateran #31
    mármint ez?:
    - 900MHz Intel mobile processor
    - Mobile Intel 910GML Express
    - Operating System - Linux System
    - Memory - 512MB, DDR2
    - Storage - 4GB S.S.D. (Solid-State Disk)
    - Expansion slot - SD Secure Digital
    - 7" Display
    - CPU & Chipset - Intel Mobile CPU & chipset
    - Communication - 10/100 Mbps Ethernet
    - WLAN WiFi 802.11b/g
    - Web-Cam - 0.3 Mega Pixel Video camera
    - Audio - Hi-Definition audio CODEC, Built-in stereo speaker, Built-in microphone
    - Battery Life - 3 hrs (4 cells)
    - Dimension -22.5 x 16.4 x 2.15~3.5 cm
    - Wired communications: 10/100 Mbps Ethernet, 56K modem
    - Wireless communications: 802.11b/g Wi-Fi (Atheros AR5BXB63)
    Ez 1 szinten van 1 700k-s laptoppal? ööööö mire is jó ez? (netezni a pspvel is tudok..még a gépelés sem gáz...) szövegszerkesztés valóban létfontosságú lehet kint a "vadonban",a chatelést nem is említem....mire jó ez konrétan?
  • Filiic #30
    Csak egy kis érdekesség, ha nem számít az ár: Asus R3: http://www.kutyu.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1534&Itemid=31
  • Glutamin #29
    Ami nekem még nagyon tetszett régebben az a Psion-nak a kézi gépei. Pl a Revo mai szintü tudással sikertermék lehetne.
  • Glutamin #28
    Nem mindenki 1-2 hét fütyilóbálásra megy külföldre (munka/iskola stb). Ilyenkor pedig igenis szükséges lehet egy hordozható szgép, ami kisebb és könnyebb mint a mai mainstream laptopok.
  • kvp #27
    "Az a baj, hogy sokan nem ismerik a piacot, csak azokat a gépeket amiket "nyomatnak" a neten/sajtóban/reklámokban. És ilyen szinte csak az iPod/iPhone, meg az EEE/OLPC."

    Az eee pc pont azt tudja amit a tobbi nem. Egyszeruen kompatibilis az altalunk hasznalt szoftverekkel. Jo az iphone, de nincs billentyuzete es nincs rajta szinte semmilyen hasznalhato szoftver. Az olpc is hasonloan agyhalott, mert nem szabvanyos a felulete, bar a hardvere nem olyan rossz, csak gyenge. Ezzel szemben az asus eee-je pont arra valo amire az emberek hasznalni akarjak. Lehet rajta bongeszni, szoveget szerkeszteni, letolteni a fotokat a digitalis fenykepezogeprol es elrendezni oket. Ha nagyon kell, van ra rendes opera vagy firefox, van hozza flash tamogatas (nem csak a youtube megy, hanem minden flash-es oldal) es ha nagyon kell van hozza gimp (kepszerkeszto) is vagy barmilyen ebook reader. A lenyeg, hogy nem specialis hardver, hanem egy rendes pc, jo alaposan osszenyomva es stabil kivitelben, tehat jo 30 evnyi szoftver es tamogatas van hozza. Ha felrakunk ra egy winxp-t memoriakartyara, akkor siman hozza egy 700 ezer forintos ultakompakt laptop tudasat meghozza megfizetheto aron. A dragabb gepek pluszteljesitmenye pedig csak azoknak kell akik jatszani akarnak, ami eleg kis resze a laptophasznalo embereknek. Az asus eee azoknak jo, akik nem akarnak a gepukkel jatszani vagy tudomanyos munkat vegezni. Ez kb. az emberek 90%-a. Mindenki masnak ott vannak a draga laptopok, vagy a 'mozgathato' desktop gepek (nagykijelzos laptop neven). Ha valaki az utobb emlitett 10%-ba tartozik es jobban megeri neki egy 14 inches olcso laptop, akkor oruljon neki. Gondoljon arra, hogy 10 emberbol 9-nek inkabb az eee a jobb valasztas.
  • angol #26
    pénzt akarják kiénekelni a zsebedből vaze, gondolkozzatok már kicsit, régen mobil sem volt mégsem éreztem magamat szarf@szubbnak mint most amikor azt is tudja mindenki mikor hol mekkorát szartál, ááááááá köcsögség az egész ...
    (ja és énis már ilyeneken gondolkodom hogy peca közben kis laptoppal nézem a parton a horgász oktatófilmeket amíg nem jön a potyesz, betegsééééég őőőőőrület mama segííííííts)