Gyurkity Péter

Bambusznádból készít laptopot az Asus

Egészen pontosan a mobil számítógépek külső burkolatát készítették el bambusznádból, amellyel a cég a jelenleg használt káros anyagokat szeretné felváltani. Kérdés, hogy a megoldás hogy bírja a működési körülményeket.

A cég érdekes fejlesztéséről a Reuters számolt be a napokban. Cikkükben emlékeztetnek arra, hogy az Apple I annak idején fából készült, így az ötlet nem teljesen új, bár eddig még senki nem alkalmazott bambusznádat alapanyagként. Az Asus azzal indokolja döntését, hogy a fafeldolgozással szintén keletkeznek káros mellékanyagok, a bambusz alkalmazásával viszont ezek arányát minimalizálják. Igaz, a módszer nem teljesen tiszta, hiszen a ragasztás és a préselés során szintén kerülhetnek ilyen anyagok a környezetbe.



A készülék egyelőre a prototípus szerepét tölti be és a mérnökök tovább vizsgálódnak. Elsősorban arra kíváncsiak, hogy a bambusznádból készült burkolat hogyan viseli a működési körülményeket - ez rendkívül fontos, hiszen a mobil számítógépek esetében elsődleges a hőleadás és az ellenálló képesség megfelelő aránya. Érdemes megemlíteni, hogy eredetileg egy bőralapú megoldással álltak elő, emellett szintén elkészítették az aligátorbőrt alkalmazó változatot, ám most a bambusz mellett döntöttek. Igyekeztek rögtön kiemelni, hogy az állatvédők nem tiltakoztak az első megoldás miatt és nem ilyen kifogások miatt váltottak a növényre.

Nem kell attól félnünk, hogy a bambusznád alkalmazása miatt nem lesz kellő színválaszték, hiszen a cég már most több különböző színárnyalatot biztosít az érdeklődőknek. A lépést több más PC-gyártó is követheti, hiszen nem az Asus az egyedüli cég, amely a hagyományos műanyag burkolatok lecserélését fontolgatja. A HP, a Dell, a Lenovo és az Acer is mind igyekszik csökkenteni a gyártási költségeket és energiafelhasználást, megoldani az újrahasznosítás problémáit, illetve kiszűrni a környezetre káros anyagokat, mint a PVC, valamint a különböző égésgátlók.

Ez már csak azért is égető probléma, mert az előrejelzések szerint idén összesen 260 millió PC talál gazdára, az utóbbi tíz évben pedig egyedül az Egyesült Államokban 500 millió személyi számítógépet dobtak ki. Ezt a tömeget nyilván kezelni kell és ilyen óriási méretekben egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülményeket és elhelyezést biztosítunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #39
    +m
  • Epikurosz #38
    Meggyőztél.
    De iért ne lehetne csokiból is csinálni laptopot, és felakasztani a karácsonyfára?
  • vanclemmons #37
    a pet palackot akárhogy újrahasznosíthatod, de ha kidobod az elavult gépedet, a műanyag még ott lesz a föld alatt azután is, hogy az unokáid is meghaltak már... a bambusz nem. ezért.
  • Epikurosz #36
    hülyeség!

    akkor már miért nem a pet palackokból?
  • vanclemmons #35
    ezzel is az lesz, mint az összes többi környezetkímélő cuccal, az fogja megvenni, akit vmennyire érdekel, h a gyerekei is kapjanak majd levegőt illetve aki az esztétikusságra is hajt, mert hát nyilván nem uannyiba fog kerülni, mint műanyag pajtásai... hiába környezetbarát vmi, ha az átlagember nem tudja kifizetni...
    én mindenesetre szívesen használnék ilyet, sokkal jobb a tapintása is, mint a műanyagnak. meg mindenképp tartósabb. csak nézz balra a könyvespolcra (már ha fából van... :D)... tudom, h a bambusz nem fa, de nem az a lényeg. tartós és kész...
    külön piros pont, h különböző színekben is gondolkodnak az alkotók :D
  • Auruma #34
    Nekem emberbőr laptop kell (nem baj ha hazai és sötétebb 1 kicsit)
  • ension #33
    Háát elvileg el lehetne látni a piacot bizonyos színtig, elvégre a bambusz a világ egyik leggyorsabban nővő növénye...fajoktól függően: az eddigi feljegyzések szerint a Bambusa arundinacea 91 cm-t is nő egy nap alatt, a Phyllostachys edulis Pubescens pedig 121 cm-t. Az átlagos napi növekedés kb. 25-28 cm...
  • Yoshimitsu #32
    :D Az AMD meg már fejleszti a kavics prociját. :D Csak még titkolják mert az évezred fejlesztésének szánják. :D

    Az Intel meg dolgozik a digitális homokóráján. :D
  • szalbint #31
    Azok a műanyagok, amikből a számítógépházakat készítik hőre keményednek, és nemigen hasznosíthatóak újra.

    Ami pedig a billentyűket illeti szerintem szintén bambuszból kéne készíteni, acélverettel, hogy ne kopjon :)
  • dez #30
    Tök jó. Sokkal jobb érzés egy ilyet fogni, mint a műanyagot.