Gyurkity Péter

Ötmillió Eee PC-t szállítana le az Asus jövőre

A GPL-licenc megsértésével megvádolt cég 3 helyett immár 5 millió olcsó készülék leszállításában reménykedik, és ehhez igyekszik biztosítani az utánpótlást, elsősorban új partnerek csábításával.

Miközben az Asus büszkén számolt be arról, hogy az Egyesült Államokban immár a legnépszerűbb karácsonyi ajándéknak számít az Eee PC, Ázsiában a GPL-licenc megsértését rótták fel a cégnek, mivel elmulasztották közölni a géppel együtt szállított Linux operációs rendszeren végrehajtott módosítások forráskódját. Ezt valóban nem tették meg, amiért az Asus elnézést kért és ígéretet tett arra, hogy pótolják a mulasztást.

A magyarázatban ugyanis emberi mulasztással indokolták a bakit, és kiemelték, hogy a felelős technikus egyszerűen elfelejtette csatolni a változtatásokat takaró forráskódot. Bár a cég oldalán több mint 1,8 GB-os archív anyag található az operációs rendszer (majdnem) teljes forráskódjával, ez nem volt elegendő, ezért most pótolják a hiányosságot. Jelenleg a további fájlok összeállításán dolgoznak, amelyeket hamarosan szintén elérhetővé tesznek a hivatalos oldalon.


Számunkra ennél talán fontosabb hír, hogy a cég módosította 2008-ra vonatkozó elképzeléseit, és 3 millió Eee PC helyett immár 5 millió készüléket akarnak leszállítani jövőre. Jelenleg havonta alig 20 ezer példányt készítenek el, ám abban reménykednek, hogy jövő év elején megugrik a kereslet, ezzel együtt pedig fellendül a sorozatgyártás, így végre valóban beindulhat a terítés. Addigra már 10 ázsiai országban válik elérhetővé az olcsó laptop és megjelenik a 8 GB-os változat is, amely még tovább növelheti az érdeklődést. Ezzel együtt az asztali változat is készül, amely szintén kialakíthatja a maga saját piaci szegmensét.

Időközben kínai források arról számoltak be, hogy a cég megállapodott a HannStar Display vezetésével, mégpedig a 7 hüvelykes LCD-panelek szállításáról. Ezzel természetesen a jelenlegi kisebb hiányt szeretnék eltüntetni, amire szükség is lesz, ha tartani akarják a 2008-ra vonatkozó új tervet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dark Angel 666 #10
  De akkor már rárakod te ingyér
 • asysoft #9
  Eee PC-t XP-vel is lehet kérni.
 • AgentKis #8
  Aki mondjuk XP-t, Office-t akar használni.
 • asysoft #7
  Persze, az Asus sem hülye: ki venné akkor a Subnotikat?:)
 • AgentKis #6
  Ja és legalább 1200*720-as felbontás...
 • wanek #5
  10"-os kijelző kéne, akkor valóban nyerő lehet. Akkora kijelző simán elférne rajta.
 • endale #4
  Hát nem tudom... 800x480 as kijelző, 7", 4G SSD. Ez 1 év múlva már mobiltelefon kategória. Wifi, webkamera és máris 100.000.- környékén lesz mire ideér. Az egy kicsit sok érte.
  Persze jól néz ki és tényleg jó, hogy csak ekkora, a csajoknak is biztos nagyon bejön (tesóm meglátta, egyből azt kérdezte:"de jó, van rózsaszínben is?"), de olyan mintha a régi Swifteket adná a Suzuki szép festéssel, alufelnivel, gyári iGo-val az új árának 90%-áért.
 • Hedgehunter #3
  Gratula nekik jo otlet... Vinni is fogjak...
 • xen #2
  Én azért bekenném a hátát napolajjal. :)
 • 1hengeresVmotor #1
  bányarém ez a szőke techbritniszpírsz