Gyurkity Péter

Az olimpiára szakosodnak a kínai csalók

A jegymizéria után most a hamis termékeket áruló, illetve a szükséges engedélyeket felmutatni nem tudó weboldalakra szegeződik a kínai hatóságok figyelme, amelyek elsősorban belépőket és kabalákat értékesítenek.

A friss jelentések szerint a kínai illetékesek immár több mint 80 internetes oldalt vizsgáltak át. Megnézték többek között ezek kínálatát, a szükséges engedélyeket, az utánpótlási csatornákat, és számos esetben arra a következtetésre jutottak, hogy egyszerűen engedélyek nélkül értékesítették az oldalon hirdetett termékeket, vagy hamis változatokat forgalmaztak. A jelek szerint az olimpia a csalók számára is kitűnő lehetőséget kínál, amelyet nem fognak elmulasztani.

"Ezen oldalak utánpótlási csatornája kaotikus, meglehetősen szövevényes" - jelentette ki Xie Funing, az e-kereskedelemért felelős központ szóvivője. Elmondása szerint számos weboldal esetében hiányoztak a szükséges engedélyek, mások pedig elsősorban a vásárlók türelmetlenségét használták ki és olyan magas áron adtak túl a termékeken, amely már szinte rablásnak minősül. Ezt persze magyarázhatnánk a kereslet-kínálat törvényeivel is, ám Kínában nem mindig így gondolják és keményen megbüntetik azokat, akik így szeretnének gyorsan pénzhez jutni.

A szervezők egyébként a hivatalos tervekben mintegy 4000 ezer márkatermék forgalmazásával számolnak, amelyből becslések szerint nagyjából 70 millió dollárnak megfelelő összeg áramolhat be. A rendőrség gyakran lecsap a hamisítókra is, ám a gyakori akciók ellenére nagyon elterjedt módszer a hivatalos termékek lemásolása és olcsóbb árakon történő árusítása. Ez ellen - csakúgy, mint a kalóz CD-k és DVD-k esetében - egyelőre hiányzik a megfelelő védekezés.

A hatóságok a legutóbbi razzia során 30 ezer hamisított terméket foglaltak le, ennek jó része még félkész állapotban volt. Egy embert letartóztattak, ő a hivatalos www.beijing2008.cn weboldal másolatával igyekezett megtéveszteni az internetezőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ffxi #2
    Ha ideiglenesen tartózkodik, akkor mért kell adóznia?
  • tar86 #1
    Vajon a Magyarországon ideíglenessen tartózkodó kínaiakat ellenőrzi az adóhivatal?
    Tudja e valaki hogy fizetnek-e adót?