Berta Sándor

Korlátozzák az online videókhoz való hozzáférést Kínában

Az ázsiai országban idén január 31-től teljesen egy kalap alá veszik és kivétel nélkül cenzúrázni fogják a helyi hatóságok az internetes videomegosztó oldalakat.

A hivatalos indoklás szerint a Stage6, a YouTube, a Metacafe és a többi hasonló portál, valamint az ott fellelhető mozgóképek egyáltalán nem szolgálják a dolgozó nép és a szocializmus érdekeit. Kína eltökélte, hogy drasztikus mértékben csökkenti a weben fellelhető videók számát és erre a legmegfelelőbb eszközként a cenzúrát találta alkalmasnak.

Az új jogszabály szerint január 31-től csak államilag ellenőrzött vállalatok üzemeltethetik a YouTube és más videomegosztó honlapokat. Vagyis véget ér egy korszak. Az intézkedéstől a kínai állami médiahatóság és a tájékoztatási minisztérium azt várja, hogy jelentős mértékben lecsökken a pornográf, az erőszakos, az államtitkokat tartalmazó és más veszélyesnek minősülő online videók száma. Ezek a filmek mindegyike ugyanis súlyosan veszélyezteti az ország társadalmának stabilitását és Kína jó hírnevét.

"Aki internetes videomegosztó szolgáltatást működtet, annak ügyelnie kell arra, hogy a tevékenységével a kínai népet és a szocializmust szolgálja" - áll többek között a hivatalos indoklásban. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a cenzúra miként érinti majd a YouTube-ot és a többi videomegosztó oldalt. Felmerülhet az a lehetőség is, hogy kivonulnak a kínai piacról, de valószínűbbnek tűnik, hogy hozzájárulnak egyes videók eltávolításához és együttműködnek a kínai hatóságokkal.

A közelgő pekingi olimpia előtt ugyanakkor az semmi esetre sem biztató, hogy betiltottak minden kormányellenes blogot és az elmúlt napokban számos nyugati hírportál, például a SPIEGEL ONLINE ismét nem volt elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #3
    Hát a különbség az, hogy ott a kormány cenzúráz, itt meg a jogvédők. Azt hiszem Farkasházynak volt az a poénja, hogy "mennyire más volt Aczél elvtárstól félni mint Spakker Aranka PR-menedzsertől".
  • Darth Sith #2
    "az ott fellelhető mozgóképek egyáltalán nem szolgálják a dolgozó nép és a szocializmus érdekeit"
    NC.

    Az a szörnyű, hogy ha belegondolok, akár nálunk is lehetne mai napig ez, ha 18évvel ezelőtt nem úgy zajlanak a dolgok ahogy...
  • roliika #1
    Kínában mit nem korlátoznak? Amúgy meg ki tudja itt mit korlátoznak.