Gyurkity Péter

Kína is olcsó laptopot gyárt

A kínai Hasee is olcsó laptopot dob piacra, hogy versenyre keljen az Eee PC-vel, amely elsőként váltott ki nagy érdeklődést szegmensén belül. Az Asus eközben megállapodott a kedvezményes Windows szállításáról.

Tajvani források kínai forgalmazókon keresztül arról számoltak be, hogy a Hasee nevű cég saját olcsó laptoppal próbálkozik majd kifogni a szelet az Asus-féle Eee PC hálójából, legalábbis Kínában. A Q540X jelzésű készülék tegnap rajtolt el hivatalosan Ázsiában, feladata pedig a hazai piac meghódítása lesz, mielőtt a külföldi vetélytársak ezt megtennék. Ennek érdekében az Intel fejlesztésére építik a gépeket.

Az olcsó készülék 13,3 hüvelykes kijelzővel érkezik (az Eee 7 hüvelykesével szemben), Intel Celeron 540 processzor köré épül, merevlemeze pedig 80 GB-os. A laptop teljes súlya mindössze 2,19 kg, ára pedig megegyezik az Asus üdvöskéjének ottani árával, vagyis 3000 jüan, ami 405 dollárnak felel meg. A gyártó mérnökei szerint az Eee kijelzője és billentyűzete sem a gyerekeknek, sem pedig az idősek számára nem megfelelő, ezért ezen is igyekeztek változtatni, hogy kiküszöböljék a vélt hiányosságokat. Kérdés, hogy a hazai fejlesztés mennyire lesz képes meghódítani a kínaiak szívét.

Időközben az Asus jelezte, hogy siker koronázta a Microsofttal folytatott tárgyalásokat, így saját olcsó készülékükhöz a jövőben kedvezményes árú Windowst is szállíthatnak majd. Elmondták, hogy ugyan kezdetben Linux operációs rendszerrel igyekeztek minimalizálni az árat, ám rövid idő múltán Redmond is jelentkezett, hogy hajlandó olcsó Windows változatot szállítani a várhatóan népszerű készülékhez. Erre alapozva az Asus arra számít, hogy jövőre legalább 4 millió példányt szállítanak majd le, igaz elhangzott már 5 milliós jóslat is.

Az ajánlat révén az árkülönbség a linuxos és windowsos változat között mindössze 30-60 dollár lesz, vagyis alig éri majd el a 10 ezer forintot. A jelek szerint tehát Redmond hajlandó olcsón adni operációs rendszerét, ha nagy lehetőséget lát ebben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gopher #10
    Érdekes, hogy ilyen áron is el lehet adni a Windows-t...
  • AgentKis #9
    Nincs 10"-11"os TFT???
  • Polemius #8
    Valahol olyat olvastam, hogy csinálnak direkt 'butított' win-t hozzá, és kártyáról fog menni. Hogy mennyiben tud kevesebbet, vagy csak optimalizálják, az jó kérdés.
    Az ára mindenesetre ez mellett nyilván stratégiai okokból is nyomott lesz.

    Egyébként érdekes megfigyelni az Ms viselkedését, azokon a területeken ahonnan ki akarják hagyni, vagy alkalmatlanok a termékei oda: először elkezdenek fikázni, mindent megtesznek, hogy negatívan állítsák be a dolgot, aztán meg azért tesznek meg mindent, hogy mégis bevegyék őket a buliba.

    Ez esetben is ez történt. Nyilvánvaló, hogy erre a vasra teljesen alkalmatlan az xp. (Tessenek jól skálázható win-t készíteni végre.)
  • kvp #7
    Erdekes, akkor ezek szerint a windows csak olyan 5000 forintot er ha versenyre kenyszerul? Realis arnak tunik. Persze ha winxp-rol van szo, akkor egy kifuto termekrol beszelhetunk, amit adhatnak is ennyiert. (5000 Ft-ert meg egy regi PII-esre is megeri megvenni linux helyett)

    Olcso 14"-es laptop mar van par. Ezek viszont csak mozgathato asztali gep helyettesitok, nem valodi laptopok. (angolul a luggable es a portable erzekelteti a kulonbseget)
  • Polemius #6
    4-500$ körül eddig is lehetett válogatni használható laptopok közt. (Mármint nem nálunk, hanem normális országokban.)
    Ami nem mindegy, hogy az eeepc mérettű gépek eddig jóval drágábbak voltak.
    Talán most, hogy egyre többen szállnak versenybe a sub méretű olcsó gépek terén, idővel lemegy az áruk, esetleg az egész notebook/laptop piacra hatása lesz és megindulnak lefelé az árak. Ideje lenne belátniuk a gyártónak, hogy nem feltétlen a teljesítmény növelésével lehet piacot szerezni (mert a legtöbb hordozható gépet nem játékra használják), hanem az árak mérséklésével is.
  • Axon #5
    Nekem is ez ütötte meg a szemem, hogy mitől "olcsó" egy 80 rugós laptop.
    A 100 dolláros laptopot olcsónak tartom (persze ez is álom maradt), de itt meg is húznám a határt. 100-200 dollár között elfogadható, 200-300 dollár pedig a nomálnál kicsit kedvezőbb árú. 300 fölött pedig normál ár.
  • 12346 #4
    őő.. sry, de mi az, hogy occsó pc, ha 80000ft?
  • Dark Angel 666 #3
    Ez már jobb mint az Asus laptopja , és jobban kell kinézzen mint a bantu laptop
  • PíszLávJuniti #2
    2 kilójával rivális ? lál
    Csak már az Asus hozná ki nagy példányszámban az EEE-t.
  • Ronny #1
    ez már egy kicsit túl nagy(és nehéz)...