Gyurkity Péter

100 után jön a 75 dolláros laptop

Bár az OLPC nem tudta tartani az eredetileg ígért árat, most még nehezebb dolga lesz, mivel nemrég kilépett technológiai igazgatója új cégével alaposan aláígért Nicholas Negroponte fejlesztésének.

Mary Lou Jepsen a napokban lépett ki az alapítványtól, ahol a program technológiai részét felügyelte igazgatóként. Nem töltötte azonban tétlenül az elmúlt hetet, hiszen Pixel Qi névre hallgató új cégével - amelynek immár vezérigazgatójaként tevékenykedik - egy vadonatúj megoldással törne borsot egykori csapata orra alá, amely ráadásul árában is kedvezőbb ajánlatot jelent az XO-laptopoknál.

Jepsen vezérigazgató asszonynak viszonylag könnyű dolga van, hiszen az XO számos fontos technikai részletét ő maga dolgozta ki, így a kellő tapasztalatnak nincs hiányában. Most úgy véli, hogy második próbálkozásra sikerülhet az, ami az OLPC-nek nem ment, vagyis tartani tudja az eredetileg ígért árat, sőt még valamivel alá is mehet, mivel le tudják szorítani a gyártási költségeket. Ennek eredményeként jönne létre a mindössze 75 amerikai dollárt kóstáló laptop, amely a piacon szinte egyszerre felbukkanó több olcsó megoldással is felveszi a versenyt.

A cég azonban egyszerre több vasat is a tűzben tart, ugyanis a tervek szerint az olcsó kijelzőket mobiltelefonok és digitális fényképezőgépek számára is elérhetővé tennék, így több területről is szert tennének némi bevételre. Minden bizonnyal nem lesz hiány az újszerű megoldásokból sem, hiszen többek között az XO eredetileg tervezett kurblis újratöltő megoldásra is az újdonsült vezérigazgató nevéhez fűződik. Miközben tehát az OLPC az Intellel veszekszik annak kilépése miatt, alaposan meggyűlhet a baja az új riválissal - nem beszélve azon cégekről, amelyek szintén ilyen és hasonló olcsó készülékkel szeretnének megjelenni a piacon.

Azt még nem tudni, hogy a Pixel Qi pontosan mire építené saját megoldását és hogy ez mikor jelenne meg a boltok polcain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Roosevelt #28
    Es mibol fizeted a fejlesztest, a munkasokat, a gyartosor felepiteset, a reklamot, a szallitast, az adokat stb. Meg a 100$ is iszonyatosan keves ezeknek a kifizetesere. En inkabb valami ujrahasznositott alkatreszekbol tudok elkepzelni ilyen olcso laptopokat, vagy valami "szereld magad" akicoban :) Az egyetlen elonyuk a hasznalt laptopokkal szemben a meretuk es a tomeguk.
  • beef #27
    Ha ez a csaj ennyire profi, akkor az OLPC miért is kerül 200$-ba?
    Pedig ugye az is az ő "méhének gyümölcse". ;)
    Ja vagy hogy ott már ráköltötték a dollár milliókat a fejlesztésre és most már neki csak annyi dolga van, hogy lefölözze új cégével a hasznot?
  • Darth Sith #26
    Nem hiába, egyszerüen szar konstrukció magas áron, azaz, ár/érték arányban elég szar. Egy pár éves notebook ami most kb annyiba kerül mint az OLPC hatványozottan többet tud minden téren, azt az egyet leszámítva, h nem olyan strapabíró. Lehet h a régi leselejtezett céges notikat összekéne gyűjteni és a belsejét átrakni egy OLPC-hez hasonló borításba és kész. :)
  • Darth Sith #25
    ezeknél a processzoroknál nem a gyártási költség sok, hanem a fejlesztésbe ölt brutális mennyiségü pénzt. Természetesen ez, a gyártási költség és azért egy jó nagy adag haszon is benne van az árban, de az ár nagy részét a fejlesztési költségre vonatkoztatott rész teszi ki.
  • C4ine #24
    Szegény OLPC-t többen b**zák s**gbe, mint Jenna Jameson-t egy nagyobb gangbangen...
  • kvp #23
    "Mobil nem tud USB-t kezelni, Nem tudja kezelni a 600*800as felbontást..kell egy pár dolláros alaplap vezérlő, Integrált videó és hang ha lehet egybe minél olcsóbban, proci ütemezővel, híd vezérlőkkel...gondolom 10 dolcsiból csak kijön, itt a proci éa a kijelző a "drága" valószínűleg."

    A mai sony-ericsson mobilok pl. tudnak. Mar a regi soros portos ericsson-okhoz is lehetett kulso billentyuzetet es webkamerat kapni. Kijelzot a legtobb csak 480p-ig visz el, de egy 800x480-as kepernyo is elegnek tunik. A processzor, a memoria, a hattertar es az i/o rendszer integraltan megveheto a samsung-tol, csak kamerat es radios chip-et kell melle rakni. A texas instruments gyart integralt egychip-es megoldast, ahol mar a radio is a cpu-ban van. (egyebkent olcsobb egy frekvencias valtozatot a microchip is, kb. 500 forint darabja pesten a chipcad-nel, eleg bena de legalabb apro /10x6x3 mm/, van host usb-s valtozata is, az mar kb. egy ezres) Egyebkent most nezem es a samsung legjobb system on a chip rendszere 700 Mhz-es, nemsokara jon az 1 Ghz-es valtozat is es ezeket a chipeket mobiltelefonokba szanjak. A 700 Mhz-es valtozat wvga vezerlot es tv kimenetet is tartalmaz, hardveres wmv9, mpeg2, h.263/264 gyorsitassal, par dollaros aron. Es ebben mar a ram es az os reszere fenttartott hattertar ara is benne van. (a mobilok szoftvere nor flash-bol, mig az adatok nand flash-bol szoktak jonni, a samsung mindkettot tudja biztositani) Mondjuk hogy miert raktak bele ata vezerlot nem igazan ertem, mivel nem sok merevlemezes mobiltelefon van, de ugy latszik a medialejatszok is ezt kapjak.
  • Mcsiv #22
    USB kezelese megoldhato (low-end uC-k joreszeben is van mar host tamogatas), nagy felbontas videomemoria és valami celproci kerdese, ami szintén low-cost(4mb ram filleres ar, egy bonyolultabb videovezerlo(nem ha'jtek), de a gui megjelenitesere kepes szinten alig tobb, mint egy-ket dollar, nagyobb tetelben. nem real-time kell cgi grafikat renderelni vele, szovegszerkesztesre egy natur low-end grafikus lcd(nem 15" LCD-re gondolok) !beepitett! vezerloje megfelelo sw kerettel boven megfelelo.
  • Vorpal #21
    "a 12. után jön a 13. és 16. havi nyugdij"
  • roliika #20
    Értelemszerűen egy felsőkategóriás noti procija akár 500$, de erősen eltér ezektől az olcsó cuccoktól..na hogy miért 500$, megér-e ennyit, vagy mennyi a gyártási költség az már más kérdés.
  • roliika #19
    Számoljunk. 10$ kijelző. 10$Proci. 10$ vezérlő chipek. 10$az alaplapra billre burkolatra. 10$memóriára, és flash vinyóra.10$ akksira és töltő mechanikára, 10$ doboz, dokumentáció, egyéb nem számolt kiadások. Ami marad az a haszon.